Ako to dokázali? Rozšírenie pôvodného domu takmer nevidno

26.04.2019  |     

Páčia sa vám domy, ktoré sú zapasované do terénu? Nielenže ho kopírujú, ale sú v ňom doslova vstavané?

Navonok pôsobia nenápadne, pritom v interiéri máte maximálne pohodlie pre moderný život. Pavol Mikolajcak takýmto spôsobom vyriešil rozšírenie pôvodnej stavby.

 

Pohoda vo svahu

Tento rodený Levočan je autorom viacerých veľmi pútavých návrhov rodinných domov a chát, najmä v zahraničí. Jeho extravagantnému, ale zároveň racionálnemu uvažovaniu, sa nevymyká ani projekt rozšírenia starého statku v lone prírody. Výsledok? 

Zo svahu vykúka len pár okien ukrytých starým domom, skalami a dreveným plotom. Napriek tomu, že je vsunutý do svahu, poskytuje dostatok svetla a priestoru. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Aby staré zostalo

Mladý majiteľ statku v oblasti Felderhof už od začiatku vedel, že táto lokalita a historické hospodárske stavby na nej majú veľmi silný potenciál. Ešte pred zadaním rekonštrukcie alebo rozšírenia existujúcich budov sa rozhodol vyskúšať bývanie na tomto mieste. Po dvoch rokov bývania v pôvodnej stavbe zistil, že chce ponechať dom tak ako je, i keď mu plne nevyhovuje. Rovnako trval na tom, aby pôvodná stajňa naďalej plnila svoju funkciu. 

Stále niečo chýbalo

Jednoznačne však stavba nevyhovovala potrebám moderných ľudí, ešte niečo jej chýbalo. 

„Považoval som za potrebné začleniť do rekonštrukcie niektoré aspekty moderného bývania a nájsť rovnováhu medzi súčasným životom a historickou autenticitou. Nová stavba nemala nijak rušiť pôvodné, ale zároveň mala dotvoriť nový funkčný celok,“ vysvetľuje zadanie Pavol Mikolajcak.

Most z minulosti do súčasnosti

Presklená fasáda vykúkajúca spod kopca zeminy vťahuje prírodu do interiéru. Vo vnútri za sklom sú spoločenské priestory obývačky s jedálňou a spálne. Vysoký strop s pásom svetlíkov vytvára vzdušný priestor. Neverili by ste, že uprostred svahu. Starú a novú budovu spája nenápadné schodisko. Kráčajúc po ňom budete mať pocit, že popri vás plynú stáročia. Túto myšlienku podporujú aj použité materiály: prírodný kameň, pohľadový betón, oceľ a drevené povrchy.

„Rozšírenie Felderhofu ukazuje, ako sa dá historická budova doplniť o modernú, kvalitnú obytnú časť bez narušenia pôvodného charakteru chránenej stavby,“ dopĺňa architekt Pavol Mikolajcak.

 

Felderhof House v skratke

architektonické štúdio: Pavol Mikolajcak Architekten

autori: arch. Pavol Mikolajcak 

lokalita: Villandro, Taliansko

plocha: 240 m2

rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Oskar da Riz

Tagy:
rodinné domy rozšírenie domu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky