Rodinný dom s dostatkom súkromia na úzkom pozemku

08. 04. 2019 Zdieľať

Aj úzky svahovitý pozemok môže byť základom pre rodinný dom s dostatkom súkromia vo vnútri aj vonku. Prispôsobenie svahu terasovitým riešením terénu vytvorilo zároveň funkčné členenie domu. Pôdorys v tvare písmena L umožňuje domácim využívať vlastnú záhradu i terasu bez neželaných pohľadov.


Rodinný dom s dostatkom súkromia na úzkom pozemku

2376979
sphaericus.cz

Jasné členenie: dva funkčné celky

Na pohľad veľmi jednoduchá stavba skrýva mnohé „prešpekulované“ riešenia. Pozemok nemá veľkú výmeru – len 800 m2 a nachádza sa v novovznikajúcej časti českej obce Brandýsek s výhľadom do dediny. Severnú stranu pozemku chráni sad. 

 

Pôdorys v tvare písmena L člení dom na dva hlavné funkčné celky: kratšie krídlo tvorí dennú obytnú zónu, v dlhšom sa nachádza nočná časť – spálne a hygienické zázemie. Zo všetkých miestností nočného krídla je možné vyjsť na drevený chodník okolo domu, ktorý vedie na terasu – mostom medzi hlavnou obytnou miestnosťou a záhradou. Obytná časť domu je zároveň jeho priečelím.  


Rodinný dom s dostatkom súkromia na úzkom pozemku

2376975
sphaericus.cz

Podporený piliermi

Vďaka vyvýšeniu priečelia, ktoré stojí na pilieroch, vznikol pod časťou domu tienený priestor na parkovanie pre štyri autá. Ku vchodu sa dostanete po drevených schodíkoch alebo po rampe. Jednotlivé ramená domu sú odlíšené aj materiálovo. Kým predná časť má drevenú fasádu, nočná časť domu je obložená cementotrieskovými doskami bez farebnej úpravy. Táto kombinácia je nenápadná, príjemná a pôsobí stabilne. 


Rodinný dom s dostatkom súkromia na úzkom pozemku

2376973
sphaericus.cz

Dispozícia

Je daná samotným usporiadaním domu: aj vo vnútri nájdete pevne vymedzené funkčné zóny. Zo zádveria sa dostanete do haly, z ktorej je už členenie na nočnú a dennú – spoločenskú časť úplne zjavné. Obývacia izba spojená s kuchyňou a jedálňou sú spolu s terasou zároveň jediným bezbariérovým priestorom stavby. Nočné krídlo kvôli prispôsobeniu sa terénu už bezbariérové nie je. Nachádza sa v ňom však chodba s rampou, ktorá rieši výškový rozdiel podlahy. Obľúbili si ju najmä deti. 


Rodinný dom s dostatkom súkromia na úzkom pozemku

2376967
sphaericus.cz

 

RD Brandýsek v skratke

architektonické štúdio: MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

autori: MgA.Pavel Griz, MgA. Patrik Zamazal

zastavaná plocha: 158 m2

pozemok: 800 m2

lokalita: Brandýsek, ČR

Sabína Zavarská
Foto: sphaericus.cz

Kategória: Návšteva
Tagy: drevená fasáda drevostavba rodinný dom úsporné domy
Zdieľať článok