Racionálne bývanie? Dom v Záhorskej Bystrici rešpektuje potreby rodiny

26.11.2019  |     

Na konci slepej ulice v Záhorskej Bystrici vyrástol rodinný dom, tvarom pripomínajúci niekdajšie stodoly. Vďaka prírodným materiálom nepôsobí rušivo ani jeho väčší objem.

Fasády a strechy sú oblečené do sibírskeho smrekovca. Za domom je záhrada, na ktorú nadväzuje les. Jednoducho príjemné bývanie pre modernú rodinu, ktorá nechce žiť v meste.

Architekt Daniel Kubiš priznáva, že cieľom návrhu bolo skĺbiť súčasnú architektúru rodinných domov s objektmi, ktoré v tejto lokalite už existovali. Tak, aby nový dom nepôsobil ani pri ostatných stavbách, ani v prírodnom prostredí ako „päsť na oko“. 

Jednoliatu drevenú hmotu obalu domu rušia vsadené tmavé otvory – okná a dvere vybavené exteriérovými žalúziami. Nechránia interiér len pred ostrým slnkom, ale zároveň v lete aj proti prehrievaniu.

Funkčný minimalizmus

Samotný dom pozostáva z dvoch podlaží: prízemia a podkrovia. Oba priestory sú navzájom prepojené prostredníctvom dvoch galérií. V interiéri vládne jednoduchý minimalistický štýl zvýraznený použitím svetlého dreva a bielej omietky. Čierne doplnky umocňujú atmosféru a zdôrazňujú priestrannosť interiérových miestností.   

Tip: Všetok minimalistický nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dostatok priestoru i svetla

Na prízemí sa nachádza vstupná hala s galériou a šatníkom, sklad, toaleta. Ďalej sa dostanete do kuchyne s jedálňou. Na kuchyňu nadväzuje obývacia miestnosť, položená o 50 centimetrov nižšie. Druhá galéria je nad obývačkou. Z obývacej miestnosti je východ na južne orientovanú terasu. Juhovýchodná časť dispozície patrí hosťovskej izbe s hygienickým zázemím. Z nej je tiež východ na terasu. V podkroví sa nachádzajú dve detské izby, hygienické zázemie a spálňa rodičov so šatníkom a balkónom.

Prečítajte si tiež:

Nízkoenergetický ekologický dom v Záhorskej Bystrici získal 3. miesto v súťaži Drevostavba roka 2016

Konštrukčné riešenie a izolácia

„Medzi naše konceptové idey patrí maximálne racionalizovaný interiér podľa požiadaviek klientov s plnohodnotnými a kvalitnými užívateľskými a tepelno-technickými vlastnosťami. Rodinný dom v Záhorskej Bystrici je komponovaný z drevených CLT panelov a drevených sendvičových panelov so stĺpikovým nosným jadrom. Celý objekt je nadštandardne zaizolovaný,“ vysvetľuje architekt. 

V tomto prípade ide o príjemné a vydarené riešenie pre štvorčlennú rodinu. K domu patrí samostatne stojaca garáž pre dve autá, taktiež so sedlovou strechou, skladom a domčekom pre psa. 

RD Záhorská Bystrica v skratke

architektonický ateliér: KubisArchitekti s.r.o. kubisarchitekti.sk

autori: Ing. arch. Daniel Kubiš, Ing. arch. Martin Hudec PhD.

lokalita: Záhorská Bystrica

Zodpovedný projektant: Ing. arch. Daniel Kubiš

Dodávateľ stavby: Úsporne Drevodomy s.r.o.

Autor záhrady: Bc. Martin Malachovský

Interiér: Ing. arch. Lucia Vlasáková

Realizácia stavby: 2018

Realizácia záhrady: 2019

Celková zastavaná plocha: 170,14 m2

Z toho garáž: 47,44 m2 

Celková výmera pozemku: 815 m2

Sabína Zavarská
Foto: Michal Lachkovič

Tagy:
rodinné domy drevostavby drevodomy minimalistický štýl

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 9/2019
v predaji


Zimný rez stromov a krov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky