Obnovený dom ukrytý pod „kapucňou“ odkazuje na pôvodnú ľudovú architektúru

04.12.2019  |     

Majitelia staršieho domu oslovili architekta s požiadavkou rekonštrukcie. Stavba bola prakticky nepoužiteľná, pritom potenciál bol veľký. Keďže sa nachádza v tesnom susedstve iných domov s pozemkami, dôležitým aspektom rekonštrukcie bola ochrana súkromia domácich.

Pôvodný dom pozostával z dvoch celkov, ktoré k sebe priliehali. Nové riešenie ich zjednotilo, ale stále vidieť odkaz na pôvodné riešenie. Oblečenie stavby do čierneho obalu, ktorý zjednocuje strechy a bočné fasády, pripomína kapucňu.
 
 

Nielen tým, že pôsobí ako ochranný obal samotnej stavby, ale štítovú fasádu orientovanú do záhrady chráni aj presahom. Vďaka nemu domácim v lete „nepečie“ do interiéru priame slnko a zároveň je táto časť chránená pred nepriazňou počasia. Tento obal je z hliníkových tvaroviek Prefalz.
 
Prečítajte si tiež:
 
 

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste

Tvarová nepravidelnosť ako odkaz 

„Kapucňa“ dáva rekonštruovanej stavbe originálny nepravidelný, ale pritom stále vidiecky charakter. Tvarovou nepravidelnosťou odkazuje na nepravidelnosť pôvodnej ľudovej architektúry vo vidieckej zástavbe. 
 
Hlavnou funkciou obalu domu je však chrániť súkromie domácich. Preto architekt Marek Habr navrhol severnú fasádu domu bez okien. Západná má iba nevyhnutné dvere do garáže, do domu a úzke okná, ktoré osvetľujú chodbu. Vďaka tomu je v interiéri zachovaná maximálna intimita. Dom sa otvára smerom do záhrady a na susediace pole. 
 

Hliník zjemnili kameňom

Štítové fasády sú obložené kameňom, ktorý vytvára zaujímavý dialóg s obalom domu. Kameň je použitý aj okolo okien, na komín, vonkajšie dlažby a nové časti oplotenia. Zaujímavosťou je, že ide o kameň z lokálnych zdrojov. Vďaka riešeniu strechy nebol potrebný odkvap, dažďová voda odteká do vybudovaného vsaku na záhrade. 
 

Akou zmenou prešiel interiér?

Cieľom architekta bolo použiť všetky nosné steny pôvodného domu a maximalizovať obytný priestor. Keď vojdete do domu, ocitnete sa v zádverí, na ktoré nadväzuje pracovňa. Zádverie tiež spája garáž s hlavnou obytnou časťou. Tú tvorí kuchyňa, na ktorú nadväzuje obývacia izba s jedálňou.
 
Prečítajte si tiež:
 
 
Na prízemí sa tiež nachádza hygienické zázemie, šatňa, technické zázemie a chodba so schodiskom. Z obývacej izby sa dá vyjsť na terasu a do záhrady. V podkroví nájdete spálňu s vlastnou kúpeľňou a balkónom, izbu pre hostí, pracovňu, komoru a ešte jednu samostatnú kúpeľňu. Pod domom sa nachádza pivnica. 
 

Rodinný dom Jinočany v skratke

architektonické štúdio: Kvalitář
 
autor: Ing. arch. Marek Habr
 
realizácia: 2015
 
 
Sabína Zavarská
Foto: Studio Flusser

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia domu vidiecke domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky