Pôsobivá rekonštrukcia domu v hustej zástavbe uprostred obce

16.05.2019  |     

Stará stodola uprostred švajčiarskej obce s hustou zástavbou bola vybudovaná zo sutinového muriva. Výsledok jej rekonštrukcie zdôrazňuje pôvodné prvky, ktoré kombinuje s moderným prístupom. Charizma, ktorá z tohto projektu vyžaruje, je neodolateľná!

Západný múr je nový

Architektom sa podarilo všetky otvory v stavbe ponechať tak, ako boli kedysi. Zachovali historický vzhľad budovy a podporili jej osobitosť. Západný múr bolo potrebné prestavať, čo zároveň umožnilo osadiť na úroveň prízemia veľkorozmerné presklenie, široké takmer ako samotná budova.

 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

I keď je na prvý pohľad z ulice viditeľné iba prízemie domu, zrekonštruovaná stodola nemá len jediné podlažie – pokračuje v suteréne, ktorý smerom do súkromia záhrady vystupuje zo svahu. Svahovitý pozemok a prispôsobenie stavby jeho výškovým úrovniam poskytuje zaujímavé výhľady. 

Ako je riešená dispozícia?

Prízemie obnovenej stodoly zahŕňa obývaciu miestnosť, orientovanú na západ od k vchodu. Na východ od vstupu sa nachádza hlavná spálňa. Tá je položená na mierne vyvýšenej úrovni. Vďaka rozdielu úrovní podlahy má obývacia miestnosť väčšiu výšku a pôsobí vzdušnejšie. Z vyššie položenej spálne je zase možné vyjsť na malú súkromnú terasu. V suteréne sa nachádza pracovňa s kúpeľňou a špeciálna miestnosť na pestovanie rastlín, ktorá je pod zemou iba čiastočne.  

Podkovy nad vchodom

Vchod do stodoly je ako kedysi: cez drevené dvere s podkovami pre šťastie na vrchnej zárubni. Interiér pred prudkým slnkom chránia lamely z dreva osadené na bočných oknách. Predstavujú modernú reinterpretáciu pôvodných drevených stien, ktoré pomáhali udržiavať stodolu správne vetranú. Samozrejme, moderné vetranie zabezpečuje iný systém. Nevyhnutnosťou bola nová strecha so strešným oknom.

História, ale aj supermoderné detaily

Interiér je čiastočne vybavený moderným a čiastočne revitalizovaným historickým nábytkom a prvkami, ktoré pripomínajú minulosť stavby. Nás špeciálne zaujalo cikcakovité riešenie schodov zo suterénu na prízemie, ktoré vás jednoducho prinúti vždy použiť tú správnu nohu. Každý druhý schod sa totiž zužuje na ľavej strane a každý druhý striedavo – na pravej. Namiesto zábradlia sa môžete chytiť výrezov v doskách popri schodisku.

Nábytok je riešený na mieru, z veľkej časti ako vstavaný. Z materiálov v interiéri dominuje betónová podlaha zafarbená na čierno, steny sú pokryté OSB doskami, rovnako s nádychom čiernej farby.

 

Bornet house v skratke

architektonický ateliér: Savioz Fabrizzi Architectes

architekti: Laurent Savioz, Barbora Pisanova

lokalita: Ollon, Švajčiarsko

plocha: 115 m2

realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Kristýna Strejcovská 

Tagy:
rekonštrukcia domu stodoly rekonštrukcia stodoly betónové podlahy OSB dosky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Tvorivé bývanie 2/2019 v predaji


Najkrajšie vidiecke rekonštrukcie




Predplatné

 

 

Najnovšie príspevky