Život v pohode

04. 10. 2005
Zdieľať

Mestským ľuďom sa často ani nesníva o tom, aké je to žiť na vidieku. Keď si okná môžete otvoriť dokorán a jediné, čo počujete, je spev vtákov. Keď si z obývacej izby a od všetkej tej techniky, ktorou je dom zaplnený, odskočíte do záhradky, kde kvitnú georgíny a lavička pozýva posedieť si v teplom súmraku. Avšak nielen v lete je život v dome príjemný, i v zime je to krása. V kozube praská oheň a za oknami padá sneh. Deti stavajú v záhrade snehuliaka. Nádhera, nemyslíte? Poďte s nami na návštevu do jednej takej „dedinskej chalupy“.

Aj keď domy, ktoré sme navštívili, sú každý iný, pretože nároky na život v nich sú u každého odlišné, napriek tomu sa vo väčšine z nich nájde spoločný motív. Je ním túžba rodiny, zväčša s menšími deťmi, po živote v pokoji a pohode, ale v relatívnej blízkosti mesta so všetkým komfortom, s kvalitnými školami a kultúrou. Skrátka, na dedine, ale na dosah mestu. Výnimkou nie je ani naša dnešná návšteva.

Hurá, začíname stavať


Život v pohode

31338
Jaroslav Hejzlar

Príbeh sa začína podobne ako mnoho iných. Dvaja mladí ľudia, ktorí žili v malom meste, zahľadeli sa do seba… a bola svadba. Manžel čoskoro získal zaujímavú pracovnú ponuku, ale, žiaľ, príliš ďaleko, aby mohol dochádzať. Práca bola vo veľkom podniku na okraji hlavného mesta. Do veľkomesta sa však mladým manželom nechcelo, a tak si našli byt na sídlisku v mestečku vzdialenom len niekoľko desiatok kilometrov. Narodili sa im dve deti, s ktorými odrazu začalo byť v bytíku tesno. Zákonite prišlo rozhodnutie postaviť si vlastný dom. A pretože manžel a otecko bol pracovne vyťažený, o realizáciu sa postarala manželka-mamička. Všetko zariadila sama – od výberu pozemku cez skontaktovanie sa s architektom, rozhodnutie pre správny projekt až po výber obkladov a batérií. Ani sa človeku nechce veriť, koľko energie sa v tej krehkej dáme, ktorá sa stará o dve malé deti, našlo. Ale skvelá organizátorka si spolu so stavebným dozorom poradila i s remeselníkmi.

Projekt na mieru


Život v pohode

31335
Jaroslav Hejzlar

Život tejto rodiny nebeží tak úplne normálne, ako je zvykom inde, preto sa špecifickým požiadavkám musel podriadiť i projekt. Celý je ušitý na mieru. V suteréne sú fitnes, suchá a mokrá pivnica. Na prvom nadzemnom podlaží je obývacia izba s kuchyňou a so zimnou záhradou. Okrem toho je tu aj herňa pre deti, pracovňa a malá kúpeľňa so sprchou. Na poschodí sú tri samostatné spálne s tromi šatníkmi a jedna spoločná kúpeľňa. O jednotlivých poschodiach sa ešte zmienime detailnejšie. K domu je z východnej strany pristavaná garáž na dve autá a na juhozápadnej strane terasa s pergolou.

Kabát domu je najdôležitejší


Život v pohode

31340
Jaroslav Hejzlar

Veľký dôraz kládla pani domu nielen na kvalitný projekt a odborne realizovanú stavbu, ale aj na vonkajšie povrchové úpravy. Nezvolili si klasickú omietku, ale obklad, ktorý pôsobí dojmom lícovej tehly. Riešenie zdanlivo jednoduché, ale práve pri ňom nastali veľké komplikácie. Jednoducho sa nedarilo a obklad zo stien opadával. Nie však preto, že by materiál alebo technológia boli zlé. Sklamal ľudský faktor. Vymenila sa skupina remeselníkov a odrazu šlo všetko hladko. Dnes má dom krásnu červenú fasádu, ktorá dokonale slúži.

Namiesto pivnice bazén

Druhá, oveľa vážnejšia komplikácia vznikla v pivnici. Keď bol dom už postavený, zrazu sa v ňom objavila voda – a to i napriek geologickému prieskumu, ktorý prítomnosť vysokej spodnej vody úplne vylúčil. Urobila sa sondáž, ktorá mala odhaliť miesto, kadiaľ voda do objektu presakuje. Po pomerne komplikovaných opravách je už všetko v úplnom poriadku.

Žijeme najmä na prízemí


Život v pohode

31339
Jaroslav Hejzlar

Celková dispozícia domu dôsledne oddeľuje časť na denné využívanie a odpočinkovú zónu so spálňami. Preto je na prízemí sústredených pomerne veľa miestností s rozličným zameraním. Centrum tvorí obývacia izba s veľkými oknami smerujúcimi na juh a západ. Výhodou toho je, že v miestnosti je po celý deň svetlo, a ak v zime svieti slnko, aj teplo. Veľké francúzske okná, ktoré vedú na terasu so záhradou, dajú sa otvoriť dokorán a priestor sa otvorí prírode. Na južnú stranu je orientovaná neveľká zimná záhrada s množstvom kvetov. K izbe prilieha kuchyňa, oddelená síce dverami, ale s obývacou izbou je spojená priehľadom nad barovým pultom. Za kuchyňou je ešte technické zázemie – miestnosť na práčku, na žehlenie a komora. Tá je orientovaná na sever a výborne izolovaná, preto sa tu udržiava relatívny chládok i v sparnom lete. Aby deti nemuseli tráviť väčšinu času vo svojich spálňach, dole je herňa. Keď sa upracú hračky, funguje aj ako izba pre hostí. A aby bol komfort dokonalý, na prízemí sú ešte toaleta a menšia kúpeľňa so sprchou. Vedľa obývacej izby je umiestnená pracovňa. Toto netradičné riešenie má jednoduché vysvetlenie. Ten, kto pracuje, nemusí byť celkom odrezaný od života rodiny, ale dvojkrídlové posuvné dvere dokážu zabezpečiť potrebný pokoj a súkromie.

Tri spálne pre štyroch ľudí


Život v pohode

31341
Jaroslav Hejzlar

Ako sme už spomenuli, domácnosť je štvorčlenná: rodičia a dve malé deti. Deti sú síce ešte v mladšom školskom veku a potrebu súkromia tak veľmi nepociťujú, ale dom sa stavia na dlhé roky a deti rastú rýchlo. Príde čas, keď budú za samostatné bývanie vďačné. Preto je poschodie riešené veľkoryso. Rodičia majú svoju spálňu s veľkým šatníkom a svoju izbu a šatňu má aj každý z potomkov. Kúpeľňa je priestranná a spoločná pre všetkých. Aby sa vyhli rannému návalu, sú tu dve umývadlá.

Záhrada vonku i doma

Tak ako všetci ľudia z mesta, ani majitelia tohto domu sa nemôžu nasýtiť života v záhrade. Preto si obývaciu izbu zväčšili o terasu. Pôvodne tu bola dlažba, ale to sa ukázalo ako veľmi nepraktické, pretože v lete sa tak rozpálila, že bosou nohou sa na ňu nedalo stúpiť. Dlažbu preto nahradilo drevo exotického stromu massaranduba, ktoré dokonale odoláva poveternostným vplyvom, ale v lete si zachová príjemnú a najmä únosnú teplotu. Nad terasou je pergola, ktorá azda časom obrastie popínavými rastlinami. Tie v lete vytvoria príjemný tieň. Záhradná časť je jednoduchá – trávnik, niekoľko kríkov a trvaliek. Všetko je riešené tak, aby sa obyvatelia bez väčšej námahy mohli tešiť z krásnej upravenej záhradky hrajúcej všetkými farbami.

A čo povedať na záver? Na dome vidieť dokonalú premyslenosť jednotlivých zón. Život je tu iste príjemný a nekomplikovaný a najmä so všetkým potrebným komfortom. Presne taký, aký by sme si asi všetci želali.

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva rodinný dom vpoh
Zdieľať článok

Diskusia