Bývanie s mestom pri nohách

08. 02. 2011
Zdieľať

Už vo fáze projektovania bola jasná prvá veľká prednosť budúceho bytu – ideálna poloha domu s prísľubom krásnych výhľadov na mesto a ako bonus rozľahlá zelená záhrada. Hľadanie ďalších predností v jeho dispozícii bolo potom pre čerstvého majiteľa naozaj príjemnou úlohou.


Bývanie s mestom pri nohách

232217

Záhrada splnila jednu zo základných požiadaviek, ktoré si pri hľadaní miesta na samostatný život kládol majiteľ bytu. Predobrazom mu boli uplynulé roky strávené v dome so záhradou. Želal si, aby sa tohto príjemného prvku nemusel vzdať. Okrem toho chcel vzdušný priestor a pokojné miesto, kde sa dobre odpočíva po náročnom pracovnom dni. Keď pred šiestimi rokmi objavil projekt veľkých nájomných víl, ktoré mali vyrásť na voľnom pozemku takmer v centre mesta, vedel s istotou že našiel to, čo hľadal.
 


Bývanie s mestom pri nohách

232210

Zásahy do projektu

Budúci byt mal mať príjemných 105 m2 a jeho priestor bol rozvrhnutý do troch izieb a kuchyne. Miestnosti so zasklenou stenou smerujúcou do zelene a orientované na juh boli pôvodne určené na obývaciu izbu a spálňu, na severnej strane bola v pláne kuchyňa a ďalšia spálňa. Keďže budúci majiteľ prejavil záujem o byt ešte pred začatím výstavby, mohol do projektu bez problémov zasiahnuť: „Južnú spálňu som vymenil s kuchyňou,“ vysvetľuje svoje zámery. „Pripadalo mi lepšie situovať spálňu na sever a kuchyňu na juh.“ Byt tak získal dve prirodzené zóny – na severe oddychovú s dvoma spálňami, kým na juhu spoločenskú s kuchyňou plynule nadväzujúcou na hlavný obytný priestor s veľkorysým zasklením a príjemným výhľadom. Obe časti bytu spája chodba s kúpeľňou a príslušenstvom. „Chcel som,“ prezrádza majiteľ, „aby bola kuchyňa súčasťou veľkého obytného priestoru.“ Tomuto veľkorysému usporiadaniu musela ustúpiť pôvodne navrhnutá stena, ktorá mala oddeľovať obývaciu izbu od spálne. Pamiatkou na ňu je dnes iba biely stĺp, ktorý je súčasťou nosnej konštrukcie a zároveň slúži ako akási noha jedálenského stola. Celý priestor sa zjednotil aj výberom materiálov a farieb.
 

Vnútorné úpravy


Bývanie s mestom pri nohách

232212

Ďalším zjednocujúcim prvkom obytného priestoru je podlahová krytina, ktorá je (s výnimkou kúpeľne, kde je položená mozaiková dlažba) rovnaká v celom byte. Majiteľ sa rozhodol pre morený dub s povrchom upraveným prírodným voskom. Aj interiérové dvere sú dubové, v tomto prípade je však masívne drevo vymývané a lakované. Steny kúpeľne pokrýva menej obvyklý opaxitový obklad, narezaný na presne vymerané dlaždice. Tento materiál, ako podotýka majiteľ, sa používal v tridsiatych rokoch minulého storočia, napríklad pri stavbe bytov v pražskej štvrti Vinohrady.
 


Bývanie s mestom pri nohách

232211

Voľne a vzdušne

Byt, ktorého dispozíciu majiteľ zmenil podľa svojich predstáv, nesie jeho rukopis nielen v celku, ale aj v detailoch. „Všetky interiérové prvky sa vyrábali na mieru podľa mojich návrhov,“ vraví, „jedinými kúpenými solitérmi sú stoličky, kreslá a kožená sedacia súprava. Keď sa už do niečoho pustím, riešim aj detaily – napríklad záves s motívom divých makov som vybral preto, že pekne kontrastuje s výhľadom do zelenej záhrady.“ Jednoduché, ba až puristické línie niekoľkých kúskov nábytku exteriér za oknami nepotláčajú, naopak, nechávajú ho naplno vyznieť. Na stene oproti oknu zaujme ďalší pohľad cez sklo – súčasťou vstavanej skrine je tu veľké akvárium s objemom 700 litrov vody!
{r1}


Bývanie s mestom pri nohách

232216

Na rozdiel od puristickej obývačky má spálňa jemne rustikálny nádych. Prekvapivo ju od ostatných priestorov oddeľuje iba sklenená stena. „Mám rád svetlo,“ hovorí majiteľ. „Vďaka sklenenej stene so sklenenými dverami som dosiahol naozaj veľkorysé presvetlenie celej obytnej plochy. Jednoducho som si želal trochu iný priestor na bývanie, než ako sme bežne zvyknutí,“ dodáva. Keď oceňujem obrazy, ktoré sa na stenách dnešných interiérov vidia už len málokedy, majiteľ poznamená, že obrazy vždy boli, sú a budú súčasťou jeho života. Navyše, vhodne dopĺňajú priestor, v ktorom žije. Zatiaľ si ho však priveľmi neužíva – väčšinu času trávi v práci, domov sa často vracia až neskoro večer. Nachádza tu však presne to, čo si predstavoval: príjemný a veľkorysý priestor, pokoj, pohľad do diaľky a zeleň navôkol. Ideálne miesto na dobíjanie batérií.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: bývanie návšteva
Zdieľať článok

Diskusia