Novým centrom domu sa stala veľká zimná záhrada

13.04.2019  |     

Nevyužitá farma v lone prírody sa stala terčom majiteľov, ktorí ju chceli premeniť na relaxačné útočisko. Miesto, kde by mohli oddychovať od ruchu hlavného mesta, a ktoré by bolo veľmi intenzívne spojené s prírodou.

Zeleň z každej strany

Pôvodné priestory vyhovovali na bývanie pre dve osoby, preto bolo potrebné rozšíriť ubytovacie možnosti. Majiteľ chcel, aby sa nové bytové jednotky nachádzali na rovnakom podlaží, ale aby neboli súčasťou hlavných denných miestností a denného života majiteľov. 

 

Architektke sa podarilo zeleň, okolité prostredie a krásne výhľady včleniť do interiéru z rôznych strán a uhlov – dokonca i cez časť strechy. Navyše, v centre budovy je umiestnená zimná záhrada, ktorá vďaka preskleným stenám posúva svetlo do hlavných obytných miestností.

TIP: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Súkromie pre domácich, ale aj hostí

Hlavná spálňa je umiestnená na západnej strane domu. Je to miesto, kde si môžete naplno vychutnať spev vtákov a nádherné západy slnka. Na zmiernenie prudkých slnečných lúčov popoludní slúžia drevené žalúzie. Bývanie pre hostí je riešené samostatne – na prízemí s vlastným vchodom a vlastným vonkajším priestorom. Tým je zabezpečené súkromie majiteľov, ale aj hostí.  

Len s vlastnými zdrojmi

Funkciou včleneného skleníka (zimnej záhrady) je nielen spríjemnenie interiéru a jeho osvetlenie prirodzeným svetlom. Zohráva veľkú úlohu aj v pasívnom ohreve. V zime cez zimnú záhradu prechádza slnečné žiarenie otepľujúce hlavné denné zóny interiéru. V letných mesiacoch je možné používať zimnú záhradu ako vonkajšiu terasu, čo zase pomáha ventilovať interiér. Zimná záhrada má ešte ďalšiu špecialitu: v jednom mieste sklenú podlahu. Vďaka nej uvidíte priamo do vínnej pivnice. 

Materiály a detaily 

Celý dom je riešený ako nízko-údržbový. Hlavnými materiálmi, s ktorými sa autorka pohrala v rámci návrhu premeny starej farmy, sú oceľ, cementom ošetrené tehly a betónové podhľady. Z detailov stojí za pozornosť drevený luster, drevené stoly, lavice, plstené stoličky v salóniku, svietidlá, či kuchynský oceľový pult na mieru. Biela omietka v kombinácii s čiernou oceľou, sklom, drevenou podlahou a krovom vytvára pôsobivú atmosféru a absolútne vzdušný priestor. 

 

The Conservatory v skratke

Architektonické štúdio: Nadine Engelbrecht Architect

Architektka: Nadine Engelbrecht

Lokalita: Zwavelpoort, Južná Afrika

Plocha: 600 m2

Realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Marsel Roothman www.marselroothman.com/blog

Tagy:
zimná záhrada rekonštrukcia domu oceľ cementom ošetrené tehly betónové podhľady stará farma

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 4/2019 v predaji


Najlepšie tipy vo vidieckom štýle




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

 

Najnovšie príspevky