Bez pomoci architekta či dizajnéra: Dom si postavili a zariadili vo vlastnej réžii (VIDEO)

04. 07. 2019
Zdieľať

Veronika a Juraj si svoj dom postavili aj zariadili vo vlastnej réžii, bez pomoci architekta či interiérového dizajnéra. A podarilo sa im to tak, že je nielen praktický a pohodlný, ale aj príjemný a pekný. Prosto, nechýba mu žiadne podstatné „pé“.

Jasný plán

Na začiatok nejaký bytík a časom vlastný dom so záhradou – tento plán znie isto povedome mnohým mladým rodinám. A Veronike s Jurajom sa ho podarilo dotiahnuť do naozaj príjemného výsledku. Ale poďme pekne poporiadku.

Najskôr si dvojica postupne prerobila starší byt a po pár rokoch sa pustili do hľadania pozemku, na ktorom by mohli začať stavať. Keďže Juraj pracuje ako stavbyvedúci, bolo celkom prirodzené, že chcel postaviť dom aj pre svoju rodinu. Obaja sa zhodli na tom, že chcú žiť na vidieku, no nie veľmi ďaleko od mesta.

A šťastie stálo na ich strane – náhodou sa im naskytla možnosť kúpiť výhodne od známeho parcelu na okraji neďalekej dediny. Nebola tam prístupová cesta ani siete, no pre skúseného stavbára to nebol problém. Pokojné miesto sa mladej dvojici zapáčilo a o ich budúcej domácej adrese bolo rozhodnuté.

„V tom čase sme čakali druhé bábätko – stavať sme začali v deň môjho príchodu do pôrodnice. Bolo to celkom hektické obdobie,“ spomína Veronika dnes už s úsmevom. V tejto situácii sa prirodzene snažili dokončiť dom čo najrýchlejšie. Byt bol totiž predaný a sťahovať sa s dvomi malými deťmi dvakrát (najskôr do podnájmu a potom znova do vlastného) rozhodne nechceli. Aj tentoraz plán vyšiel – do roka bývala teraz už štvorčlenná rodinka v novom dome.

„Dostatočne priestranná a praktická kuchyňa bola pre nás dôležitá – obidvaja veľa varíme, manžel dokonca rád :-), takže tu obvykle trávime veľkú časť dňa. Navyše, naši dvaja chlapci sú stále hladní -).“

Veronika, majiteľka


V obývačke na prvý pohľad zaujme niekoľko výrazných, no príjemne zladených prvkov. Patria k nim aj zasklené dvere s čiernym industriálnym rámom, na ktoré z jednej strany nadväzuje čierny kozub a z druhej biela knižnica. Vďaka nim možno oddeliť dennú zónu od nočnej tak, aby sa navzájom nerušili, no pritom ostali vzdušné.

chodba
Miro Pochyba


V obývačke na prvý pohľad zaujme niekoľko výrazných, no príjemne zladených prvkov. Patria k nim aj zasklené dvere s čiernym industriálnym rámom, na ktoré z jednej strany nadväzuje čierny kozub a z druhej biela knižnica. Vďaka nim možno oddeliť dennú zónu od nočnej tak, aby sa navzájom nerušili, no pritom ostali vzdušné.

Plán B: mama dizajnérka

O stavbu domu sa postaral Juraj, interiér si vzala pod palec Veronika. Oslovila teda interiérovú dizajnérku, od ktorej očakávala praktické rady a originálne nápady. A čakala pomerne dlho, no nedočkala sa ničoho zaujímavého ani šikovného. Rozhodla sa preto pustiť sa do interiéru sama. „Bola som na materskej dovolenke, takže som mala po večeroch čas. Sadla som si teda k počítaču a na internete som hľadala inšpirácie,“ hovorí.

Veľmi osožné boli pri tom aj skúsenosti dvojice z ich predchádzajúceho bytu. „Bývali sme v ňom asi päť rokov a s jeho prerábaním sme sa dosť natrápili, vďaka tomu sme však presne vedeli, čo chceme a čo určite nie, čo bolo zlé a čo dobré.“

Neprehliadnite:

Dom v Brestovej: Svojpomocná rekonštrukcia s citom a pohodou

Rodičia dvoch malých detí sa snažili zariadiť dom najmä prakticky – mama dvoch chlapcov sa dostatočne nabehá a naupratuje aj bez toho, aby jej niečo pridávalo zbytočnú robotu. Vedeli napríklad, že určite nechcú tmavé drevo: „veľmi na ňom vidno prach, čo nám dosť prekáža,“ prezrádza Veronika.

Na podlahu do obývačky zvolili odolnú a trvácnu dlažbu so vzhľadom svetlého dreva – neuškodí jej ani pobehovanie detí v lete medzi záhradou a obývačkou a vďaka podlahovému vykurovaniu v zime nechladí.

Rovnako pristupovala mladá dvojica ku každému kusu vybavenia, ku každému detailu – všetko tu má svoj jasný účel, každé rozhodnutie bolo podložené racionálnymi dôvodmi.

„Pri zariaďovaní domu sme využili aj skúsenosti z prerábania svojho starého bytu – aj keď ich nebolo veľa, veľmi nám pomohli.“

Veronika, majiteľka


Striedma farebnosť a svetlé drevo, kombinácia typická pre škandinávske interiéry – v otázke farebnosti mali manželia od začiatku jasno.

drevený paraván
Miro Pochyba


Striedma farebnosť a svetlé drevo, kombinácia typická pre škandinávske interiéry – v otázke farebnosti mali manželia od začiatku jasno.

Rafinovaný drevený paraván opticky oddelil kuchynsko-jedálenskú časť otvoreného denného priestoru od obývačkovej. O ich prepojenie sa zas postarala biela knižnica, ktorá nadväzuje na kuchynskú linku. Vyrobil ich stolár z neďalekej Prievidze, rovnako aj vstavané skrine a skrinky v obývačke aj v kúpeľni. 


Kúpeľňa je v dome len jedna, no zato parádne veľká – okrem sprchovacieho kúta a dvoch umývadiel sa sem zmestila aj veľká vaňa, v ktorej sa môžu chlapci do vôle hrať.

kúpeľňa
Miro Pochyba


Kúpeľňa je v dome len jedna, no zato parádne veľká – okrem sprchovacieho kúta a dvoch umývadiel sa sem zmestila aj veľká vaňa, v ktorej sa môžu chlapci do vôle hrať.

Kúzlo dobrého interiéru spočíva v detailoch a v tých sú Veronika a Juraj naozajstní majstri. Praktickým detailom je v kúpeľni napríklad dlažba so vzhľadom dreva, štýlovým zas mozaika z pásikov, ktorú použili v sprchovacom kúte. Čerešničkou na torte sú niky s čistými hranami. I keď zrezávanie hrán obkladačiek tak, aby na rohoch perfektne sedeli, je pre obkladača babračka, je to dôležitý detail, bez ktorého by nebol perfektný celok.

Severská elegancia Farebná kombinácia sivej, bielej a svetlého dreva je príjemne harmonická a kúpeľňa aj vďaka nej vyzerá naozaj pôsobivo.

Katkin pohľad

Pri zariaďovaní nového domu si mladá slovenská rodina zvolila obľúbený a príjemný škandinávsky štýl. Interiér so žiarivým bielym „základom“ oživujú typické drevené prvky a odtiene sivej. Vidno, že mama dvoch malých chlapcov dobre pozná úskalia každodenného života.

Nové bývanie sa snažila už vopred premyslieť tak, aby predchádzalo zbytočným kolíziám či úrazom a ušetrila si aj zbytočnú námahu pri starostlivosti oň. Hladké kuchynské dvierka so zafrézovanými úchytkami alebo jednoliata odolná dlažba so vzhľadom dreva sú vyslovene praktickým (a zároveň i štýlovým) riešením.

Hoci návrh interiéru zverili hneď na začiatku do rúk dizajnérovi, s výsledkom spokojní veru neboli. Majiteľka sa preto musela pustiť do zariaďovania sama. Za svoj výsledok sa však rozhodne hanbiť nemusí. Veru, aj tu platí staré známe, že všetko zlé je nakoniec na niečo dobré.

Kto tu býva

Veronika, verejná zdravotníčka, momentálne na materskej dovolenke, jej manžel Juraj, ktorý pracuje ako stavbyvedúci, a ich dvaja synovia – päťročný Jurko a skoro trojročný Adamko.

 

rodinný dom 

počet podlaží 1 

zastavaná plocha 216 m2

úžitková plocha 192 m2

lokalita Nedožery-Brezany

Viac foto domu si môžete pozrieť vo Veronikinej galérii na Modrej streche.

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom 6/2019

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom stavba domu
Zdieľať článok
Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovaťDom z tehly

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovať

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Diskusia