Pasívny dom v Rusovciach postavený vlastnými rukami

11. 10. 2019
Zdieľať

Rodinný dom s dvomi bytovými jednotkami postavil majiteľ pre svoju rodinu viac-menej svojpomocne i napriek tomu, že je profesne z úplne iného „fachu“. Prácu s pórobetónovými tvárnicami si pochvaľoval a jej výsledkom je dom, ktorý spĺňa všetky požiadavky moderného a úsporného bývania.

Prekvapenie na úvod

V centre obce neďaleko hlavného mesta, v ktorej sa kedysi dávno nachádzal rímsky vojenský tábor, vyrástol na konci dlhého pozemku rodinný dom. Pre zaujímavosť treba podotknúť, že na pozemku bol kedysi starý rímsky cintorín, preto nebolo až takým veľkým prekvapením, keď sa pri stavebných prácach v zemi znenazdajky objavili kostra, šperky a predmety staré stovky rokov. Pamiatkari sú v tejto oblasti na podobné úlovky zvyknutí a tie najzachovalejšie a hodnotné sa dostanú do miestneho múzea. Nuž ale späť k domu.

Prečítajte si tiež:

Jednoduchý prízemný domček v Rusovciach pre bezstarostné nažívanie (VIDEO)

Svojpomocne si ho za necelé dva roky postavil šikovný majiteľ. Vlastne nielen postavil. Sám si ho aj s rodinou naprojektoval presne podľa ich predstáv. Suseda architektka im projekt len „doladila“ a navrhla menšie úpravy. 

Dom má dve bytové jednotky, pričom tá väčšia je poschodová. V menšej býva majiteľova mama a ku komfortnému bývaniu jej stačia okrem spojenej obývačky s kuchyňou len spálňa a priestranná kúpeľňa. 


BIELA OMIETKA je silikónová, umývateľná. „Vapkou“ sa dajú slabším prúdom jednoducho odstrániť všetky nečistoty.

rodinný dom
Miro Pochyba


BIELA OMIETKA je silikónová, umývateľná. „Vapkou“ sa dajú slabším prúdom jednoducho odstrániť všetky nečistoty.

TORZO STAREJ ČEREŠNE z prednej časti pôvodnej záhrady majiteľ natrel a zakomponoval do tej novej.

Jednoducho a rýchlo

Stavať sa rozhodli z pórobetónových tvárnic Ytong, keďže je s nimi podľa majiteľa jednoduchšia práca ako s klasickou pálenou tehlou. „Ľahko sa režú a tvarujú – my sme z nich napríklad v maminej kúpeľni vyrezali zaoblenú lavičku do sprchovacieho kúta a v dome máme aj hotové schodiskové stupne,“ prezrádza spokojný majiteľ.

Stavba schodiska je naozaj pomerne nenáročná. Oproti klasickým železobetónovým schodom odpadajú procesy ako debnenie, výstuž, betonáž, hutnenie, vlhčenie či likvidácia odpadu. A najväčšou výhodou je fakt, že sa schody dajú do 24 hodín po stavbe normálne používať.

„Samozrejme, na isté stavebné práce sme si najali firmy, ale viackrát sme sa popálili, keďže voľných dobrých majstrov a robotníkov bolo v tom čase na trhu akosi málo. Kadečo sme opravovali, omietka sa robila nadvakrát… ale napokon sme prišli do zdarného konca,“ vraví majiteľ. 

„Pri rezaní tvárnic mi stačila ručná pílka. Keďže nie som murár, tak mi to išlo pomalšie, ale o to viac som dbal na detaily. Rohy nám založil odborník, aby boli presné v uhloch.“

Martin, majiteľ

 


rodinný dom

rodinný dom
Miro Pochyba

Tvárnice s vyššou hustotou

Hoci ide o pasívny dom, na stavbu majitelia nepoužili tvárnice, ktoré lepšie izolujú, ale tie s vyššou hustotou. Konkrétne ide o tvárnicu s hrúbkou 25 cm, s vyššou hustotou a tým aj nosnosťou, ktorá zároveň lepšie akumuluje teplo.

Síce horšie izoluje, ale o tento parameter sa postarala vonkajšia izolácia – 25 cm hrubá vrstva sivého polystyrénu. V podkroví je zas 40 cm minerálnej vlny. Dom stojí na 37 cm hrubej vrstve penového skla, takže odspodu je izolovaný, základy nie sú spojené so zemou. Firma ich robila kvôli nepriazni počasia a častým dažďom skoro dva mesiace.


DOM JE POSTAVENÝ, majitelia sa teraz snažia zveľaďovať záhradu. Okrem pôvodných ovocných stromov na pozemku vysadili aj okrasné a ovocné kríky, avšak vrásky na čele im robia hraboše, ktoré sa v okolí premnožili a obžierajú korienky rastlín.

rodinný dom
Miro Pochyba


DOM JE POSTAVENÝ, majitelia sa teraz snažia zveľaďovať záhradu. Okrem pôvodných ovocných stromov na pozemku vysadili aj okrasné a ovocné kríky, avšak vrásky na čele im robia hraboše, ktoré sa v okolí premnožili a obžierajú korienky rastlín.

Infrapanely, tienenie a rekuperácia

Celý dom – okrem kúpeľní, kde je podlahové kúrenie – je vykurovaný infrapanelmi. Je to jednoduché, bezúdržbové riešenie a majiteľ vraví, že ak by staval po druhý raz, určite by ich dal aj do kúpeľní. „Infrapanely kúria okamžite, teplo máte do desiatich minút. Mesačné náklady na elektrinu sú približne 120 € a v cene je zahrnuté aj nabíjanie auta.“

Vďaka exteriérovému tieneniu majú v dome aj počas vonkajších horúčav príjemnú teplotu okolo 24 stupňov. Dom sa neprehrieva, netreba ani klimatizáciu. Okrem toho sa o príjemnú klímu vo vnútri stará i rekuperácia so zemným výmenníkom. V izbách sú prívody a v kúpeľni a kuchyni zasa odťahy vzduchu.

Prečítajte si tiež:

Za 75 000 € si na úzkom pozemku postavili praktický rodinný dom (VIDEO)

„Kedysi dávno som o tom čítal v časopise a povedal som si, že keď raz budem stavať svoj dom, určite doň rekuperáciu dám. Najmä v zime, keď sa toľko nevetrá, je to výborná vec. Navyše, vo vnútri je vďaka nej menej prachu a ak máte v rodine alergika, môžete si kúpiť špeciálne peľové filtre,“ vraví majiteľ. 

„Na stavbu nášho pasívneho domu sme použili tvárnice s vyššou hustotou a nižšou izolačnou schopnosťou. Stena má byť podľa mňa nosný prvok, nie izolátor. Následne sme dom poriadne zaizolovali zvonku, aby sa rosný bod dostal von z muriva tak, aby nevlhlo.“

 

Celkové náklady na stavbu domu bez vnútorného vybavenia boli približne 140 000 €. Majitelia niekde ušetrili, aby si inde mohli dovoliť kvalitnejšie materiály. Betónovú strechu si položili svojpomocne, okná sú drevené s trojsklami, podlahy bambusové a schodisko je obložené mramorom. 

rodinný dom

počet podlaží: 2

zastavaná plocha: 151 m2

obytná plocha: 201 m2

začiatok výstavby: jún 2014

koniec výstavby: december 2015

lokalita: Rusovce

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: pasívny dom rodinný dom stavba domu
Zdieľať článok
Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovaťDom z tehly

Kameň, drevo a tehla: 21 tipov, ako ich kombinovať

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Diskusia