Obývačka medzi lesom a jazerom? V tomto dome áno!

22.10.2019  |     

Na konci dlhej kľukatej cesty uprostred krásneho prostredia kanadskej prírody stojí štýlový dom.

Foto: Adrien Williams

Architekti z ateliéru Bourgeois/Lechasseur architects ho nazvali podľa majiteľa: Cap St-Martin House. Poloha medzi lesom a jazerom a maximálne pohodlie bývania sú ideálne nielen na dlhodobý relax, ale aj ako trvalé bývanie.

Stavba, ktorá pozostáva z dvoch domov, sa nachádza na náhornej plošine, ktorá je obklopená zo západu lesmi, na východ však pokračuje strmý svah. Pod týmto svahom sa nachádza jazero s priezračnou vodou.

Z rezidencie vás k jazeru privedú schody. Väčšina susedných domov je navzájom od seba izolovaných lesom, takže susedia sa navzájom neoberajú o súkromie.

Foto: Adrien Williams

Základom bola vízia starej hospodárskej budovy

Klient od prvého stretnutia s architektami hovoril, že ho priťahujú stodolové domy, dlhé hospodárske budovy, ktoré sú v tomto regióne. Projekt mal byť druhým domovom pre jeho rodinu, ktorý by ponúkal harmóniu a nádherný výhľad na prírodu. 

Výsledkom sú dva celky s obdĺžnikovým pôdorysom a sedlovými strechami. V menšej stavbe sa nachádza garáž, umelecké štúdio a v podkroví bývanie pre hostí. Táto časť rezidencie je s hlavným domom spojená skleneným tunelom. 

Foto: Adrien Williams

Obývačka medzi lesom a jazerom

Srdce rezidencie tvorí – podľa želania domácich – priestranná, svetlá a smerom k jazeru orientovaná „veľká izba“. Dve presklené fasády poskytujú neuveriteľný zážitok: kontrast medzi výhľadom na les a výhľadom na jazero.

Prečítajte si tiež:

Prístavba rodinného domu, ktorá zmenila život celej rodine

Táto atmosféra a dostatok denného svetla dávajú pocit, akoby ste sedeli priamo uprostred prírody. Betónová podlaha sa rozširuje smerom na terasu a zdôrazňuje efekt priehľadnosti. Strop pokrytý drevom interiér zjemňuje. 

Foto: Adrien Williams

Tip: Všetky dekorácie a bytové doplnky na jednom mieste

Rafinovaná jednoduchosť a lávka nad prízemím

Na obývačku s jedálňou nadväzuje kuchyňa. Architekti ju pripojili k servisnému schodisku, ktoré sa spája priamo s krytou terasou. Po tomto schodisku sa dostanete na horné podlažie, kde je prvá spálňa s vlastnou terasou. 

Z horného podlažia je výhľad na hlavnú miestnosť – popri zadnej časti domu, pozdĺž celej hlavnej miestnosti vedie lávka. Na jej konci sa nachádzajú dve spálne so spoločnou terasou. Od nich na prízemie vedie ďalšie schodisko. Celý interiér charakterizujú čisté línie a rafinovaná jednoduchosť.

Foto: Adrien Williams

Tmavé drevo a kov

Vonkajšie obloženie stavby tmavým drevom v kombinácii s kovovou strechou pripomína hospodárske budovy a prirodzene integrujú relatívne rozmerný objem do prírodného prostredia. Čiastočne kryté terasy vytvárajú predel medzi interiérom a exteriérom. 

Cap St-Martin house v skratke

architektonický ateliér: Bourgeois/Lechasseur architects
 
lokalita: jazero Memphremagog, Potton, Kanada

realizácia: 2019

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com, 
Foto: Adrien Williams

Tagy:
rodinné domy sedlové strechy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky