Prístavba rodinného domu, ktorá zmenila život celej rodine

17.07.2019  |     

Aké je najjednoduchšie riešenie, keď pôvodný rodinný dom už nestačí? Ak máte dostatok priestoru, situáciu vyrieši prístavba.

Efektné riešenie rozšírenia domu vyšlo prednedávnom z dielne architektov z ateliéru 0,5 studio. Zmenilo život celej rodiny.

Pôvodný rodinný dom pochádza z roku 2013, takže ide o novostavbu, no dom  už bol pre rodinu tesný. Prístavba tvarom i materiálmi nadväzuje na dom, ale predsa je iná. Vďaka vyššej a komfortnejšej pristavenej časti nevznikli len potrebné vnútorné priestory, ale aj veľká terasa na poschodí, ktorá spája prístavbu s pôvodnou stavbou. 

Pod ňou, medzi základnými hmotami pôvodnej a novej časti domu sa nachádza presklená spojovacia hala s dverami do záhrady. Zároveň je aj novým vstupom do domu. 

Vonkajšia terasa ako šikovné spojenie 

Celá pristavená časť sa otvára smerom na juh. Na prízemí je umiestnený veľkorysý obytný priestor s krbom a možnosťou rozšírenia (pomocou posuvnej presklenej steny) na terasu orientovanú do záhrady. 

Z obývačky sa cez spojovací krček dostanete do kuchyne s jedálňou, ktoré sú umiestnené v pôvodnej časti domu. Okno v obývačke smerujúce do ulice zachytáva výhľad na potok s malým jazerom. Na poschodí našla svoje miesto veľká spálňa pre rodičov.

Tip: Všetok minimalistický nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Detské izby sa nachádzajú tiež na poschodí, ale v pôvodnom dome – oba priestory spája vonkajšia terasa. Okrem rodičovskej spálne sa na poschodí prístavby nachádza tiež pracovňa a hygienické zázemie.

Drevené zaoblené steny

Jedinečným prvkom interiéru sú na niektorých miestach zaoblené steny, ktoré priestor zjemňujú a vytvárajú zaujímavý geometrický efekt. Prechádzajú celým interiérom. Dominujú obývačke, v časti pri krbe, kde je vytvorené zaujímavé lamelové zníženie stropu s tlmeným osvetlením. 

Nájdete ich aj na hornom podlaží, v spálni a v pracovni. Celková podoba domu po realizovaní prístavby so sedlovou strechou tvarovo nadväzuje na vidiecky charakter okolia a prirodzene ho dotvára. V interiéri dostalo hlavné slovo drevo, sú ním obložené viaceré steny. 

Veľká obývačka a viac svetla v interiéri

Niet pochýb o tom, že prístavba úplne zmenila rodine život. Nielen pridaním veľkej obývačky, kde môžu všetci spoločne tráviť čas, ale tiež množstvom vonkajších priestorov, ktoré pôvodnej stavbe chýbali. 

Prečítajte si tiež:

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Okrem šikovného nápadu, prepojiť detské izby a rodičovskú obývačku vonkajšou terasu, sa vďaka tomuto riešeniu dostáva do interiéru pôvodného domu viac svetla. 

 

Prístavba Poříčí nad Sázavou v skratke

architektonický ateliér: 0,5 studio

lokalita: Poříčí nad Sázavou

projekt: 2016 až 2017

realizácia: 2018 až 2019

úžitková plocha: 94 m2, terasa 33 m2

zastavaná plocha: 77 m2

realizačná firma: Vejvoda, spol. s.r.o.

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: 0,5 studio

Tagy:
rodinné domy prístavby domov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 6/2019
v predaji


Ako pestovať zdravé hrozno?




Predplatné

 

Najnovšie príspevky