Odvážny moderný dom postavili na storočných pivniciach

30. 05. 2019
Zdieľať

„Dom za múrom“ od ateliéru Mjölk architekti je jedným z moderných domov, do akého sa buď ihneď zamilujete, alebo mu na chuť jednoducho neprídete.

Záleží od vášho životného štýlu, vnímania súčasného bývania a očakávaní. Nás upútal ochranou súkromia majiteľov, nádychom severskej estetiky v kombinácii s ľahkým dotykom industrializmu, vtipnými detailmi. A najmä: do modernej podoby sa architektom podarilo vniesť aj kus historickej duše predchodcu.

Na začiatku odvážneho plánu

Celý príbeh začal kúpou storočného domu. Bola to tradičná stavba so sedlovou strechou, ale vo veľmi zlom stave. Podarilo sa z nej zachrániť kamenný sokel pivníc, ktorý sa stal základom nového domu.


Dom za múrom

Dom za múrom
BoysPlayNice

Ďalším problémom, ktorý bolo potrebné vyriešiť, predstavovala rušná cesta v susedstve. Architekti preto na mieste pôvodného obvodového múru starého domu navrhli nový betónový múr. Vďaka tomuto riešeniu minimalizovali hluk z vedľajšej komunikácie, a zároveň jasne vymedzili vonkajšie vstupné priestory do domu.

 

Za múrom sa nachádza malý dvor s výhľadom na Ještěd. Tento dvor zároveň oddeľuje vchod do domu od schodov do nižšie položenej záhrady a menšieho domu pre syna.


Dom za múrom

Dom za múrom
BoysPlayNice

Dva v jednom

I keď stavbu samotní architekti označujú ako „Dom za múrom“ na starej kamennej pivnici sa prakticky nachádzajú dva domy – hlavný rodinný dom rodičov a dcéry a menší domček pre syna. Ten v ňom trávi len málo času, pretože je moreplavcom.


Dom za múrom

Dom za múrom
BoysPlayNice

Dom rodičov je zložitejší. Jeho stavebný program musel absorbovať potreby troch ľudí – manželov a ich dcéry. V drevenej nadstavbe nad stropom pôvodných pivníc sa nachádzajú spálne, pracovňa, kúpeľne a vonkajší dvor so saunou.

Z jedálne rovno do záhrady

Obytný priestor hlavného domu je intenzívne prepojený s exteriérom. Z oboch strán ho vymedzujú veľké okná – jedno je orientované do údolí Harcovského potoka a smerom na Ještěd, druhé ponúka pohľad do saunovacieho dvora.


Dom za múrom

Dom za múrom
BoysPlayNice

O pár schodov nižšie sa nachádza obývacia miestnosť a široké schodisko do kuchyne s jedálňou. Tieto časti dennej zóny sú priamo napojené na obytnú záhradu. Zvyšné časti pivnice našli využitie ako technické priestory a sklady.

Drevo, asfalt, tér

Nová časť domu má drevenú konštrukciu. Strecha je tvorená z asfaltových pásov a v kombinácii s čiernou, térom natretou fasádou pripomína objekt kôlne, ktorá na tomto mieste stála v minulosti. Záhrada je síce skromná, ale príjemná: odrastené stromy vytvárajú atmosféru horského lesa. Časť záhrady používa domáca pani ako úžitkovú, pestuje tu voňavé bylinky.


Dom za múrom

Dom za múrom
BoysPlayNice

Všetko na mieru a vtipné detaily

„Navrhovanie interiérov sme si užili. V dome je mnoho na mieru navrhnutých prvkov. V kúpeľniach sú namiesto niektorých vodovodných batérií použité len medené vedenia so záhradnými kohútikmi. V spálni visia skrine zo stropu, a teda nezaberajú toľko miesta, navyše priestor spálne, šatne a kúpeľne zostáva ako jeden celok. V kuchyni sme zase pre zmenu navrhli linku tak, aby nezmizli pôvodné žulové bloky, z ktorých je celá spodná stavba postavená,“ opisujú netradičné riešenia architekti Jan Mach, Jan Vondrák, Lukáš Holub.

 


Dom za múrom

Dom za múrom
BoysPlayNice

Dom za múrom v skratke

architektonické štúdio: Mjölk architekti

architekti: Jan Mach, Jan Vondrák, Lukáš Holub

lokalita: Liberec, ČR

projekt: 2014

realizácia: 2018

zastavaná plocha: 271,5 m2

hrubá podlahová plocha: 226,1 m2

úžitková plocha: 188,1 m2

na projekte spolupracovali: Michal Hejzlar, mjölk s.r.o, Jan Nikendey, mjölk s.r.o

na realizácii spolupracovali: 1ku1, Millante

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Kategória: Návšteva
Tagy: moderná architektúra rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia