Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

17.04.2019  |     

Situácia, ktorú dobre poznáme aj z našich miest a obcí: Na okraji holandskej obce Werkhoven stojí nová obytná zóna s typickými katalógovými domami, ktoré sa jeden na druhý podobajú. Kúpili si tu pozemok aj manželia, ktorí nechceli mať tuctový dom.

Časť otvorená po strechu, časť uzatvorená

Zastavané pozemky mali pravouhlý tvar, ale pozemok, ktorý si manželia kúpili mal tvar trojuholníka. Postavené katalógové domy majú ostrú sedlovú strechu, preto aj architekti začali touto nevyhnutnosťou. Zvnútra je časť interiéru otvorená až po strechu – tu sa nachádza denná zóna, časť tvorí uzatvorený priestor a nachádzajú sa v nej spálne a kúpeľne. 

Uprostred záhrady

Architekti nemohli prevziať rozdelenie pozemku podľa okolitých – na predzáhradku a zadný dvor. Domy boli postavené v prednej časti pozemku. Nedovoľoval im to trojuholníkový tvar. Stavbu preto položili šikmo doprostred pozemku. Nakoniec sa to ukázalo ako veľká výhoda. Prečo? Pretože zo zadnej, teda širšej časti pozemku je krásny výhľad na polia a stromy. Dvor je počas dňa príjemne tienený.

 

Tip: Všetky svietidlá, lampy a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Tri hlavné prvky

K dvom základným prvom domu, ktorými sú štítová strecha a uzatvorená nočná či funkčná časť interiéru pridali zaujímavú deliacu líniu, ktorá vedie z interiéru až do záhrady. Je to vlna či krivka, v ktorej sú zabudované viaceré funkcie: kuchynská linka, práčovňa, hygienické zázemie, šatňa a sklad. Pokračuje vonku v podobe dreveného záhradného plotu, ktorý oddeľuje slnečnú terasu od parkovacieho priestoru. 

Sklo priamo v konštrukcii

V denne časti podporujú strechu tri drevené stĺpy. Sú umiestnené tak, aby neprekážali vo výhľade. Táto časť domu je totiž presklená a ponúka výhľad na stromy a polia. Nachádza sa tu spojená obývačka s kuchyňou a jedálňou. Naopak, zo strany susedov je stavba uzatvorená. Architekti kládli špeciálny dôraz na to, aby dom zostal vzhľadovo čistý aj po riešení náročnejších konštrukčných otázok. Jedným z dôkazov je aj fakt, že okrem troch drevených posuvných rámov okien je sklo umiestnené priamo do konštrukcie.

 

Stodola Werkhoven v skratke

architektonické štúdio: Ruud Visser Architecten BNA

autori projektu: Ruud Visser a Fumi Hoshino

lokalita: Werkhoven, Holandsko

rok ukončenia: 2019

zastavaná plocha: 180 m2

Sabína Zavarská
Foto: René de Wit

Tagy:
rodinné domy stodoly sedlové strechy katalógové domy drevené stodoly

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky