Nechceli poškodiť staré stromy, tak chatu vsadili medzi ne

21.08.2019  |     

Osadiť chatu do pôvodného prírodného prostredia – bez zásahu – je čoraz cennejším a žiadanejším riešením.

Architekt Martin Mackowitz z ateliéru ma-ma Werkraum für Baukunst navrhol projekt „hruškového domu“ tak, aby nepoškodil tri staré hrušky rastúce na pozemku. Sympatický jednoduchý dom pôsobí odľahčene a ich krásu ešte viac zvýraznil.

Jednoduchá konštrukcia a smreková fasáda

Základom stavby je jednoduchý dizajn v odľahčenom štýle. I keď má dve podlažia, nie je podpivničený, má drevenú konštrukciu a jednoduchú smrekovú fasádu. Presah strechy smerom k príjazdovej ceste vytvára pavlač prechádzajúcu cez obe podlažia. 

Prečítajte si tiež:

Ako sa dá prestavať dom na modernú drevostavbu?

Zaujímavé svetelné efekty v interiéri i na pavlači tvoria mriežkované clony. Prepúšťajú dostatok svetla, ale výrazne zjemňujú priame slnečné žiarenie. Tieto clony majú aj ďalší význam – tvoria oporu pre popínavé rastliny.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Historický nábytok

Aj interiér je riešený úplne jednoducho, to však neznamená, že mu chýba výraz. Na minulosť poukazujú použité revitalizované staré kusy nábytku, predovšetkým, veľká skriňa, ktorá vytvára atmosféru na vrchnom podlaží. 

Nachádza sa tu otvorená obývačka so samostatne stojacim krbom a knižnicou, na opačnom konci dispozície kuchyňa s jedálenským stolom. Z oboch častí je možné vyjsť na balkón respektíve terasu, orientovanú na juh a západ. Na terase pri kuchyni je vytvorené vonkajšie sedenie.

Spálňa na prízemí i na poschodí

Na prízemí sa nachádza kryté parkovanie pre auto, spálňa s hygienickým a technickým zázemím. Ďalšia spálňa je na okraji dispozície horného podlažia – vchádza sa do nej dvermi vedľa knižnice. Patrí k nej aj samostatná šatňa. V priestore za historickou skriňou je ukrytá väčšia kúpeľňa s vaňou.

Ideálne prostredie na relax

Okná domu architekt osadil na také miesta, aby poskytovali dostatok prirodzeného svetla počas celého dňa a zároveň ponúkali príjemný výhľad na stromy na pozemku a neďaleké hory. Vďaka ľahučkej konštrukcii a vzdušnému riešeniu fasády dom nezaťažuje svoje prostredie, ale pôsobí skôr ako hausbót zaparkovaný v zelenom prístave. Potrebujete na relax viac?

Haus Birne v skratke

architektonický ateliér: ma-ma Werkraum für Baukunst, web: www.ma-ma.io, Instagram: ma_ma_baukunst

architekt: Martin Mackowitz

lokalita: Nüziders, Rakúsko

realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Hanno Mackowitz

Tagy:
chaty drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky