Stará stodola vo funkcii strechy: Vo vnútri je nový dom!

27.12.2019  |     

Pri rekonštrukciách starších domov je ich atmosféra tým, čo sa architekti snažia aspoň čiastočne zachrániť. V prípade obnovy domu v pražských Kolovratoch to však nebolo úplne tak.

Napohľad príjemná vidiecka stavba bola nasiaknutá negatívnou energiou – bývalí majitelia viedli dlhoročné spory, čo sa odzrkadlilo aj na riešení domu. Rekonštrukcia má šťastný koniec.

Architekti Tomáš Henel a Ondřej Fiala neboli z prvej návštevy domu, ktorý mali rekonštruovať, veľmi nadšení. Nepríjemne ich prekvapila negatívna atmosféra, vyplývajúca zo sporov bývalých majiteľov. Tie zašli až tak ďaleko, že dom i záhradu násilne rozdelili na dve absolútne samostatné časti. Prvou záležitosťou, ktorú architekti potrebovali vyriešiť, bolo odstránenie tohto nezmyselného rozdelenia domu. Našťastie sa to podarilo bez stôp.

Tradičná pec musí byť

Noví majitelia domu mali dva veľké sny, ktoré si chceli pri rekonštrukcii splniť. Prvým bola tradičná pec a druhým kúpeľňa s výhľadom do záhrady. Z pece sa stal dominantný prvok obytného priestoru. I keď podlahovou plochou nie je veľký, je útulný a charizmu mu dodáva okrem pece aj výška stropu a drevené trámy.

Prečítajte si tiež:

Silné puto k rozpadnutej stavbe priviedlo majiteľa k úžasnej vidieckej rekonštrukcii

Pec je pôsobivá svojou veľkosťou a sviežim červeným obkladom. Aj druhý sen majiteľov sa architektom podarilo splniť: hlavná kúpeľňa má veľké okno smerujúce priamo na vyrastený rododendron.

Nový dom v starej stodole

Základnou ideu architektov z OTA ateliéru bolo do starej stodoly vložiť samostatnú zateplenú vstavbu.

„Stodolu sme vzhľadom na jej technický stav funkčne využili iba ako strechu. Z vizuálneho hľadiska však plní zásadnú úlohu. Otvorili sme ju novými veľkorysými okennými otvormi. Vďaka priehľadom a dispozičnému usporiadaniu stodolu neustále vnímate a máte pocit, že ste jej súčasťou. Že ste v prostredí starého domu, hoci ste v úplne novej stavbe. Vlastná vstavba je vzhľadom na pôdorys pôvodnej stodoly umiestnená nepravidelne, s rôzne veľkými odstupmi od obvodových stien. Vďaka tomuto riešeniu vzniká niekoľko mimoriadnych miest, ktoré sú na rozhraní vnútorného a vonkajšieho priestoru,“ vysvetľujú autori rekonštrukcie.

Kontrast starého s novým

Pôvodné časti stavby sú zjednotené farbou i materiálmi, odlišnosť je iba v štruktúre. Naopak – nová vstavba je kontrastná, obložená tmavosivými heraklitovými doskami. Interiéru dominuje prírodná dubová podlaha. Nájdete tu aj OSB dosky a odhalené tehly, ktoré skvele harmonizujú s bielym stropom a dreveným krovom.  

Prečítajte si tiež:

Chcete si zrekonštruovať stodolu? Dá sa to aj vkusne a s rešpektom

Rekonštrukcia RD Kolovraty

architektonický ateliér: OTA ateliér

autori: Tomáš Henel, Ondřej Fiala

lokalita: Praha-Kolovraty

realizácia: 2019

projekt: Ing. Jan Panoch

záhradná architektúra: Ing. Zuzana Blažková

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Slavík

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia stodoly

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom špeciál 3/2019


Veľký sprievodca novými bytmi




kúpiť v eshope

Najnovšie príspevky