V pánskom štýle

09.01.2006  |     

Od prvého stretnutia bolo jasné, že toto je investor, na akého sa teší každý architekt. Patril totiž k ľuďom, ktorí presne vedia, čo chcú, mal prehľad a zároveň mu nechýbalo sebavedomie ani odvaha. Okrem toho už poznal prácu a realizácie oslovenej architektonickej kancelárie a páčili sa mu, vďaka čomu sa mohol vytvoriť pracovný vzťah založený na obojstrannej dôvere. Dôvera síce zaväzuje, ale zároveň umožňuje pracovať na projekte s väčšou invenciou a slobodou.

Mladý muž hľadal pre seba vhodný byt a mal jasnú predstavu o tom, čo od bytu očakáva. Architektonickú kanceláriu oslovil už pri výbere nehnuteľnosti, čo je pravdepodobne ideálny postup. Architekt totiž dokáže rozpoznať aj skryté kvality priestoru a jeho potenciál, ktorý bežný smrteľník nie vždy odhalí. A tak bol na začiatku zdanlivo nepekný a nevhodný byt, ktorý sa po niekoľkých týždňoch zmenil na miesto, ktoré spĺňalo všetky požiadavky a sny jeho obyvateľa.

Panelák?

Ako prvá padla otázka, či sa pri výbere nehnuteľnosti orientovať aj na toľko zatracované panelové byty, alebo ich radšej vyškrtnúť zo zoznamu. Zavážili však iné kritériá – poloha, a, samozrejme, cena bytu, a tak nakoniec zvíťazil panelák. Budúci majiteľ si síce nevedel predstaviť, ako sa dajú malé miestnosti, zovreté medzi betónovými stenami, premeniť na príjemný byt podľa jeho predstáv, ale dôveroval architektovi a nakoniec sa nechal presvedčiť.

Aj keď to nebol typický sídliskový panelák (byt bol v jednom z bytových domov, ktoré postavili v centre Bratislavy ako prvé „panelové lastovičky“), ani tu nechýbali typické neduhy panelákových bytov – malá kúpeľňa, nevhodne vyriešená kuchyňa a už aj tak malá plocha bytu rozdelená na ešte menšie izby. Hneď po kúpe teda prišla na rad rekonštrukcia. Problémy totiž treba vyriešiť a neduhy odstrániť a je pritom vlastne jedno, či panelák patrí medzi prvé, alebo posledné typy, či je v centre, alebo na okraji mesta.

Viac svetla a vzduchu

To bola základná podmienka, ktorú bolo treba v byte splniť a v tomto duchu sa niesla celá prestavba. Musela sa navrhnúť úplne nová dispozícia, ktorá by vyhovovala spôsobu života nového majiteľa a zároveň by odrážala nové trendy v usporiadaní obytného priestoru. Riešenie bolo jasné – výsledkom celého snaženia by mal byť byt štúdiového typu s otvorenou dispozíciou a voľne sa prelínajúcimi priestormi – to si však vyžadovalo pomerne veľký stavebný zásah. Základom boli podrobne pripravený architektonický návrh a spolupráca architektov s ďalšími odborníkmi z oblasti stavebníctva, bez ktorých by takáto radikálna prestavba nebola možná. Po niekoľkých týždňoch príprav, niekoľkých dňoch búrania a opäť niekoľkých týždňoch stavania, úprav a dokončovania sa byt zmenil doslova na nepoznanie. A aj keď ešte nie je úplne dokončený, výsledok stojí za to.

Úplná premena

Pôvodne mal byt jeden a pol izby a dlhú lodžiu pred oboma izbami aj kuchynkou. Jeho plocha len málo prevyšovala 40 m2. Predsieň, či skôr minipredsienka, s rozmermi 2 × 1,5 m neposkytovala naozaj nič – ani miesto na uloženie odevov a topánok, ani miesto na obliekanie a vyzliekanie. Ak, tak len štyri steny pre pätororo dverí. Väčšia izba mala rozmery 3,5 × 6 metrov a cez úzku priechodnú kuchynku (1,5 × 4 m) ste sa dostali do izby alebo skôr polizby s rozmermi 2 × 4 m. Do kúpeľne v tvare L sa ledva zmestili vaňa a umývadlo, o práčke sa tu nedalo ani len snívať.

Zmenou prešiel takmer každý centimeter. Výsledkom je byt s dvoma časťami – jednou „dennou“ a druhou „nočnou“, kde každú predstavuje jedna plnohodnotná miestnosť. Otvorená dispozícia pritom vďaka prepojeným priestorom vytvára dojem omnoho väčšieho bytu.

Ráčte vstúpiť

Predsieň alebo vstupná „minichodbička“, ako ju nazval majiteľ bytu, bola naozaj minimálna a situáciu v nej ešte komplikovalo pätoro dverí. Tie sa takmer všetky odstránili aj so zárubňami – ostali len vstupné dvere a dvere do kúpeľne. Bez dverí je dokonca aj spálňa. Domáci pán tu totiž žije sám, a keďže má celý byt iba pre seba, nepotrebuje sa ani v spálni od nikoho izolovať. V malej predsieni pôvodne nebolo miesto ani na odloženie kabáta a topánok. Priestor na vešiak, zrkadlo a policu, na ktorú sa možno pri obúvaní aj posadiť, sa vytvoril na mieste, kde predtým boli dvere do spálne. Tak sa miestnosti vzájomne prepojili a človek má hneď pri vstupe do bytu pocit otvoreného priestoru. Zároveň sa však spálňa opticky odčlenila od predsiene – pohľad návštevníka nespočinie priamo v spálni, ale zastaví sa najprv vo výklenku so zrkadlom a s vešiakom.

Skladačka bez náhodných kúskov

Celú panelovú priečku medzi pôvodnou kuchyňou a maličkou „polizbou“ odstránili a spojením dvoch miestností vznikla pomerne priestranná spálňa s miestom na šatník. Spálni dominuje posteľ vyrobená na mieru. Jej čelo krémovej farby je zo sadrokartónu a umiestnené je na čiernej stene. Kompozíciu prakticky aj esteticky dotvárajú nočné stolíky a všetko do seba dokonale zapadá ako v skladačke. Miesto na odpočinok, odloženie kníh a ďalších maličkostí je vlastne funkčným výtvarným dielom.

Keďže celá prestavba bytu bola pod dohľadom architekta, nič sa nenechalo na náhodu. Dojem z priestoru a zo zaujímavých architektonických detailov umocňuje aj osvetlenie – svietidlá v celom byte sú rozmiestnené tak, aby vytvárali zaujímavé efekty. Výnimkou nie je ani spálňa, kde sú osvetľovacie telesá ukryté po obvode podhľadu. Nevidno teda žiadne svietidlá, iba akoby svetlom lemovaný strop.

Kúpeľňa s neurčitou hranicou

Kúpeľňa je spojená so záchodom a zväčšená o výklenok, ktorý zasahuje do pôdorysu spálne. Tým sa získal priestor na umiestnenie vane, ktorú od spálne oddeľuje sklenená tabuľa so žalúziami. Do kúpeľne sa tak dostalo denné svetlo zo spálne a zároveň sa aj tu uplatnila základná myšlienka celej koncepcie bytu – optické prepájanie priestorov. Veľký dôraz sa kládol na kvalitu materiálov (obkladov, drevenej podlahy, svietidiel a pod.) a vyhotovenie každého detailu (napríklad všetky hrany sú ukončené hliníkovou lištou). V takom malom priestore sú kvalita a detaily obzvlášť dôležité, pretože pohľadu nič neunikne.

Tak ako v celom byte, aj v kúpeľni je zopár vtipných nápadov – napríklad nápis na dverách vás určite nenechá na pochybách, o akú miestnosť ide. A ak by ste náhodou stratili orientáciu, určite vás zachráni nápis „chodbička“ na vnútornej strane dverí.

Jednoliaty svet jedného muža

Kuchyňa sa vymanila z tesného zovretia len jeden a pol metra vzdialených panelov a presťahovala na úplne iné miesto v byte – v obývačke, alebo ak chcete univerzálnej dennej miestnosti. Tu bolo dostatok miesta na elegantnú linku v tvare L, barový pult aj všetky potrebné spotrebiče. Vznikol tak priestranný kuchynský kút, ktorý je od obývacej časti izby oddelený barovým pultom s dvomi stoličkami a v prípade potreby aj decentnou žalúziou.

Nové dispozičné riešenie si vyžadovalo aj nové inštalácie a rozvody. Zároveň s priečkou medzi pôvodnou kuchyňou a polizbou sa museli odstrániť všetky rozvody súvisiace s kuchyňou a dva radiátory a nové rozvody sa museli vybudovať na novom pôsobisku kuchyne – v obývacej izbe.

V obývacej časti denného priestoru je iba to najnevyhnutnejšie – sedačka s taburetom, ktorý slúži aj ako stolík, hi-fi súprava s domácim kinom a televízor. Vďaka otvoru v priečke, ktorá oddeľuje obývaciu izbu a spálňu, možno televízor otáčať a sledovať podľa nálady z pohovky v obývačke alebo priamo z postele v spálni. Výrez v priečke zároveň zapadá do základnej koncepcie bytu – opticky prepojiť všetky miestnosti.

Farebnosť

Jedným z charakteristických znakov tohto bytu je aj odvážna, aktuálna a zároveň typicky mužská kombinácia farieb. Kombinácie rôznych odtieňov hnedej s červenou, čiernou, krémovou a so sivou sú často výrazné a smelé, ale nepôsobia rušivo ani v relatívne malom byte. Farby sa rovnako ako miestnosti vzájomne prelínajú a vďaka rovnakému charakteru v celom byte vytvárajú jednoliaty dojem.

Charakteristickými znakmi tohto moderného „sveta jedného muža“ sú vzájomne prepojené priestory, ostré farebné kontrasty a skryté aj otvorené priehľady. V byte cítiť odvahu nielen architektov, ale predovšetkým investora, ktorý sa nezľakol problémov súvisiacich s takou zásadnou prestavbou kedysi obyčajného panelákového bytu.

Technické údaje

Autori:

ateliér G&D, Ing. arch. Norbert Gubka a Ing. arch. Martin Ďurík, Riazanská 16, Bratislava

Rozloha:

42 m2

Steny:

pôvodné – panelové, nové – sadrokartón

Stropy:

panelové

Podhľady:

sadrokartón
Podlahy:

kuchyňa, obývačka, spálňa a chodbička – laminátová plávajúca (mahagón), kúpeľňa – drevená

Okná:

plastové
Dvere:

vstupné – dyhované, bezpečnostné, do kúpeľne – hladké, čierne 

Obklady:

kúpeľňa – keramický gres, zrkadlo, kuchyňa – kalené sklo

Kuchynská linka:

atypická, vyrobená na mieru – firma JZ-AVAL

Sanitárna keramika:

Jika, Laufen

Batérie a sprcha:

Hangsrohe

Barové stoličky:

Domax


Foto: Soňa Sadloňová
Zdroj: Kamila Ďuríková

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky