Zdroj: Paweł Ulatowski

Rodinný dom so zelenou strechou je z diaľky takmer neviditeľný

25. 05. 2020
Zdieľať

Severovýchodné Poľsko je nazývané aj Krajinou tisícich jazier. Prírodné prostredie stále vyhráva nad osídlením, budov je tu len veľmi málo. Preto práve tieto oblasti vyhľadávajú na bývanie investori, ktorí majú blízko k prírode a nechýba im mestský ruch či susedia z každej strany.

Vzhľadom na prírodné prostredie krajiny si prípadné stavby vyžadujú veľmi dobre prehodnotiť architektúru, aby negatívne neovplyvňovali okolie, ale naopak – splývali s ním.

moderný rodinný dom v Poľsku so zelenou strechou

Paweł Ulatowski

Osamelý dom z dielne ateliéru Mobius Architekci stojí v blízkosti jazier, čerpá z tradícií regionálnej architektúry, a pritom je moderný. Výsledkom práce architekta Przemka Olczyka je diskrétne splynutie novostavby s kontextom lokality. Splýva s prírodou a z diaľky je prakticky neviditeľný.

Charakter stavby vyplynul z terénu

Dom zaberá iba malú časť pozemku. Prirodzený násyp, ktorým je pozemok charakteristický, bol východiskovým bodom pre samotný návrh budovy. Charakteristickým prvkom domu je 90 cm hrubá vystužená železobetónová doska zavesená nad klesajúcim terénom. Na jednej strane predlžuje prirodzenú vyvýšeninu, na druhej strane vytvára štíhlu líniu celého projektu. Podopiera ju systém stĺpov, ktorý v interiéri vytvára zóny.

Prečítajte si tiež
Krtkodom z Úporu: Keď je najlepšou voľbou dom krytý zeminou
Hlavným mottom tohto rodinného domu je udržateľnosť
moderný rodinný dom v Poľsku so zelenou strechou

Paweł Ulatowski

Maskovaný zelenou strechou

Na prízemí nájdete obývaciu izbu s kuchyňou a jedálňou, na poschodí spálne. Dom sa výhľadmi otvára smerom k jazeru. Vďaka včleneniu domu do prírodného prostredia nepôsobí  ani 500 metrov štvorcových ako päsť na oko, ale naopak, dokonca zvyšuje hodnotu okolia. Pri pohľade z diaľky si dom prakticky ani nevšimnete. Je maskovaný zelenou strechou a prirodzeným násypom. Vďaka tomu poskytuje intímnu kamufláž – presne takú, akú si želali investori.

moderný rodinný dom v Poľsku so zelenou strechou

Paweł Ulatowski

Výrazné vonkajšie schody

K zaujímavým architektonickým detailom patria aj výrazné vonkajšie schody, ktoré sú typické skôr pre verejné budovy ako rodinné domy. V tejto oblasti je často silný vietor, preto autor použil takzvané predsieňové usporiadanie. Vytvoril clonu zo sklenených stien budovy, ktorá poskytuje ochranu, a zároveň zaujímavé pozorovacie zážitky. Vnútorná predsieň posilňuje pocit súkromia a podľa potreby sa dá spojiť s nádvorím. Zasklený roh na prízemí ponúka výhľad na juhozápad a vnáša do domu cenné prirodzené svetlo.

moderný rodinný dom v Poľsku so zelenou strechou

Paweł Ulatowski

Odkazy na pôvodnú architektúru

Usporiadanie budovy v tvare písmena „L“ nadväzuje na tradičnú organizáciu poľnohospodárskych stavieb vo Varmsko-mazurskom vojvodstve. Fasády – väčšinou sklenené – dopĺňajú hliníkové dosky a keramika. Celok dotvárajú drevené lamelové detaily na štítových stenách. Je to odkaz na štíty varmsko-mazurských chát, ktoré sú často zdobené doskami usporiadanými do rôznych vzorov. Zjednodušená forma strechy so sklonom 45 stupňov taktiež nadväzuje na tradičné vidiecke budovy.

moderný rodinný dom v Poľsku so zelenou strechou

Paweł Ulatowski

Green Line House

Architektonický ateliér: Mobius Architekci

Architekt: Przemek Olczyk

Lokalita: Warmia, Poľsko

Projekt: 2017

Realizácia: 2019

Úžitková plocha: 500 m2

Sabína Zavarská

Foto: Paweł Ulatowski

Kategória: Návšteva
Tagy: moderná architektúra rodinný dom zelené strechy
Zdieľať článok

Diskusia