Na jednom pozemku tri drevené domy, ktoré si navzájom neprekážajú

03.03.2020  |     

Nórski architekti mali za úlohu zrekonštruovať existujúci dom a na pozemok dostavať ďalšie dva rodinné domy. Oba odrážajú charakter pôvodnej stavby s typickou sedlovou strechou a dreveným opláštením.

Domy sú plne prispôsobené polohe na pozemku tak, aby poskytovali čo najkrajšie výhľady na okolie a dostatok prirodzeného svetla v interiéri. 

Neprehliadnite:

Jednoduchý dom s drevenou fasádou, ktorý sa dokonale hodí do tatranskej dedinky

Typickú severskú architektúru autori rekonštrukcie a dostavby zdôraznili masívnym použitím dreva. Nájdete ho nielen na fasádach, ale aj v interiéri. Interiérová drevená konštrukcia je viditeľná zvonku – vďaka veľkým preskleniam. Zohráva veľmi dôležitú úlohu v celkovej atmosfére stavby. Všimnite si drevené trámy na strope, drevené stĺpy, trámy, ktoré križujú okná zvnútra a ich kombináciu s oknami.

Súkromná záhrada ako spoločná vonkajšia miestnosť

Spôsob, akým architekti rozložili stavby na pozemok, vytvára uzatvorený celok, ktorý chráni súkromie majiteľov. Uprostred vznikla súkromná záhrada, ktorá slúži ako spoločná vonkajšia miestnosť, ale každá stavba si chráni tiež vlastné súkromie – nepozerajú si navzájom do interiéru. 

Priestor rozčlenili rozdielnou výškou podlahy

Prízemie pôvodného domu má otvorený charakter, ale priestor je funkčne rozčlenený úrovňou podlahy. Nižšie a smerom do záhrady sa nachádza hlavná obytná miestnosť, vyššie kuchyňa s jedálňou. Hra s úrovňami podlahy je viditeľná aj v nových stavbách. 

Tip: Všetky podlahy nájdete na jednom mieste

V oboch pristavených domoch patrí prízemie dennej zóne s kuchyňou, jedálňou a obývačkou. Na poschodí sa nachádza hlavná spálňa s hygienickým zázemím a šatníkom, dve menšie izby. Pri schodisku je hala slúžiaca aj ako spoločenská alebo televízna miestnosť. Každý dom má vlastnú terasu.

Jeden obdĺžnik a dva mnohouholníky 

Nové domy sa prispôsobujú pozemku aj tvarovo. Kým hlavný zrekonštruovaný dom, ktorý architekti nazývajú Eksisterenda villa má obdĺžnikový pôdorys, dva nové majú pôdorys v tvare mnohouholníka so skosenými stenami a vertikálnym odstupňovaním fasády. Dostatok svetla zabezpečujú okná orientované čo najvýhodnejšie – podľa svetových strán. Protiľahlé fasády sú takmer bez okien.

Risalleen House

architektonický ateliér: R21 Arkitekter
hlavní architekti: Thomas Thorsnes, Anders Melsom, Martin Smedsrud 
lokalita: Oslo, Nórsko 
hrubá zastavaná plocha: 2 x 240 m2
realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Åke Eson Lindman

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia domu drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkolepý byt s rozlohou dvoch bungalovov

Najnovšie knihy a časopisy

Tvorivé bývanie 1/2020 v predaji


30 jarných trendov do interiéru aj záhrady




Predplatné

 

 

Najnovšie príspevky