Zo starého domu sa stal symbol minimalizmu

19. 01. 2020
Zdieľať

Dom z polovice minulého storočia si vyžadoval rekonštrukciu. Architekti ho premenili na symbol jednoduchosti a minimalizmu, ktorý funkčne ulahodí mladým rodinám.

Na prvý pohľad upúta pôsobivou kombináciou prírodného kameňa, šikmou strechou, masívnym komínom a čiernou kovovou konštrukciou, do ktorej sú zakomponované súkromné vonkajšie priestory – terasy. Táto konštrukcia vytvára medzipriestor – prechod medzi interiérom a exteriérom. 


Dom River Road

Dom River Road
Tim Cuppett Architects

Na úrovni prízemia nadväzuje na obývačku so vstavaným krbom, odtiaľ môžete vyjsť na hornú terasu. Zo strany od vstupu stavba pôsobí veľmi subtílne, avšak väčšia časť sa vnára hlbšie do súkromia pozemku. Pôdorys domu teda nie je len obdĺžnikový, ale v tvare písmena L. 

Neprehliadnite:

Jednoduchá víkendová chata reprezentuje dokonalé miesto pre relax


kuchyňa v bielej farbe

kuchyňa v bielej farbe
Tim Cuppett Architects

Medzi garážou a kuchyňou je miesto pre súkromie

V dlhšej časti pôdorysu, ktorú od hlavného vchodu do domu nevidno, sa nachádzajú súkromné miestnosti – najďalej je umiestnená rodičovská spálňa so šatňou a hygienickým zázemím, pracovňa, ale aj tri ďalšie menšie spálne, salónik a kúpeľne. Na konci tohto ramena leží garáž, z ktorej môžu domáci prejsť priamo do domu zadnými dverami. V kratšej časti písmena „L“ je denný obytný priestor, ktorý zahŕňa funkcie kuchyne, jedálne aj obývačky. 


kúpeľňa

kúpeľňa
Tim Cuppett Architects

Okná rôznych veľkostí

Vďaka osadeniu okien rôznych veľkostí sa obytný priestor doslova kúpe v prirodzenom svetle. Všimnite si okná umiestnené pod vysokým stropom obývačky. V celom dome je sivá mramorová podlaha, ktorá ladí s jemnými, tlmenými tónmi lešteného dreva. To taktiež nájdeme v každej miestnosti. Diskusia týchto dvoch prírodných materiáloch je miestami prekvapivo, ale pozitívne narušená jasnými základnými farbami: napríklad, žlté dvere v strede domu, tmavomodrý koberec pod jedálenským stolom.


V obývačke pokrýva väčšinu dlážky perzský koberec

V obývačke pokrýva väčšinu dlážky perzský koberec
Tim Cuppett Architects

Príjemná obývačka s perzským kobercom

V obývačke pokrýva väčšinu dlážky perzský koberec v mierne vyblednutej kvalite, ktorá neruší ostatný dizajn hlavnej spoločenskej miestnosti. Naopak, harmonizuje s tehlami krbu, drevenou stenou vedľa neho, medenými stolčekmi a sivým gaučom. V najvyššom mieste pod šikmou strechou sa nachádza zimná záhrada. 


zimná záhrada

zimná záhrada
Tim Cuppett Architects

Dom River Road

Architektonický ateliér: Tim Cuppett Architects 
Lokalita: Austin, Texas

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Tim Cuppett Architects

Kategória: Návšteva
Tagy: minimalizmus rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia