Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

15.05.2019  |     

Ako vytvoriť svetlú obytnú zónu v staršom tmavom dome? Architekti problém vyriešili čiernou modernou prístavbou, ktorá je z veľkej časti presklená. Počas projektovania sa stretli s viacerými problémami, ale výsledok je príjemný.

Otvorený priestor a kontakt s prírodou

Majitelia domu si želali namiesto tmavého roztriešteného priestoru, v ktorom mali obytné miestnosti doposiaľ, veľkú svetlú obývaciu miestnosť spojenú s kuchyňou a jedálňou. Z vnútornej jedálne chceli vyjsť na vonkajšiu terasu s možnosťou stolovania v súkromnej záhrade, zároveň mal aj interiér ponúkať výhľad na prírodu.

 

Súkromie na prvom mieste

Architekti sa počas tvorby projektu stretli s viacerými výzvami, ktoré museli zdolať, inak by výsledný efekt nebol taký pôsobivý. Jednou z nich bolo umiestnenie čierneho obdĺžnika s dennými miestnosťami na svahu tak, aby prechod cez rôzne výškové úrovne zbytočne nekomplikoval projekt a zároveň, aby umiestnenie prístavby plne rešpektovalo súkromie domácich. Inak by prakticky takáto denná zóna nemala význam. V novej prístavbe má svoje miesto aj študovňa.

Chrbtom k ulici

Tmavá obdĺžniková budova stojí k ulici „slepou“ stenou, a teda nič zo svojho poslania neprezrádza, pôsobí tajomne. Veľkými presklenými priestormi sa otvára do súkromia záhrady. Vonkajšia terasa má integrované sedenie a je chránená pred vplyvom nepriaznivého počasia. Premyslené riešenie dispozície poskytuje domácim pocit spojenia s exteriérom, vzdušnosť aj dostatok prirodzeného svetla. Vonkajšie prvky sú vyrobené z liateho betónu. Súkromie v niektorých častiach chráni plot zo svetlého smrekovca.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Hra tvarov a tieňov

Presklené časti fasády sú umiestnené tak, aby dovnútra privádzali prirodzené svetlo, zároveň ho lámu, aby nepôsobilo nepríjemne. Vďaka postupnosti priestorov, preskleným zónam a geometrickým tvarom sa architektom podarilo vytvoriť zaujímavú hru tieňov. Výsledkom ich práce je čistý jednoduchý priestranný celok, ktorý vytvára medzistupeň medzi záhradou a uzatvoreným priestorom pôvodného domu. Fasáda je obložená čiernym zvislým dreveným obkladom. 

 

Charcoal House v skratke

architektonické štúdio: Yellow Cloud Studio

lokalita: New Malden, Londýn

plocha: 102 m2

realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Yellow Cloud Studio

Tagy:
rodinné domy prístavby domov presklené fasády

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 5/2019 v predaji


7 skvelých návštev




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky