Modulová radová zástavba: Je toto riešenie aj pre slovenské mestá?

16. 01. 2020
Zdieľať

Na pozemok prichádzajú už hotové moduly s kúpeľňami, kuchyňou, zariadením, dokončujú sa len fasády – po kompletnej montáži domov. Jedným z takýchto projektov je zástavba 3 v 1, ktorá už stojí na dvoch miestach vo Švédsku.

Výhodou takto skonštruovaného domu je ľahký prenos na rôzne miesta. Prakticky všetka práca je dokončená už priamo v továrni a dá sa doň hneď nasťahovať. 


stavba

stavba
Street Monkey Architects

Vypredaný do dvoch týždňov

„Náš prvý projekt radových domov stojí v Upplands Väsby, neďaleko od Štokholmu. Projekt sa skladá zo 7 radových domov a bol vypredaný za menej ako dva týždne. Je postavený na princípoch pasívneho domu. Využíva solárne panely, vďaka ktorým je mimoriadne energeticky úsporný. Z tohto dôvodov tiež získal ocenenie od mesta za udržateľnosť. Preto nie je prekvapujúce, že ho klient chcel duplikovať na inom mieste. Druhým mestom je Örebro, s výraznejším mestským charakterom ako Upplands Väsby,“ vysvetľuje Cage Copher, hlavný architekt projektu.


Modulová radová zástavba

Modulová radová zástavba
Mattias Hamrén Photography

Alternatíva do prírodného prostredia

Vzhľadom na rozdielnosť prostredia v oboch lokalitách sa snažili prispôsobiť radové domy tak, aby nemuseli zasiahnuť do konštrukcie prefabrikovaných modulov. Podarilo sa to vcelku jednoducho.

Neprehliadnite:

Ako prestavať radový domček so šírkou iba 6 metrov?


Modulová radová zástavba

Modulová radová zástavba
Mattias Hamrén Photography

V Upplands Väsby, kde je pozemok obklopený parkom a lesom, prispôsobili prostrediu strechy i fasády. Na jednotlivých domoch použili síce rovnaké fasádne materiály, ale odlišným spôsobom. Výsledkom sú vlastne tri verzie toho istého domu. Strechu znížili, aby zjemnili celkový objem domov a na fasády použili bielu omietku s drevenými latkami a nevýraznou oceľou. 


Modulová radová zástavba

Modulová radová zástavba
Mattias Hamrén Photography

Alternatíva do mesta

V mestskom prostredí urobili strechy vyššie, aby ich prispôsobili zástavbe v ulici. Fasády sú kombináciou dreva, ocele a sadry, ale oceľ je tentokrát exponovaná a používaná častejšie. V projekte Örebro sú východno-západné fasády opláštené bielou omietkou a severojužné fasády sú opláštené oceľou alebo oceľou s drevenou mriežkou. Výsledkom sú opäť 3 rôzne interpretácie presne toho istého interiéru.


fasáda Modulová radová zástavba

fasáda Modulová radová zástavba
Mattias Hamrén Photography

Radové domy 3 v 1

Architektonický ateliér: Street Monkey Architects
Hlavný architekt: Cage Copher
Lokalita: Upplands Väsby a Örebro Švédsko 
Celková zastavaná plocha: 2550 m2
Rok realizácie: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Mattias Hamrén Photography 

Kategória: Návšteva
Tagy: radové domy rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia