Ako postaviť veľký dom, aby nepôsobil masívne a neudusil záhradu

05.03.2019  |     

Pozemok, na ktorom stojí tento rodinný dom, je síce dlhý a úzky, ale vďaka dobrej orientácii voči slnku sa dal prakticky využiť.

Základnými požiadavkami budúcich majiteľov domu bolo vytvoriť domácnosť s rozlohou približne 400 metrov štvorcových s príjemnou pokojnou atmosférou a praktickou konštrukciou. Nemenej dôležité pre domácich bolo prepojenie domu a záhrady. Architekti tieto požiadavky doplnili o svoj vlastný zámer, ktorý znel: dosiahnuť úplnú integráciu stavby do krajiny.

 

Aby objem nebolel

Najtvrdším orieškom, ktorý museli rozlúsknuť, bolo vytvoriť z objemnej budovy dôverný a ľudský priestor. Navyše, nemal „dusiť“ záhradu, ale naopak. Z požiadaviek vyplynuli základné rozhodnutia: osadenie domu blízko ulice, aby záhrada poskytovala dostatok priestoru a súkromia, vytvorenie vonkajšieho využiteľného obytného priestoru medzi interiérom a exteriérom. 

Tento vonkajší priestor mal za úlohu zjemniť kontrast medzi prírodným prostredím a samotnou stavbou. 

Nový dom nepôsobí masívne aj z iných dôvodov – časť fasády zjemňuje svetlé drevo a veľké presklenie. V časti orientovanej do záhrady je dom biely, zo strany ulice má tmavú neosobnú, ale zato výrazovo silnú fasádu s minimom okien. Z jednej strany poskytuje kryté státie na parkovanie áut. 

Tri farby interiéru

Celý interiér domu je riešený v troch základných farbách: biela, sivá a svetlé drevo. Veľké otvorené plochy dodávajú interiéru vzdušnosť a celým domom prúdi prirodzené svetlo. Vďaka tmavej fasáde z jednej strany domu vynikne hra štyroch objemov, z ktorých je dom zložený. 

Dispozícia

Na prízemí smerom od krytého parkovacieho státia sa nachádza spálňa s hygienickým zázemím a technické miestnosti, nasleduje schodisko nadväzujúce na hlavný vstup do domu. V časti orientovanej do záhrady je priestranná kuchyňa a najbližšie k záhrade obývacia miestnosť s jedálňou, ktorú je možné spojiť s vonkajšou terasou. Na terase nechýba vonkajšia kuchyňa, jedálenský stôl, ani pohovka na príjemné posedenie.

Prvé poschodie patrí súkromným miestnostiam: veľkej spálni s vlastným šatníkom a kúpeľňou, na druhej strane, smerom k záhrade sú dve detské izby. Uprostred sa nachádza spoločenská miestnosť s posedením a veľká kúpeľňa. 

 

NOA house v skratke

architektonické štúdio: Alventosa Morell Arquitectes

autori: Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa, Xavier Morell

spolupráca: Eduard Simó

lokalita: Barcelona, Španielsko

rok realizácie: 2017 až 2018

celková plocha: cca 400 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Alventosa Morell Arquitectes 

Tagy:
drevený nábytok rodinné domy kozuby dvojpodlažné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drevostavba s takmer nulovou spotrebou energie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky