Drevostavba s átriom ako jediné riešenie na problémovom pozemku

24.11.2019  |     

Montovaná drevená stavba v Smrečanoch vznikla ako víkendový dom. Negatíva pozemku spočiatku architekta potrápili, v konečnom dôsledku sa mu ich však podarilo pretaviť na zaujímavé riešenie.

Výsledkom je príjemná drevostavba s átriom, ktorá chráni súkromie majiteľov a poskytuje vysokú kvalitu bývania.

Architekt priznáva, že keby ho oslovil klient pred kúpou pozemku, veľmi pravdepodobne by mu tento pozemok neodporučil kúpiť. Keďže bol pozemok už kúpený, zostávalo jediné riešenie: nájsť dom, ktorý by tu mohol stáť a poskytol by rodine súkromie a pohodlie. 

„Po počiatočnej skepse sme siahli k osvedčenému priestorovému konceptu átriového domu ako k jedinému riešeniu, ktoré poskytne obyvateľom domu benefit južného slnka a zároveň odfiltruje sociálnu expozíciu aktivít oboch susediacich domov,“ opisuje postup uvažovania Pavol Pokorný.

Susedove okná pozerajú priamo na pozemok 

Hlavnou nevýhodou pozemku, ktorá komplikovala návrh víkendového domu bolo obmedzené súkromie. S pozemkom susedia dva domy, pričom jeden stojí na hranici pozemku a okná obytných miestností má orientované práve na predmetný pozemok. Riešenie ponúklo usporiadanie dispozície okolo centrálneho nádvoria.

Tri krídla a v strede dvor

Tri obytné krídla domu vymedzili priestor, ktorý je plne súkromný a podľa potreby odpojený od okolitého diania – spojenie s okolím reguluje posuvná brána. Takto vzniklo átrium, ktoré je podľa potreby formovateľné – zo všetkých strán je chránené pevnými alebo posuvnými bariérami. V letných mesiacoch tak majú domáci o jednu veľkú a príjemnú „miestnosť“ priamo pod holou oblohou naviac. Átrium sa tak stáva stredobodom obytného priestoru. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Jednoducho a bez bariér

Celá stavba je jednopodlažná, bezbariérová. Jednoduché geometrické línie oživuje tradičná sedlová strecha na jednom z troch celkov. Tu sa nachádza denná časť domu s otvoreným podkrovím, čo znásobuje dojem priestrannosti a vzdušnosti interiéru. Vo východnom krídle je hlavný vstup do domu s parkovacím státím, sklad športového náradia, severné krídlo tvorí hlavný obytný priestor, západné ukrýva spálne s terasou. V interiéri prevláda svetlé drevo kombinované s bielou farbou.

Víkendový dom Smrečany v skratke

architektonický ateliér: POKORNY ARCHITEKTI

autor: Pavol Pokorný

spolupráca: Tomáš Ružiak

Hlavný inžinier projektu: Ing. Lukáš Holubek | KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE

Hlavný dodávateľ: KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE

Projekt: 2018

Realizácia: 2019

Zastavaná plocha: 342 m2

Podlahová plocha: 200 m2

lokalita: Smrečany

Sabína Zavarská
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO

Tagy:
montované domy átrium drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky