Z materiálu opustených budov postavili nádherné bývanie

01. 10. 2019
Zdieľať

Dom sa nachádza na vidieku obklopenom horami a riekami. Architekti sa postarali o to, aby použité materiály pochádzali z miestnych zdrojov a využili lokálne skúsenosti stavebníkov z histórie.


kamenný dom terasa

kamenný dom terasa
Amores Pictures

Kamene a strešné šindle, ktoré boli na výstavbu domu použité pochádzajú z opustených a zo zbúraných budov v tejto lokalite. Prešli potrebnými regeneračnými úpravami, aby opäť ožili v rámci novej stavby. Použitý materiál vytvára dialóg medzi tým, čo bolo, a tým, čo je. 

Stal sa spojivom medzi prítomnosťou a históriou lokality, medzi potrebami moderných rodín a lokálnym stavebným štýlom minulosti. 


kamenný dom

kamenný dom
Amores Pictures

Prírodné materiály a radosť z maličkostí

Architekt Javier San Juan uvádza, že je to veľmi osobný projekt postavený na mieru majiteľov. Vznikol preto, aby ich prinútil spomaliť, uvoľniť sa od každodenného stresu. Je to pre nich útočisko, kde sa môžu venovať malým detailom, tešiť sa z maličkostí, vzájomnej prítomnosti a užívať si radosť z pozorovania okolitej prírody. Všetky materiály sú prírodné (kameň, vápno, železo a drevo) a ručne opracované miestnymi obyvateľmi. 


kamenný dom vstup

kamenný dom vstup
Amores Pictures

Striedmy nábytok podporuje meditáciu

Všetko je pravé a intenzívne prepojené s lokalitou presne tak, aby vzniklo čo najpríjemnejšie miesto na oddych a trávenie pokojných chvíľ. Nehľadajte žiadne „hory“ nábytku. Je tu len to, čo je nevyhnutné, pohodlné a príjemné, čo neruší hlavný motív stavby. 

Mnoho funkcií architekti integrovali priamo do múrov: umne skryli úložné priestory i technické prvky, ktoré dom na svoje fungovanie potrebuje. Väčšina zariadenia je navrhnutá štúdiom lado blanco priamo na mieru.


interiér s pecou

interiér s pecou
Amores Pictures

Ako je riešená dispozícia?

Usporiadanie miestností v interiéri je jednoduché a jasné – tak, aby spĺňalo všetky potreby pre dvoch až štyroch ľudí. Nech ste kdekoľvek v interiéri, odvšadiaľ máte intenzívne vizuálne spojenie s prírodou, hoci veľké presklené celky tu nenájdete (okrem dverí na terasu, ktoré sa dajú jednoducho zatemniť, podobne aj všetky okná). Interiér je riešený tak, aby domácim umožnil duševný relax a introspekciu, teda prehodnotenie vlastných zážitkov, stavov, preskúmanie vlastného duševného života. 


spáľňa s kúpeľňou

spáľňa s kúpeľňou
Amores Pictures

Dom Madriguera v skratke

architektonický ateliér: lado blanco

architekt: Javier San Juan

interiérový dizajn: Mar San Juan

záhradný dizajn: : Gonzalo Morillo

lokalita: Sierra de Gredos, Ávila, Španielsko

rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Amores Pictures

Kategória: Návšteva
Tagy: bazén kamenný dom prírodné materiály rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia