Drevostavba bez zbytočných príkras vyšla majiteľov na 140 000 €

19.06.2019  |     

Ako gaštan zo svojej ostnatej zelenej šupky sa zo zarastenej zelenej záhrady pod statným gaštanom vylúpol dom s tmavohnedou fasádou.

Valašská architektúra 21. storočia

Dom Gaštan je prvotinou architektonického ateliéru Valarch. Je kompaktný, bez zbytočných príkras a okolkov. Sami autori ho charakterizujú ako jednoduchý odkaz na pôvodnú valašskú architektúru, postavený z miestnych zdrojov, prírodných materiálov a v maximálnej možnej miere sebestačný. Prosto, valašská architektúra 21. storočia. 

Celkové náklady na premyslenú stavbu bez zbytočných príkras dosiahli 3,5 mil. Kč, čo je asi 140 000 €.

Tvar a umiestnenie domu výrazne zadefinoval pozemok v bývalej záhradkárskej kolónii. Orientácia, neveľká plocha parcely a mohutný gaštan rastúci v záhrade určili atmosféru, materiál aj vzhľad domu, ktorý je akousi parafrázou na vylúpnutie gaštanu z ostnatej zelenej šupky.

Dom Gaštan, ktorý kombinuje neošetrené drevo s tmavým opaľovaným obkladom, sa vylúpol zo zarastenej zelenej záhrady pod statným stromom.

 

Zasklenie pod strechou vo zvýšenej časti stavby vpúšťa do denného priestoru ranné slnko bez toho, aby sa na strane obrátenej k susedom narušilo kohokoľvek súkromie.

Sympatické spojenia

Dom sa skladá z dvoch častí – obytnej a technickej, ktoré prepája spoločná strecha. Tá prekrýva aj terasu so vstupom a od ulice zároveň vytvára kryté státie pre dve autá. Spájanie charakterizuje taktiež interiér domu – s hlavným obytným priestorom je spojená galéria na otvorenom čiastočnom poschodí, ktorá poskytuje podľa potreby útočisko pre hostí aj pre domácich.

Celá denná časť je otvorená až do krovu, ktorý je z východnej strany veľkoryso zasklený. Priestor tým získal nielen pôsobivú výšku, ale aj sugestívne svetlo a výhľad.

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste

Strategická „zašiváreň“, ktorá poslúži aj v prípade, ak treba v dome uložiť hostí na noc, vznikla na otvorenom čiastočnom poschodí, prepojenom s hlavným obytným priestorom a jedálňou.

Krátka chodba spája denný priestor so spálňou, ktorú dopĺňa šatník. Z chodby je prístupná taktiež kúpeľňa, toaleta a detská izba, opäť s otvoreným čiastočným poschodím určeným na spanie. Na malej ploche miestnosti sa tak architektom podarilo vytvoriť atraktívny a veľkorysý priestor.

Erikin pohľad

Tento dom ma na prvý pohľad zaujal nápaditým vnútorným priestorom – architekti neostali len pri členení plochy na logickú dispozíciu, ale šikovne sa pohrali aj s výškou denného priestoru a tiež so svetlom, ktoré sem preniká z rôznych strán a rôznych úrovní. Vznikla tak zaujímavá miestnosť plná svetla s veľmi príjemnou atmosférou. Dom vďaka tomu vyzerá veľkoryso a vzdušne, hoci jeho zastavaná plocha je približne rovnaká ako podlahová plocha trojizbového bytu.

Potešilo ma však nielen šetrné zaberanie plochy záhrady, ale aj použitie prírodných materiálov, vďaka ktorým stavba ladí s okolitou prírodou a v záhrade pôsobí prirodzene a harmonicky. Veľmi príjemná je aj premyslená nadväznosť interiéru a exteriéru cez kryté terasy – človek si tu vie ľahko predstaviť každodenný život, pri ktorom sa „vnútri“ a „vonku“ tak akosi nenásilne a bezproblémovo prelína.

 

Autori

Architekti Tomáš Jalůvka a Lenka Jalůvková, projektant Tomáš Kašík, ateliér Valarch

rodinný dom drevostavba 

počet podlaží 1 + podkrovie 

zastavaná plocha 78 m2

úžitková plocha 148 m2

lokalita pomedzie Kopřivnice a Štramberku, ČR

TEXT. ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: BOYSPLAYNICE
ZDROJ: časopis Môj dom

Tagy:
rodinné domy drevostavby prírodné materiály valašská architektúra

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky