Navzdory konvenciám

08. 12. 2010
Zdieľať

Moderný obytný komplex so siedmimi desiatkami bytov na okraji stredočeského mestečka akoby zhmotňoval sen mnohých ľudí. Spája výhody pokojného vidieckeho bývania a pružnej dopravy za prácou v metropole. Autom je to len pár minút na jej južný okraj. Byt situovaný na prízemí, ktorý sme navštívili, pýši sa i ďalšou atraktívnou výhodou – vlastným vstupom z dvoch dláždených terás – predzáhradiek. Jedna slúži ako parkovacie miesto, druhú využívajú majitelia na vonkajšie posedenie od jari až do jesene.



 


Navzdory konvenciám

37589
Jaroslav Hejzlar

Pred niekoľkými rokmi, keď naši hostitelia uvažovali o kúpe dostatočne priestranného trojizbového bytu, priaznivou zhodou okolností sa vo vytypovanom dome uvoľnili susedné bytové jednotky. K väčšiemu bytu (približne osemdesiat metrov štvorcových) prikúpili vedľajšiu garsónku a oba byty jednoducho prepojili tak, že zbúrali časť priečky. „Úplne jednoduché to nebolo,“ pripustila majiteľka a s úsmevom dodala: „Najprv sme sa poradili so statikom, až potom prišli na rad stavebné úpravy, ktoré sa našťastie zaobišli bez veľkých komplikácií. Každý, kto sa púšťa do prestavby, musí počítať s tým, že na ceste ho čakajú drobné skúšky charakteru…“


Navzdory konvenciám

37591
Jaroslav Hejzlar

Sociálne zariadenia sa nachádzajú na protiľahlých koncoch oboch pôvodne samostatných bytov, preto bolo možné usporiadať priestory s ohľadom na životný štýl rodiny bez zásahu do dispozície. Garsónka s rozlohou takmer štyridsať metrov štvorcových prišla o všetky vnútorné priečky, ktoré pôvodne oddeľovali kúpeľňu, predsieň a izbu. Uzatvorená ostala iba toaleta. Tak vznikol veľkorysý priestor, vzdušná, rozľahlá obývacia izba, ktorá pojme i početnejšiu skupinu návštevníkov a tvorí naozajstné centrum života v byte.

Zariaďovanie bez hraníc

Pani domu je príkladom gazdinky, ktorá sa riadi vlastnými potrebami a časovým harmonogramom diktovaným náročným povolaním – bez ohľadu na zväzujúce konvencie a vžité schémy zariaďovania obytných interiérov. Majiteľkin zmysel pre efektívnu prácu a súčasne domáce pohodlie sa prejavuje v dispozičnom usporiadaní aj vo všetkých detailoch. Veľká obývacia izba je koncipovaná na mieru požiadavkám veľmi zamestnaných ľudí, ktorí na sklonku dňa jednoducho musia vypnúť a odpočívať.


Navzdory konvenciám

37586
Jaroslav Hejzlar

Polyfunkčný obytný priestor v pôvodnej garsónke je vybavený špičkovou audiovizuálnou technikou, pohodlnou rohovou pohovkou, posilňovacími prístrojmi, veľkou perličkovou vaňou, soláriom i kuchynskou linkou. V tejto časti bytu sa môže ktokoľvek z rodiny baviť s priateľmi, zacvičiť si v miniposilňovni alebo sa venovať rozličným koníčkom bez toho, aby rušil pokoj či iné aktivity ostatných. Pravidelne sem prichádza i rehabilitačná sestra, takže nechýba ani masírovacie ležadlo. Pohodlie domácej starostlivosti o telo využívajú aj susedky a priatelia majiteľky.

Miesto na relaxáciu

V zadnej časti veľkej obývacej izby, na mieste pôvodnej neveľkej kúpeľne, je kruhová dvojmiestna hydromasážna vaňa, ktorá je predurčená na dokonalú relaxáciu vo dvojici. Podvodnú masáž domáca pani najradšej kombinuje so sledovaním televízie či počúvaním obľúbenej hudby, účinok relaxácie sa tak násobí a vaňa sa právom stala jej najobľúbenejším miestom v byte. „Pri upokojujúcom bublaní sa myšlienky rýchlo odpútajú od každodenných starostí a ľahko putujú do snov, a to nielen podnikateľských,“ dodala pani domu. Osvetlenie i odvetrávanie pár je zabudované v skosenom podhľade. Vaňu obklopuje odkladací priestor posiaty rôznofarebnými sviečkami a nádobkami na vonné esencie.


Navzdory konvenciám

37587
Jaroslav Hejzlar

Linka vo farbe kukurice umiestená v prednej časti obývačky medzi dvomi úctyhodne hlbokými skriňami, pôvodne plánovaná ako bar, nie je určená na prípravu pokrmov. Slúži na rozličné hospodárske činnosti, na ktoré zvyčajne nezostáva špeciálne miesto. Domáca pani tu napríklad presádza izbové kvety, pravidelnú očistu tu podstupuje aj trojlístok korytnačiek. V ľavej skrini je miesto na práčku so sušičkou, v pravej je sklad prístrojov a prostriedkov na upratovanie, aby všetko potrebné bolo pohotovo poruke, ľahko sa rozložilo a aj rýchlo upratalo. V niekdajšej chodbe vznikol ďalší sklad oddelený závesom – tu je miesto na solárium, vešiak s bielizňou, žehliacu dosku a ďalšie neskladné veci.

Pohodlie nadovšetko


Navzdory konvenciám

37588
Jaroslav Hejzlar

V zmysle kréda „pohodlie pre všetkých“ je dimenzované i množstvo televíznych prijímačov, videí, rozmanitých hudobných prehrávačov a príslušných ovládačov. Sú vo veľkej obývačke, v spálni i v dcérinej izbe. „Ovládače neustále hľadáme, inak má všetko svoje stále miesto,“ usmieva sa pani domu. Pohodlie majú i domáci maznáčikovia, terárium sa pozvoľna ochladzuje, pretože jeho obyvateľky sa už chystajú na zimný spánok. Ten podľa slov domácej panej absolvujú v papierovej škatuli pri optimálnej teplote v jednej z priehradiek objemnej domácej vinotéky.


Navzdory konvenciám

37585
Jaroslav Hejzlar

Bohatierske úložné priestory

Základom pokoja v rodine je podľa slov panej domu nielen dostatok pohodlia a súkromia pre každého člena, ale i optimálne podmienky na rýchle a jednoduché upratovanie a v neposlednom rade aj úložné priestory, ktoré umožnia prehľadné ukladanie vecí (aj tých najrozmernejších) a ich rýchle opätovné nachádzanie. Možno preto sa v byte našej hostiteľky nachádza šestica hlbokých skríň, z ktorých dve sú priamo vo veľkej obývačke, a príručný sklad. Na praktické a dlhodobé ukladanie potravín a nápojov slúžia dve chladničky, mraziaca skriňa a vinotéka, ktorá pravdepodobne dostane mladšieho súrodenca. „Nákupy tak môžeme robiť skutočne vo veľkom a bez strachu, kam to všetko dáme,“ vysvetlila majiteľka. Hlboké skrine na oboch koncoch linky ukrývajú práčku, dva vysávače a prostriedky na upratovanie.


Navzdory konvenciám

37592
Jaroslav Hejzlar

Zo štvorcovej predsiene sa vstupuje do priestrannej kúpeľne so sprchovacím kútom a vaňou aj do obdĺžnikovej jedálne ústiacej do kuchynského pracoviska. Odtiaľ vedú dvere do súkromia oboch spální, z ktorých menšia je určená dorastajúcej dcére, i do veľkej obývacej miestnosti.

Kuchyňa s jedálňou

Dlhej obdĺžnikovej miestnosti dominuje svetlá linka, vyrobená na mieru podľa plánu našich hostiteľov. Usporiadanie v tvare písmena U sa osvedčilo na všetky funkcie. Praktické je i vnútorné usporiadanie, ktoré zahŕňa vnútorné moduly prispôsobené rozmerom typizovaných plastových fliaš či najobvyklejších škatúľ a vrecúšok na potraviny.


Navzdory konvenciám

37583
Jaroslav Hejzlar

Vďaka tomu dokonale slúži na rýchle a prehľadné ukladanie kuchynských zásob. Pani domu si pochvaľuje najmä rôzne vysoké zásuvky, ktoré možno vďaka „doklápaciemu“ mechanizmu zatvárať ľahkým dotykom ruky. Keramický dvojdrez je situovaný v rohovej skrinke v tesnom susedstve umývačky (Bosch) a nádob na odpadky. Veľká uzamykateľná vinotéka (Liebherr) prezrádza majiteľkinu silnú náklonnosť k prastarému nápoju z hrozna, ktorý nielen rada vychutnáva, ale používa ho i pri varení. Preto nie div, že venuje pozornosť i jeho kultivovanému uloženiu.


Navzdory konvenciám

37593
Jaroslav Hejzlar

V budúcnosti plánuje majiteľka polovicu vonkajšej plochy, ktorá patrí k dvojbytu, premeniť na zastrešenú zasklenú zimnú záhradu so žalúziami. Tam by mohla pestovať ešte viac rastlín, úmerne jej láske k prírode. Prikurovať sa bude malou keramickou pieckou, priestor bude vybavený aj automatickým vetraním so spínačom, ktorý podobne ako v skleníkoch zapne odvetrávanie, ak stúpne teplota. Komfort bývania v tomto nadštandardnom byte tak dosiahne úroveň rodinného domčeka.

Kategória: Návšteva Nezaradené
Tagy: byt návšteva nekonv priestor zariadenie
Zdieľať článok

Diskusia