Premyslený minimalistický dom, ktorý bezpochyby vyčnieva z radu

15.03.2019  |     

Kopcovitá krajina s malebnými údoliami nie je pre Lotyšsko práve typická. K čarovnému miestu nad riekou Gauja preto pristupovali architekti s o to väčšou úctou a snažili sa maximálne využiť jeho potenciál. Premyslená minimalistická stavba, sklenené steny neobmedzujúce výhľad a priam puristický interiér dovolili okolitej prírode rozohrať predstavenie, ktoré nikdy neomrzí.

Interiér celého domu je riešený jednoducho a necháva vyniknúť krásu okolitej krajiny. Aby si majitelia mohli po celý rok užívať komfort aj nerušený pohľad na meniacu sa prírodu, bol v projekte využitý fasádny systém Schüco s trojitým zasklením a špičkovými tepelnoizolačnými parametrami.

 

Vila sa vďaka rozsiahlym veľkoplošným zaskleniam doslova otvára do údolia. Orientácia zasklených plôch na juh a západ zároveň prispieva k priaznivej energetickej bilancii obvodového plášťa aj k maximálnemu využitiu denného svetla

Tri materiály – pohľadový betón, sklo a subtílne hliníkové konštrukcie – charakterizujú celú stavbu. Kým na dvoch spodných poschodiach sa v estetickom aj praktickom rytme striedajú plochy betónu a skla, tretie (najvyššie) podlažie je zámerne odlišné – zasklená konštrukcia s tenkými kovovými rámami tu umožňuje 270° panoramatický výhľad.

V súlade s krajinou

Architekti z kancelárie Outofbox vytvorili dom, ktorý bezpochyby vyčnieva z radu, zároveň však rešpektuje okolitú prírodu. Stavba je zasadená do príjemnej kopcovitej krajiny neďaleko mesta Cēsis na severe Lotyšska. Tento stredoveký prístav leží na rieke Gau­ja, podľa ktorej je pomenovaný aj tunajší národný park – Gauja National Park. Architekti si boli dobre vedomí výnimočnosti tohto miesta, a tak rodinný dom navrhli s ohľadom na krajinu a topografiu stavebnej parcely.

Orientácia svahu a zapustenie do strmého terénu nad riekou priam nabádali dať mu na každej strane inú tvár: aby zaistili súkromie, z prístupovej cesty vidno dom len čiastočne a fasáda je na tejto strane najmenej transparentná, naopak, juhozápadne orientovaná strana vily sa otvára do údolia a na všetkých troch podlažiach tu dominujú rozsiahle veľkoplošné zasklenia. 

Hoci je stavba maximálne zasklená, architektom sa podarilo splniť požiadavky nízkoenergetického štandardu. Kľúčom k úspechu bol kompaktný kubický tvar s optimálnym pomerom fasád k obytnej ploche a využitie špičkového tepelnoizolačného fasádneho systému Schüco s trojitým zasklením. Orientácia zasklených plôch na juh a západ pritom prispieva k priaznivej energetickej bilancii obvodového plášťa a tiež k maximálnemu využitiu denného svetla, nároky objektu na spotrebu energie znižujú aj solárne kolektory umiestnené na streche.

 

AUTORI

Stavbu navrhli architekti z ateliéru OUTOFBOX Architecture so sídlom v Rige (Lotyšsko), na interiéroch s nimi spolupracovalo štúdio Lolot design.

rodinný dom novostavba

počet podlaží 3

obytná plocha 280 m²

lokalita Cēsis, Lotyšsko

TEXT: MARTINA PAULOVÁ v spolupráci s firmou Schüco International KG
FOTO: MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS
ZDROJ: časopis Môj dom

Tagy:
pohľadový betón rodinné domy minimalistický štýl moderné domy hliníkové konštrukcie

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Staviame a rekonštruujeme


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky