Darček k výročiu svadby? Štvorizbový dom z pórobetónu!

28. 08. 2019
Zdieľať

Vlastný dom si manželia vždy želali a na splnenie tohto sna si počkali rovných 25 rokov. Po počiatočných prekážkach sa im podarilo vybudovať štvorizbový dom podľa vlastných predstáv.

Dlho nemohli nájsť vhodný pozemok, a keď sa im jeden zapáčil, mal v sebe „háčik“ – bol na svahu. Aj napriek tejto prekážke sa im podarilo dom podľa vlastných predstáv realizovať za rok a dva mesiace. Od začiatku mali jasno aj vo voľbe stavebného materiálu na zhotovenie hrubej stavby. Podľa porovnania vlastností rôznych typov stavebných materiálov ich požiadavkám najlepšie vyhovoval biely pórobetón.

Na úpravu svahu použili gabionové steny.

rodinný dom
Xella Slovensko, s. r. o.


Na úpravu svahu použili gabionové steny.

Rozhodujúca bola kvalita 

Majiteľ si na začiatku stanovil jasné kritériá, ktoré si u jednotlivých výrobcov porovnal. Poradie ich dôležitosti bolo takéto: 
 
1. zdravotná neškodnosť, doložená certifikátmi;
 
2. tvárnice na presné murovanie;
 
3. variabilnosť prvkov – hrúbka tvárnic, preklady, zvýšená tlaková únosnosť;
 
4. pevnosť tvárnic – poškodenie počas prepravy, lámavosť pri spracovaní, poškodenie vlhkosťou;
 
5. cena.
 

Povrchovú úpravu vnútorných stien tvorí hladená stierka, ktorá prispela ku kvalite a rovnosti stien.

Dispozícia kuchyne a obývačky je otvorená a vzájomne prepojená
Xella Slovensko, s. r. o.


Povrchovú úpravu vnútorných stien tvorí hladená stierka, ktorá prispela ku kvalite a rovnosti stien.

Cena teda nebola tým hlavným kritériom. Manželia od začiatku zvažovali trvalú hodnotu svojej investície. Certifikáty o zdravotnej neškodnosti a pôvode materiálu stavebného systému Ytong si našli na webovej stránke výrobcu. Ostatné kritériá dôkladne prediskutovali so stavebnými odborníkmi.
 
„Všetky kritériá, ktoré sme si stanovili ako priority, sme postupne prebrali so stavebnými firmami a projektantmi. Zavážili aj informácie od známych, ktorí už mali s výstavbou z pórobetónu skúsenosti. „Ytong z toho vyšiel najlepšie,“ hovorí majiteľ, ktorý v dome už dva roky spokojne býva a hodnotí výsledky s odstupom.
 
„Rozdiel v kvalite bolo vidieť už na samotných paletách, na ktorých bol stavebný materiál dôkladne zabalený a nevykazoval poškodenie počas dopravy. Pri murovaní jednotlivé prvky skvelo držali rovinu a nebolo potrebné používať žiadne kliny. Aj samotné stavebné firmy nám prízvukovali, aby sme sa rozhodli pre kvalitného výrobcu, ktorý ponúka systémové prvky,“ dopĺňa.
 
Prečítajte si tiež:
 
 
Hrubú stavbu realizovala stavebná firma. Na ostatné inštalácie a vonkajšie úpravy oslovili majitelia miestnych živnostníkov. Niektoré stavebné práce sa rozhodli realizovať svojpomocne. Zo systémových prvkov sa na výstavbu použilo nielen obvodové murivo, priečky a preklady, ale aj strop Ekonom. Jeho výhodou je vysoká stabilita a takmer úplná rovnosť. Odchýlka je taká malá, že nevyžaduje ďalšie výškové korektúry a najmä v spojení s vhodnou suchou skladbou podlahy prináša zjednodušenie konštrukcie podláh a ďalšie s tým spojené úspory.
 

V interiéri dominujú prírodné odtiene hnedej a krémovej. Dispozícia kuchyne a obývačky je otvorená a vzájomne prepojená.

prírodné odtiene hnedej a krémovej
Xella Slovensko, s. r. o.


V interiéri dominujú prírodné odtiene hnedej a krémovej. Dispozícia kuchyne a obývačky je otvorená a vzájomne prepojená.

Úsporné a jednoduché spracovanie vrátane stierky

V priebehu výstavby stavebníci ocenili presnosť a minimum stavebného odpadu – tvárnice sa dali jednoducho dorezávať a aj vzniknuté zvyšky mohli ďalej spracovať.
 
„Obmurovanie zariaďovacích predmetov by nebolo pri použití iného materiálu možné alebo by bolo veľmi zložité. Pri murovaní šatníkov alebo špajzy sme používali tvárnice s hrúbkou 100 alebo aj 50 mm. Tým sme získali väčší priestor. Pri inštalácii nábytku som ocenil jednoduchosť vŕtania dier na rozperky – vôbec som nepoužíval vrták do betónu, ale vrták HSS na kov a diery boli absolútne presné,“ opisuje majiteľ prácu s materiálom.
 

Kúpeľňa musela byť dostatočne veľká, aby poskytla priestor nielen sprchovaciemu kútu.

kúpeľna so sprchovým kútom
Xella Slovensko, s. r. o.


Kúpeľňa musela byť dostatočne veľká, aby poskytla priestor nielen sprchovaciemu kútu.

 
Zo stavebného systému tu použili tiež vnútornú hladenú stierku, ktorá svojimi vlastnosťami prispela k celkovej kvalite steny.
 
„Oceňujeme rýchlosť jej nanášania a minimálne vnášanie vody do stavby. Múry so stierkou sú naozaj rovné a presné. Pri montáži nábytku a kuchyne sme nemali jediný problém. To nám ušetrilo čas, nervy a peniaze. Podarilo sa nám preveriť aj jej odolnosť proti poškodeniu. Niekoľkokrát sme totiž nešikovne narazili či buchli do steny, avšak povrch stierky ostal nepoškodený,“ opisuje skúsenosti domáci.
 

Svoje miesto v kúpeľni má aj veľká vaňa.

vaňa v kúpeľni
Xella Slovensko, s. r. o.


Svoje miesto v kúpeľni má aj veľká vaňa.

 
A čo by poradil tým, ktorí sa na životný krok, akým je výstavba rodinného domu, ešte len chystajú?
 
„Záujemcom o výstavbu rodinného domu odporúčam dobre zvážiť pomer ceny a kvality stavebných materiálov, ich životnosť a následnú pridanú hodnotu, ktorú dané materiály poskytujú. Stavať z najlacnejšieho stavebného materiálu sa môže pri platení faktúr javiť ako výhra. Problémy, ktoré môžu počas výstavby vzniknúť pre nekvalitu vybraných stavebných prvkov, sú však častým dôvodom niekoľkonásobného navýšenia pôvodného rozpočtu. Takže nič neušetria, ale ešte prerobia.“
 
 
Text a foto: Xella
Kategória: Návšteva
Tagy: pórobetón rodinný dom ytong
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia