Romantika na konci sveta

19. 09. 2005
Zdieľať

Tam, kde líšky dávajú dobrú noc, je najlepšie miesto na romantiku. Ďaleko od zvedavých pohľadov okoloidúcich, obklopená košatými lipami stojí rozľahlá usadlosť. Za chrbtom je kostol so zvonicou a pod oknami bobrí potok; majitelia si tu užívajú nerušenú víkendovú pohodu.

Aby sme pochopili filozofiu stavby, treba sa vrátiť o niekoľko desiatok rokov späť do minulosti. Dom bol postavený v roku 1797. Pre novodobý osud budovy bol však dôležitý rok 1975, keď dom kúpil otec jedného zo súčasných majiteľov. Bol nadšeným objaviteľom. Fascinovalo ho vyhľadávanie zaujímavých a netradičných objektov nabádajúcich na rekonštrukciu. Jeho záľubu využívali príbuzní a priatelia, a tak prišli na rad viac či menej schátrané budovy bývalej školy, krčmy, fary, stajne aj národného výboru. Odmalička sa márne túžil stať architektom, ale spoločenské pomery neboli jeho snu naklonené, preto svoje ambície uspokojoval aspoň snívaním o obrodení starých objektov. A túto svoju posadnutosť budovaním nového zo starého odovzdal svojmu synovi.

Členenie domu


Romantika na konci sveta

29945
Pavel Rydl

Veľkolepé plány pôvodne počítali s využitím rozľahlých priestorov až pre 40 návštevníkov. To však predpokladalo veľkorysé riešenie a značné investície, napríklad každá izba by musela mať samostatnú kúpeľňu a toaletu. Dnešné usporiadanie domu je takéto: na prízemí je spoločenská časť – jedáleň s barom a kuchyňou, klubovňa s kozubom, herňa, kde je umiestnený biliardový stôl a šípky. V prvom „podkrovnom“ poschodí sú dva apartmány, každý so spálňami, obývacou izbou, kúpeľňou a kuchyňou. V druhom podkroví sú ešte dve väčšie izby pre prípad, že príde väčší počet hostí.

Rekonštrukcia sa začína


Dobrý remeselník je poklad

Investor, človek s veľkými skúsenosťami s rekonštrukciami podobne ohrozených objektov, mal jasnú myšlienku: zachovať pôvodný charakter domu, nemeniť zásadne jeho vonkajší vzhľad, aby sa nenarušil charakter stavby, ale zároveň zabezpečiť vybavenie všetkými modernými vymoženosťami. Citlivá voľba materiálov a technológií spracovania sa vyplatila. Na prvý pohľad ťažko rozoznáte rozdiel medzi pôvodným dreveným obložením a novo pristavanou časťou. Všetko je poctivá remeselnícka práca. Drobné zákazky ako kovanie zábradlia, výroba rámov okien a dverí sa zadali miestnym kováčom a stolárom. Celkovú prestavbu zrealizovala firma BKV z Boru u Tachova. Hlavnú požiadavku – udržať štýlovosť stavby – sa podarilo naplniť.

Nečakané objavy


Romantika na konci sveta

29950
Pavel Rydl

Pri prestavbe čakalo na investorov nejedno prekvapenie. Po odstránení omietky sa zistilo, že obyčajné nízke dvere do domu boli osadené dodatočne pri rekonštrukcii začiatkom 20. storočia a pôvodné dvere boli klenuté. A tak prebytočný múr vysekali a dvere dali vyrobiť na mieru podľa pôvodného murovania. Treba dodať, že ani jedny dvere v celom dome nie sú rovnaké. Rozdiely medzi nimi sú síce len centimetrové, ale na ich výrobu bola potrebná naozaj zodpovedná stolárska práca. V miestnosti, kde sa teraz nachádza bar, bol vždy hlavný obytný priestor. Roky si nikto nevšimol, že strop je mierne znížený, no po odkrytí starých dosiek robotníci narazili na krásny pôvodný kazetový strop. Stavebné práce sa ihneď zastavili a začalo sa s reštaurovaním čiastočne poškodených drevených tabúľ. Polovicu stropu sa podarilo zachrániť, druhú doplnili vernou replikou, ktorá je na prvý pohľad na nerozoznanie.

Strecha

Aj keď objekt nie je pamiatkovo chránený a prestavbu nič neobmedzovalo, pri rekonštrukcii sa postupovalo tak, aby sa zachoval štýl stavby. Strecha bývala kedysi jednoduchá azbestocementová, pri stavebných úpravách však pribudli podkrovné francúzske okná v prvom podkrovnom poschodí a volské oká v druhom podkroví. Na rovnú strechu znovu položili štvorce azbestocementu, krytina na vikieroch je medená. Plech časom stmavol a celok dnes pôsobí harmonicky.

Schodisko a pivnica


Romantika na konci sveta

29951
Pavel Rydl

Tam, kam dnes vedie veľkorysé dubové schodisko, bol pôvodne len vratký rebrík, ktorý ústil na nevyužitej povale. Vzhľadom na to, že do povaly sa zmestili celé dve poschodia, bolo to až trestuhodné plytvanie priestorom. Naši predkovia sa uspokojili len s niekoľkými miestnosťami na prízemí, o toalete ani nehovoriac. Pôvodne pre celý veľký dom slúžil len jeden suchý záchod. Celý dom je čiastočne podpivničený. Dielňa v prednej časti je nad úrovňou terénu, zadná potravinová pivnica je pod zemou. Je tu stála teplota 13 – 15 stupňov Celzia, ideálna na skladovanie kvalitných vín.

Hlavný problém – teplo

Dom bol postavený v 18. storočí a má až meter hrubé kamenné steny, ktoré neumožňujú jeho rýchle vykúrenie. Pri intenzívnom vyhrievaní začína byť v miestnostiach príjemne na druhý alebo skôr tretí deň po príchode. Objekt nie je určený na celoročný trvalý pobyt, a preto bolo potrebné sa s týmto problémom vyrovnať. Apartmány sú na poschodí, kde bolo možné okrem klasického etážového kúrenia vybudovať aj podlahové vykurovanie. Sadrokartónové priečky medzi izbami dobre vedú teplo. Na prízemí, kde sú spoločenské priestory, nie je požiadavka na teplotu tak naliehavá. O drsných klimatických podmienkach v dome sme sa presvedčili na vlastnej koži. Dom sme navštívili začiatkom leta, ktoré nepatrilo k tým najteplejším. Keby sa priestory čiastočne netemperovali, bolo by nám určite zima. Vykurovanie v dome stráži automatika. V čase najväčších mrazov je teplota nastavená aspoň na 12 °C, objekt nevymrzne a steny zostanú suché. V okolí nie je rozvod plynu, vykuruje sa z nádrže (4 000 l), ktorá sa musí koncom zimnej sezóny dopĺňať.

Obytné priestory


Spoločenské prízemie


Romantika na konci sveta

29952
Pavel Rydl

Hlavným vchodom vstúpime do haly, ku ktorej prilieha samostatný dvojizbový byt správcu. Okrem bytu správcu sú na prízemí len často využívané spoločenské miestnosti. Vedľa miestnosti s barom je veľká, dobre vybavená kuchyňa. Slúži pre hostí v dome, aj na prípravu exteriérového grilovania. Za zmienku stojí bar. Inšpiráciou bol podobný bar v jednej obľúbenej pražskej krčme. Storočné trámy pochádzajú z krovu neďalekého zrekonštruovaného zámku. Spracúval sa tak materiál, ktorý by inak skončil na skládke alebo v lepšom prípade v kachliach. Cez chodbu so schodiskom vedie cesta do klubovne. Masívny kozub, pohodlná kožená sedačka a niekoľko ďalších kútikov s posedením naozaj budí dojem pravého anglického klubu. Pocit umocňuje aj mohutný biliardový stôl vo vedľajšej miestnosti. Na celom prízemí, s výnimkou chodby s dlažbou, je pravá drevená podlaha z dosiek. Mosadzné svetlá, lustre, nástenné svietidlá a impozantné lampy sú vyrobené ručne na zákazku v pražskej firme Pasířství Čermák, ktorá sa podieľala aj na rekonštrukcii historických parlamentných budov.

Apartmány

Na poschodí sú dve samostatné apartmánové jednotky. Členenie priestoru komplikovali trámy. Súčasné riešenie sa preto odlišuje od pôvodného zámeru. Aj napriek tomu sa podarilo zachovať historický ráz. Zachovala sa patina trámov. Trámy neboli prehobľované, len vyčistené a napustené prírodným voskom. Zložité trámovanie sa často využilo ako základ pre vstavané skrine. Úložných priestorov je na povale dostatok. Vzhľadom na nízky strop (220 cm) je tu jednoduché osvetlenie. Z dôvodu podlahového vykurovania sa nepoužili drevené dosky, ale plávajúca podlaha s imitáciou duba.

Nábytok a ostatné zariadenie


Romantika na konci sveta

29948
Pavel Rydl

Pri zariaďovaní mal investor šťastie. Objavil tíkový „sedliacky“ nábytok z Indonézie, ktorý dováža firma Autronic. Nedostatočne vysušené drevo síce vplyvom premenlivej teploty a vlhkosti pracuje a praská, ale majiteľom to neprekáža, skôr naopak. Patina a nepravidelnosť interiéru prospieva a nábytok, aj keď pochádza z exotickej krajiny, do priestorov štýlovo zapadá. Kľučky okien i dverí sa podarilo výhodne nakúpiť v susednom Nemecku. Majitelia interiéry štedro doplnili exkluzívnymi solitérmi, kovanou posteľou a doplnkami z luxusných pražských predajní Le Patio.

Domáci telefón

Do hlavných miestností je zavedený domáci telefón so šiestimi stanicami. Jeden je v saune, jeden v klubovni, po jednom v každom byte, svoj telefón má byt správcu a bar. Stačí zdvihnúť slúchadlo, zvoliť číslo a môžete odovzdať správu komukoľvek na druhom konci domu či celého areálu.

Relaxácia


Sauna


Romantika na konci sveta

29957
Pavel Rydl

Na konci záhrady chátrala hospodárska budova. Bola v katastrofálnom stave, jednej stene hrozilo zrútenie a vyzeralo to na demoláciu. Riešenie, ako objekt využiť, sa ponúkalo samo. Obyvatelia tohto domu vyznávajú moderný a zdravý životný štýl, ku ktorému neodmysliteľne patrí saunovanie. Okrem sauny s ochladzovacím bazénom hlbokým dva metre a priestrannej odpočivárne, ktorá po drobných úpravách poslúži aj ako telocvičňa, je v druhej časti kompletne vybavená stajňa. Zatiaľ je bez koní, ale v budúcnosti majitelia plánujú, že sa sem prisťahujú nastálo a potom na kone bude toľko času, koľko si tieto ušľachtilé zvieratá zaslúžia. Pri stavbe bola v prednej časti pristavená zastrešená terasa s grilom. Je z nej prekrásny výhľad. Štruktúra celej usadlosti umožňuje nerušenú činnosť, respektíve relaxáciu niekoľkých skupiniek.

Studňa a bazén

V okolí domu nie je vodovod, dom sa zásobuje z vlastnej studne. Pôvodná funkčná studňa bola vyčistená, odborne prehĺbená a opravená. Teplých dní sa v lete dočkáte aj tu, a tak došlo na vybudovanie vonkajšieho bazéna. Z praktických i finančných dôvodov sa neinštaloval drahý bazén, majitelia kúpili najväčší skladací bazén (7 × 3,5 m), ktorý sa zapustil do zeme a prikryl vzdušnými drevenými roštmi. Napriek obavám, ako prežije zimu, slúži k plnej spokojnosti už druhý rok.

Toto je dlhá história náročnej, ale vydarenej rekonštrukcie jedného starého a zanedbaného domu. Okrem nutných stavebných úprav pribudlo kvalitné vetranie, bezpečnostný systém, anténové rozvody, okná, štýlové kúpeľne a záchody s drevenými trámami. Podarila sa symbióza moderných prvkov potrebných na pohodlný život s tradičnými až historickými prvkami. Celý projekt nebol najlacnejší, ale investícia sa vyplatila.

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva rekonštrukcia rodinný dom rom
Zdieľať článok

Diskusia