Silné puto k rozpadnutej stavbe priviedlo majiteľa k úžasnej vidieckej rekonštrukcii

29. 07. 2019
Zdieľať

Keď máte k nejakej stavbe silné citové puto, nechcete, aby sa úplne zmenila, aj keď je už na spadnutie.


Pôvodný stav

pôvodný stav
Václav Kahoun


Pôvodný stav

Rekonštrukcia statku s citom

Majiteľ sedliackeho statku na juhu Čiech nepatrí medzi tých, ktorí si vyberú starú hospodársku stavbu a chcú tam riešiť moderné bývanie. 

Naopak, k miestu i stavbe má veľmi intenzívny citový vzťah. Preto bolo prvoradým cieľom projektu zachrániť objekt po stavebnej stránke, zachovať jeho atmosféru a génia loci. Zároveň však mal zabezpečiť pohodlie, ktoré v dome postavenom v štýle sedliackeho baroka z 19. storočia nebolo (teplá voda, kúpeľňa, WC). 

Celý komplex hospodárskych budov má tvar písmena U. Zrekonštruovaný obytný priestor je len časťou celej stavby.  


vstupné dvere

vstupné dvere
Václav Kahoun

Farebný interiér bez násilných moderných prvkov

Štýl premeny vás zaujme: žiadne násilné moderné prvky v interiéri nenájdete, naopak, architektka naplno vyzdvihla charizmu miesta a podporila ju hravým štýlom.

Osviežujúca farebnosť interiéru nie je len estetickou záležitosťou. Použitie bielych omietok zvýrazňujúcich modré a žlté prvky odkazuje na pôvodné riešenie obydlia statkárov, ktoré sa nieslo v štýle sedliackeho baroka. 

Prečítajte si tiež:

Kúpila si starý dom v Sliači a zmenila svoj život od podlahy + VIDEO

Svetlomodrá bola aj pôvodne použitá na pec a žltú farbu mala niekdajšia fasáda domu. Dnes ju vidíme na dverách, jej odtiene zvýrazňujú historické prvky. Ostatné farby interiéru sú neutrálne: sivá, béžová, hnedá. 


kachlová pec

kachlová pec
Václav Kahoun

Murovaná kachľová pec

Srdcom obytnej časti je veľká izba s murovanou kachľovou pecou. Spája v sebe všetky denné funkcie: kuchyňu, jedáleň, obývačku, kúsok vedľa je knižnica plná kníh. Pôvodná pec sa už nedala sfunkčniť, opakované pokusy končili neúspešne. Časti, ktoré bolo možné použiť, nájdete aj v novej podobe.  

Repasovaná, prakticky novopostavená pec s modrým obkladom má tvar ako pôvodná a pár vylepšení navyše. Je plne funkčná a skrýva jedno tajomstvo, ktoré nie je spredu vidieť. Nad ňou v zadnej časti je príjemne ukrytý  a najmä dobre vyhrievaný priestor na relax s mäkkými matracmi. Je to tiež skvelý kútik na čítanie – po ruke máte poličku, na ktorú si môžete odložiť knihu či nápoje. 


spáľňa

spáľňa
Václav Kahoun

Nábytok v štýle sedliackeho baroka 

Renovované vitríny, skrine, nový nábytok v štýle sedliackeho baroka poteší nielen váš zrak, ale vyvoláva aj silné emócie. Všimnite si miesto s komodami, trojramenným zrkadlom a gramofónom, nad ktorým je zbierka čiernobielych rodinných fotografií. 

Charizmaticky pôsobí aj spálňa s masívnymi skriňami s historickým kovaním a posteľou s dreveným čelom – je to pôvodný, odborne zrekonštruovaný nábytok. Samozrejme, efekt dotvárajú aj tkaniny, napríklad modrobiela posteľná bielizeň pripomínajúca modrotlač, do akej posteľ obliekali aj naše babičky. 

Originálne detaily v interiéri

V aktuálne zrekonštruovanej obytnej časti statku nájdete mnoho originálnych detailov, ktoré vždy na niečo odkazujú. Ani jedna maličkosť nie je prvoplánová, alebo len „na parádu“. Z minulosti pochádzajú aj sklené a porcelánové nádoby v kuchynských skrinkách, ako nočné stolíky sú využité hrnce na kyslú kapustu. 

Zachránené obkladačky z pôvodnej pece architektka využila v rámci jedálenského stola. Okrem dekoratívnej funkcie sú aj praktické – slúžia na odkladanie horúcich nádob.  Aj nové drevené prvky majú svoj emocionálny potenciál: mnohé sú vyrobené z dubu, ktorý zničila búrka a roky sa sušil v stodole. 

Prečítajte si tiež:

Ako zariadiť vidiecky víkendový dom?


drevený nábytok

drevený nábytok
Václav Kahoun

Všimnite si biele stoličky, ktoré vyzerajú, akoby boli zapustené do steny. Ich operadlá vytvárajú zaujímavú hru svetla a tieňa, navyše sú pozostatkami z minulosti domu a dajú sa aj prakticky využiť. Napríklad, ako vešiak na oblečenie alebo ako polica na dekorácie či kvety. 


obývacia časť domu

obývacia časť domu
Václav Kahoun

 

Rekonštrukcia statku v skratke

architektonické štúdio: Mooza Architecture

autor projektu: Ing. arch. Petra Kocourková

lokalita: Južné Čechy

rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Václav Kahoun

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy chata kachľová pec rekonštrukcia vidiecke domy
Zdieľať článok
Rekonštrukcia starého domu: 10 najväčších omylovDom z tehly

Rekonštrukcia starého domu: 10 najväčších omylov

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Obnova škôlky na Morave: Deti získali zdravé priestory, budova zase jedinečnú fasáduASB.sk

Obnova škôlky na Morave: Deti získali zdravé priestory, budova zase jedinečnú fasádu

Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamoteUrob si sám

Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamote

Diskusia