Nízkoenergetický dom v Devíne: Bezpečný aj pred povodňami

04.09.2019  |     

Rodinný dom, ktorý stojí v bratislavskom Devíne, je nielen pohodlný, ale aj nízkoenergetický.

Existuje niekoľko spôsobov, ako navrhnúť dom na úzkom pozemku, ale takmer vždy prídete aj o podstatnú časť záhrady. Riešenie, ktoré navrhol architekt Martin Duchoň, ju – naopak – chráni. 

Rodinný dom v Devíne ma konzolovú konštrukciu, vďaka ktorej poskytuje dostatok obytného priestoru, bez toho, aby ukrajoval zo záhrady.  

Bezpečné bývanie s krásnym výhľadom

Nízkoenergetický dom je určený pre štyri osoby. Majiteľ pozemku mal predstavu o dome, ktorý bude bezpečný, pohodlný a bude rešpektovať okolitú prírodu. Prečo bezpečný? Pretože v tejto časti majú obyvatelia Devína negatívne skúsenosti s povodňami. 

Tým, že je dom riešený ako konzola na šiestich pilieroch, obytná plocha je chránená. Navyše, umiestnenie obytnej zóny vo výške poskytuje krásny panoramatický výhľad na rieku a neďaleké lužné lesy.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Nenápadná fasáda chráni súkromie

Ako to pri mnohých zaujímavých projektoch býva, otvárajú sa do súkromia záhrady a z ulice sú absolútne nenápadné. Rovnako je to i v tomto prípade. Strohá štvorcová fasáda s jedným oknom dokonale odrádza zvedavcov a nik by nečakal prívetivú opačnú stránku domu, orientovanú do záhrady. 

Prízemie tvorí len garáž

Prízemie, ktoré je zároveň soklom stavby, tvorí neveľká garáž. Nad ňou je samotná obdĺžniková obytná zóna domu, rozčlenená na dennú a nočnú časť. Nočná časť je orientovaná smerom k ulici a zahŕňa kúpeľňu a štyri izby, denná je točená na juh – s výrazným presahom nad záhradku.

Prečítajte si tiež:

Dom nad Devínom známy zo seriálu Kukučka. Ako vyzerá zvnútra a ako sa v ňom býva?

Na spojený priestor kuchyne jedálne a obývačky nadväzuje vonkajšia terasa krytá presahom strechy. Od obytnej zóny je oddelená presklenou stenou. 

Moderný nízkoenergetický dom

Pohodlie v interiéri a nízkoenergetickosť projektu zabezpečujú viaceré moderné technológie: aktívna rekuperácia, elektrické podlahové kúrenie, stropná klimatizácia a malá akumulačná piecka. 

Medzi dennou a nočnou časťou domu sa nachádza otvorená chodba, ktorá vťahuje svetlo i okolitú prírodu priamo do interiéru. 

Nízkoenergetický dom Konzola Devín v skratke

architektonické štúdio: greenstudio, s.r.o.

architekt: Ing. Martin Duchoň

lokalita: Devín, Bratislava

podlahová plocha: 125 m2

plocha pozemku: 500 m2

rok projektu: 2015 až 2016

rok realizácie: 2017 až 2018

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Tagy:
nízkoenergetické domy rodinné domy úzky pozemok

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 12/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky