Keď učaruje podkrovie… (Na návšteve v staromládeneckom byte herca Maroša Kramára)

17. 01. 2006
Zdieľať

Zdá sa vám predstava bubnovania letného dažďa či poletovania snehových vločiek nad hlavou dosť romantická? Patríte medzi tých, ktorí snívajú o atypicky riešených podkrovných obytných priestoroch a zároveň vedia oceniť ich krásu? Pri troche šikovnosti sa môžu vaše predstavy a sny zmeniť na skutočnosť. Výhľad na mesto či okolitú krajinu zhora cez strešné okná naozaj stojí za to, aby ste si zrealizovali bývanie v podkroví.

Istú predstavu o bývaní v podkroví mal kedysi dávno aj populárny herec Maroš Kramár. Keďže je to muž činu, predstavy sa rýchlo stali skutočnosťou. V starej časti Bratislavy sa pustil do rekonštrukcie povaly a atraktívny podkrovný priestor na bývanie bol na svete. Hoci dnes, keď má už rodinu, svoj staromládenecký podkrovný byt vymenil za bývanie v rodinnom dome, dovolil nám nielen pozrieť si tento atraktívny podkrovný byt, ale spolu s nami si zaspomínal na obdobie jeho rekonštrukcie.

Pán Kramár, sedíme v priestrannom podkrovnom byte, ktorý nesie pečať vašej predstavy o bývaní v čase, keď ste ešte nemali rodinu…


Keď učaruje podkrovie… (Na návšteve v staromládeneckom byte herca Maroša Kramára)

41797
Mgr. Rudolf Lendel

Áno, tieto podkrovné priestory som začal rekonštruovať tesne pred revolúciou. Kedysi tu bol len malý jednoizbový byt a susedné priestory sa nevyužívali, čo bola škoda. Preto som sa rozhodol zobytniť celé podkrovie a získal som tak veľmi atraktívny, rôzne členený priestor. Pretože milujem voľné dispozície a necítim sa dobre v malých ohraničených priestoroch, rozhodol som sa rekonštrukciou vytvoriť otvorený obytný priestor bez zbytočných stien a dvier. Navyše rôzne sklony striech a kruhový pôdorys veže, ktorý je súčasťou tohto priestoru, mi umožnili spolu s architektom vytvoriť celkom netypické priestory, vhodné nielen na bývanie, ale aj pestovanie spoločenských kontaktov.

Vežou v obývačke sa veru mnohí nemôžu pochváliť…

Dvanásťmetrovú vežu, ktorá je súčasťou spoločenského priestoru bytu, mi všetci architekti odporúčali „zablendovať“, najmä z dôvodu úniku tepla. Nepresvedčili ma a aj dnes som rád, že som ich rady neposlúchol. Priestor veže dodáva bytu nielen priestorovú osobitosť, ale jej tvar ihlana je podľa východných náboženstiev veľmi vhodný aj na nabíjanie sa energiou a na meditáciu. Preto túto časť bytu s obľubou nazývam „meditárium“.

Aby sa mohli podkrovné priestory zobytniť, treba vhodne vyriešiť ich presvetlenie. Predsa len, s rekonštrukciou ste začali ešte pred revolúciou, aké boli vtedy možnosti riešenia tohto problému?


Keď učaruje podkrovie… (Na návšteve v staromládeneckom byte herca Maroša Kramára)

41798
Mgr. Rudolf Lendel

Dostatok svetla a zabezpečenie dostatočnej výmeny vzduchu sú základnými požiadavkami na kvalitu každého obytného prostredia. V čase rekonštrukcie tohto bytu však kvalitné strešné okná neboli bežne na trhu, dali sa kúpiť len v Tuzexe a dovážali sa z Ostravy. Aj ja som vycestoval do Ostravy, ale posledné dve okná, ktoré mali vtedy v ponuke, mi vyfúkla kolegyňa herečka. Musel som sa uspokojiť so strešnými oknami inej značky z Brna, ktoré sa však veľmi ťažko a zle ovládali. Preto som sa minulý rok na jeseň rozhodol strešné okná vymeniť. Dnes sú v tomto byte už namontované strešné okná kvalitnej značky a nielen ja, ale aj súčasní užívatelia tohto bytu sú s nimi veľmi spokojní. Ľahko sa ovládajú, dobre tesnia, nezatekajú, v zime sa nerosia. Okien je v byte dohromady dvadsaťdva, z toho dvanásť strešných. A keďže som veľký milovník výdobytkov techniky, už teraz sa teším na to, že raz si určite doprajem elektricky ovládateľné strešné okná, vybavené kvalitnými doplnkami na diaľkové ovládanie, ako sú napr. tieniace žalúzie, senzory na dážď a podobné technické lahôdky.

Pán Kramár, aká je vaša predstava o ideálnom bývaní v súčasnosti?


Keď učaruje podkrovie… (Na návšteve v staromládeneckom byte herca Maroša Kramára)

41799
Mgr. Rudolf Lendel

Keď som bol ešte slobodný, svoju predstavu ideálneho bývania som si zrealizoval týmto podkrovným bytom. Priestranný, zaujímavo členený, dostatočne presvetlený, s terasou. Pretože v tomto byte sú rôzne úrovne podláh, ktorých súčasťou sú navyše aj konštrukčné prvky podkrovia – trámy –,z bezpečnostného hľadiska nie je práve najvhodnejší pre malé deti. Preto teraz, keď som už ženatý a mám dve malé deti Tamarku a Timurka, presťahoval som sa do priestranného domu so záhradou, samozrejme, s podkrovím. Dom bol postavený na kľúč a dal som sa trochu dobehnúť stavebnou firmou, ktorá mi dom stavala. Ako? Nuž do podkrovia neosadila originálne strešné okná dohodnutej značky, ale iné, s ktorými nie som veľmi spokojný. A to aj napriek tomu, že mi pracovníci firmy tvrdili, že v podkroví budú osadené práve tie, ktoré chcem.


Keď učaruje podkrovie… (Na návšteve v staromládeneckom byte herca Maroša Kramára)

41796
Mgr. Rudolf Lendel

Po mojej reklamácii som sa dozvedel, že stavebné firmy často používajú pre všetky typy strešných okien, ktoré sú bežné na našom trhu, familiárne označenie istej značky. Preto odporúčam všetkým majiteľom podkrovných bytov vo výstavbe alebo prestavbe, aby si overili, či im pracovníci stavebnej firmy montujú skutočne ten typ strešného okna, ktorý si na presvetlenie podkrovných priestorov vybrali. Vyhnú sa tak zbytočnému sklamaniu…

Pán Kramár, prezraďte na záver našim čitateľom, ktoré je vaše najobľúbenejšie miesto v dome?

V súčasnosti je to jednoznačne vírivá vaňa. Ponoriť sa do tridsaťsedemstupňovej vody je pre mňa najlepší relax, či v lete, alebo v zime.

Ďakujeme za rozhovor.

Kategória: Návšteva Podkrovie
Tagy: byt kram maroš kramár návšteva podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia