Švédska dvojka v Prahe 3

18. 08. 2009
Zdieľať

Deň-hnusák. Od rána prší. Pôvodný program v háji a my v Prahe. Jedna návšteva sa nekonala, iná odložená na neurčito. Telefonát. Hanka zvažuje za a proti. Pôvodne sme sa mali stretnúť a nezáväzne porozprávať o jej novej práci. O láske k Škandinávii a severskom dizajne. Okolnosti však chceli, aby sa nevinné stretnutie zmenilo na podujatie o štyroch účinkujúcich... ideme!


Švédska dvojka v Prahe 3

212706
Daniel Veselský

Byt v žižkovskej novostavbe patrí už dva roky mladým ľuďom. Svoj domov nezapĺňajú nábytkom, ale postupne hľadajú dizajnové kúsky. Také, aké patria k zariadeniu, ktoré nenápadne dozrieva v čase a priestore. Vyberajú si nábytok, ktorý ich neomrzí ani po niekoľkých rokoch. Vedie ich zmysel pre pekné, nevnucujúce sa nábytkové kusy a doplnky. Hanka i Lukáš uznávajú, že ich domácnosť potrebuje dotiahnuť v detailoch; na stenách chýbajú obrazy, jedálenský stôl raz ustúpi dizajnérsky vyšinutému Parabel table, možno zateplia priestor textíliami Marrimekko… Neponáhľajú sa. Radi si počkajú na príležitosť. Obaja majú prehľad o dizajnérskych novinkách a stáliciach. Najviac ich to ťahá k tým, ktoré pochádzajú z dielní škandinávskych značiek.

 


Švédska dvojka v Prahe 3

212707
Daniel Veselský

Hana a jej hostia

Ich domov nevznikol zo dňa na deň. Dokonca ani z roka na rok. Ešte stále premiestňujú, zariaďujú, hľadajú… Začiatok mal rýchly spád. Hneď ako uvideli dispozíciu bytu, veľkú obývačko-kuchyňu a dve spálne po obvode spojené terasou s výhľadom na strechy starých nájomných domov, vedeli, že sem patria: „Žižkov obidvaja dôverne poznáme. Chodili sme sem na ekonomickú. Štvrť nám bola vždy sympatická napriek ešte stále pretrvávajúcim predsudkom niektorých staromešťanov. Sme spoločenskí, radi sa stretávame s ľuďmi, a tak nám vyhovuje blízkosť centra. Nie sú tu síce výstavné ulice veľkomesta, ale Žižkov má svoju históriu, špecifickú atmosféru a kus prírody na vítkovskom kopci. Okolie je čoraz prívetivejšie, bezpečnejšie. Máme svojho vrátnika, ľudí v dome poznáme. Nechceli by sme bývať v novostavbe na sídlisku. Páči sa nám, že sme v novom dome, ktorý zbytočne nevyčnieva. Vďaka  tesnej blízkosti staršej mestskej zástavby, máme pocit súkromia. Prenesené v čase: náš domov má atmosféru lepšieho činžiaka z čias prvej republiky,“ vyznáva sa Hanka. Okrem lásky k Žižkovu a nadčasovému dizajnu majú s Lukášom spoločný aj zmysel pre pohostinnosť. Máloktorý víkend sa zaobíde bez hostí. Tí sa neraz zdržia až do nasledujúceho dňa, niekedy ostanú aj na obed.


Švédska dvojka v Prahe 3

212704
Daniel Veselský

Kuchyňa reprezentuje súčasný kompaktný vzhľad s horizontálnym členením a presne vymedzenými pracovnými zónami. Svojím usporiadaním do tvaru U Hanku zbytočne nebrzdí pri varení a príprave pohostenia. Kuchyňa bola prvá, ktorú do detailov zariadili a spojazdnili . Rytmus jej udávajú tri rovnako veľké nástenné skrinky v zhodných rozstupoch. Rameno linky so zapusteným varným centrom oddeľuje kuchynskú zónu od jedálenskej. Kto varí a obracia sa v kuchyni, ten ostáva v obraze spoločenského diania v obývačke.


Švédska dvojka v Prahe 3

212702
Daniel Veselský

Zabývanie je proces

Hanka je spokojná, že rovnako dobre vidí do hrnca, ako aj na svojich hostí usadených na rohovej pohovke. „Posadajú si sem aj ôsmi, ďalší na taburetky a kreslo od Eera Aarnieho. Pribudlo nedávno, aby tvarom a červenou farbou rozprúdilo energie. Mám rada zemitú pokojnú farebnosť a prírodné materiály. Každý interiér si však zaslúži niekoľko výrazných akcentov. Dobré nábytkové kusy ma zasiahnu nielen farbou, formou, materiálom, ale aj výnimočným riešením, ktoré prekvapí jednoduchým nápadom, tak ako ohnisko uložené v sférickej schránke,“ ukazuje Hanka na guľatý prenosný kozub, ktorý je tradičný iba svojou funkciou, inak tvarom pripomína invenciu tvorcov filmovej série Hviezdnych vojen. Iná biela guľa sa zas vzniesla k stropu a teraz z nej padá mäkké svetlo na sklenenú dosku. Pod ňou nechal dizajnér z firmy Swedese zdrevenieť snehové vločky. Štýlovú spoločnosť snehobielemu podnožiu stolíka Snow bude pravdepodobne robiť drevená „opretá“ polička od návrhára Michaela Bihaina. Tá primrzla k stene hneď vedľa pohovky. Na tomto mieste ju ešte pred chvíľkou alternovala ďalšia ikona dizajnu – bublinová polica značky Capelliny. Domáci jej ešte stále hľadajú najpríhodnejšiu polohu. Byt sa zdá vďaka obývačke a terase väčší ako v skutočnosti je. Pomáha tomu aj dostatok svetla, rozhodnutie žiť bez záclon a závesov, biely náter na stenách a nezaprataný priestor… „Luxus nespočíva v ploche bytu. Ale v mieste a výhľade. Všetko, samozrejme platí, ak ide o bývanie pre dvojicu. Rodina s deťmi potrebuje viac miesta na odkladanie vecí. I keď sme zatiaľ spokojní, nebude to byt na doživotie,“ smeje sa Hanka. „Ak raz príde na sťahovanie do väčšieho, na novú adresu sa poberú aj naše obľúbené dizajnové kúsky.“


Švédska dvojka v Prahe 3

212709
Daniel Veselský

Utmar svensk form

„Škandinávsky dizajn nehľadá odpovede v extrémoch, i keď výsledný tvar nábytku neraz prekvapí. Samoúčelnosť mu je cudzia, a tak niet divu, že sa napríklad v Štokholme ujalo každoročné prestížne oceňovanie za dobrý švédsky tvar teda utmar svensk form,“ približuje svoj vzťah k severskej návrhárskej škole Hanka. „Len nedávno som pracovne prišla do kontaktu so škandinávskym dizajnom. Malo to vážne následky – prepadla som jeho kúzlu.“ Lacné efekty nie sú po chuti mladému páru; do bytu sa najprv nasťahovali oni a postupne pribúda nábytok. Spálne sú zatiaľ zariadené IKEA lôžkami a jednoduchými úložnými systémami. Aj tu si však dopriali strom-nemého sluhu značky Swedese, stromovešiačiky na bižutériu a pojazdnú hračku-sedačku, inak Pick Up držiak na časopisy z očalúnenej ohýbanej preglejky. Rozčítané knižky majú svoj domček nad čelom postele.

„Severania majú vlastný názor na dobrý dizajn. Ich tvorba sa vymyká zvyšku Európy. Pri výrobe nábytku spracujú drevo z ich lesov, o ktorých obnovu sa nepretržite starajú. Konštrukcia výrobkov dáva dôraz na ľahkosť a plynulosť tvarov. Je to nestarnúci dizajn,“ nedá Hanka dopustiť na zelený severský prístup k výrobe nábytku. Dopíjame rannú kávu, ako inak – z ušľachtilých šálok New Wawe od Villeroy & Boch. „Sme fanúšikovia dobrého dizajnu. Kúsky si vyhliadneme, tešíme sa na ne, až kým úspory nedovolia, aby sme si ich dopriali. Radi cestujeme, a tak si na ďalšie zariadenie musíme počkať…“

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: byt bývanie návšteva
Zdieľať článok

Diskusia