Jednopodlažný dom obložený drevom s nízkymi prevádzkovými nákladmi

02.04.2019  |  

V príjemnej a tichej lokalite si rodina s dvoma deťmi vysnívala svoj domov. Pozemok, ktorý si zaobstarali, sa zvažuje mierne na juh, kde je najkrajší výhľad na protiľahlé kopce. Nič by sem nepasovalo lepšie, ako jednopodlažný dom obložený drevom.

Cesta z dvoch strán

Nevýhodou pozemku s príjemným výhľadom je lemovanie cestou zo severnej a západnej strany – nachádza sa na hranici zastavanej časti. Úlohou architekta MgA. Patrika Zamazala bolo vytvoriť dom, ktorý by toto negatívum minimalizoval a poskytol domácim dostatočné súkromie. Chceli sa tešiť z krásneho prostredia, množstva svetla, výhľadov. Ďalšou požiadavkou majiteľov boli nízke prevádzkové náklady.  

 

Záhrada splýva s verejnou lúkou

Od začiatku bolo jasné, že pôjde o stavbu prízemnú, ktorá bude mať bezbariérové využitie. „Maximálnu pozornosť sme venovali vzťahu hlavnej obytnej miestnosti, vonkajšej krytej terasy a záhrady. Záhradou je sad a lúka bez jasného oddelenia súkromného a verejného,“ vysvetľuje proces tvorby projektu Patrik Zamazal.  

Pôdorys v tvare klinu 

Predĺžený klinový tvar i materiály architekt zvolil tak, aby dom vytváral čo najprirodzenejší predel medzi obcou a prírodnou krajinou. Prechod z interiéru do exteriéru tvorí terasa, ktorej súčasťou je aj do terénu vysunutý bazén. V najužšej časti pôdorysu sa nachádza dielňa a sklad, nasleduje kryté parkovacie státie pre dve autá. 

Dispozícia domu

V širšej časti klinu sú umiestnené samotné obytné priestory. Obývačka spojená s jedálňou a kuchyňou je sústredená pozdĺž najdlhšej časti zastrešenej trojuholníkovej drevenej terasy. V najširšej časti domu je umiestnená rodičovská spálňa orientovaná smerom na terasu s vlastným šatníkom a hygienickým zázemím a oproti nej dve detské izby, pri ktorých sa nachádza kúpeľňa s vaňou. Najbližšie k zádveriu sú umiestnené technické miestnosti, miestnosť na domáce práce a pracovňa. 

Drevo a kameň

Fasáda je z cédrového dreva, dielňa má kamenný obklad. Tieto dva materiály spolu vytvárajú príjemnú prírodnú symbiózu. Interiér je riešených vo svetlých farbách, i tu dominuje drevo a biela s čiernymi akcentmi. Časť domu je piliermi prispôsobená terénu. Tu vznikol krytý odkladací priestor.  

 

RD v Černovíru v skratke

architektonické štúdio: MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

autori: MgA. Patrik Zamazal

projekt: 2014

realizácia: 2015 až 2016

lokalita: Černovír, ČR

Sabína Zavarská
Foto: Lukáš Žentel

Tagy:
drevená fasáda rodinné domy kamenný obklad jednopodlažné domy bezbariérové domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prírodná záhrada v Modre plná kvetov, plodov a dekorácií

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky