Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

27. 06. 2006
Zdieľať

Človek je tvor vynaliezavý. Takmer vždy, keď sa mu postavila do cesty nejaká prekážka, dokázal nájsť spôsob, ako ju prekonať. Ľudstvo tak získalo mnoho zásadných objavov, vynálezov či zlepšení, ktoré nám uľahčujú existenciu a spríjemňujú život. Pochopiteľne, nie všetky objavy dokážu konkurovať takej teórii relativity alebo štiepeniu atómu, no napriek tomu si bez nich už len ťažko vieme predstaviť každodenný život. Naše domácnosti nám ponúkajú široký výber užitočných objavov. Možno teraz myslíte na pomocníkov z rodu elektrických spotrebičov, ale tentoraz vám chceme porozprávať o oveľa staršom vynáleze. O schodoch.

Cestou po schodoch…


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57166

Asi najlepšou vizitkou pre kvalitné schodisko je, keď cestou po schodoch máte čas premýšľať o rozličných iných veciach a nemusíte riešiť problémy typu: Prečo ten schod tak vŕzga?, Raz sa na týchto schodoch aj tak dolámem!, Prečo majú susedia drevené a my železné schody? alebo Už len čakám, kedy sa to zábradlie vyvalí! Schody sú dominantou interiéru – či už v mezonetovom byte, alebo rodinnom dome – a každá dominanta priestoru si vyžaduje pozornosť pri navrhovaní a realizácii. Ak význam interiérových schodov podceníme, veľmi ľahko a čoraz častejšie prídu na rad spomenuté otázky. Potom je už však trochu neskoro riešiť zanedbané konštrukčné riešenie, zle skombinované materiály, opotrebené a poškodené diely alebo aj skutočnosť, že sa schodisko, ktoré ste vybrali, vlastne do vášho interiéru vôbec nehodí. Aj v tomto prípade teda platí známe: dva razy meraj, raz strihaj.

Bezpečnosť a funkčnosť

Schody odjakživa riešia problém prekonania výškového rozdielu. Z tohto hľadiska je preto ich bezpečnosť prvoradá, a to nielen vo vzťahu k tým, ktorí majú strach z výšok. Najdôležitejšie však nie je samotné prekonanie priestoru medzi poschodiami, ale spôsob jeho prekonania. Rôznorodosť a variabilita interiérových schodísk ponúkajú riešenia pre všetky typy stavieb a pre rôzne priestorové dispozície. Práve priestor, kde by malo stáť schodisko, najviac ovplyvňuje jeho konštrukciu, tvar, rozmery a použitý materiál. Väčšina z nás nie je natoľko technicky zdatná, aby sme si svojpomocne dokázali schody navrhnúť, vypočítať ich nosnosť, potrebnú šírku, hrúbku, výšku jednotlivých schodov alebo výšku zábradlia, zvoliť ukotvenie a množstvo ďalších technických detailov. Na tieto úkony, našťastie, existujú odborníci a spoločnosti, ktoré sa týmito činnosťami, ľudovo povedané, živia. Funkciou nás, budúcich používateľov je v spolupráci s týmito odborníkmi dohliadnuť na to, aby schody, ktoré budeme v budúcnosti dennodenne používať, spĺňali to, čo od nich očakávame.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57173

Výstup po schodisku zaťažuje ľudský organizmus približne dvakrát viac ako bežná chôdza. Jeho konštrukcia by teda mala byť prispôsobená tak, aby používanie bolo čo najpohodlnejšie. Preto musíme brať ohľad na obyvateľov domu, najmä na ich vek a mobilitu. Okrem užívateľov treba pamätať aj na situácie, keď bude treba sťahovať väčšie kusy nábytku na poschodie. Schodisko síce môže vyzerať veľmi elegantne a môže sa po ňom aj veľmi príjemne chodiť, ale svoju plnohodnotnú funkciu splní až vtedy, keď po ňom bez väčších problémov vynesieme pohovku alebo skriňu. Nie každý dom má totiž v podkroví dosť veľké okno, aby sme mohli využiť túto cestu. Podľa pôdorysu rozoznávame tri základné typy schodísk. Priamočiare – ramená schodiska sú zostavené po celej dĺžke z rovnakých stupňov so stálou šírkou stupnice, krivočiare – stupne sú skosené s premenlivou šírkou stupnice – a zmiešané typy schodísk, kde sú ramená zostavené z rovnakých i zo skosených stupňov v rôznych šírkach.

Schodisko by malo byť čo najširšie, aby sa na ňom bez problémov mohli obísť dve osoby. Bežná šírka je 80 až 100 cm s výškou stupňov od 16,5 do 18,5 cm. Na točitých schodoch sa používa výška od 18 do 21,5 cm. Šírka stupníc je ovplyvnená aj konštrukciou schodiska v danom priestore, ale taktiež by mala spĺňať predpoklady na čo najpohodlnejšie používanie. Pochopiteľne, výška stupňov musí byť rovnaká v rámci celého schodiska.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57175

A keď už je reč o bezpečnosti, neoddeliteľnou súčasťou väčšiny schodísk je zábradlie. Ergonomicky by malo reagovať na priemernú výšku dospelého človeka, ale nikde nie je napísané, že nemôže rešpektovať odlišné výškové parametre jeho bežných používateľov. Špecifická situácia v domácnosti nastane vtedy, ak je interiérové schodisko bariérou pre najmenších obyvateľov. Potom je rozumnejšie zvoliť vertikálne línie zábradlia s dostatočnou hustotou alebo špeciálne ochranné prvky, ktoré budú len dočasným riešením, kým deti odrastú. Možno aj práve preto je k dispozícii množstvo riešení spĺňajúcich požiadavky bezpečnosti, funkčnosti a estetiky zároveň.

Materiály

Štatistiky zrealizovaných interiérových schodísk z hľadiska materiálu najviac zapĺňajú drevo, kameň, tehla, betón, oceľobetón a kov. Výnimkou nie sú ani kombinácie spomenutých materiálov ani niektoré architektonické výstrelky v podobe organického skla alebo plastu. Voľba závisí predovšetkým od samotného používateľa a od architektonického stvárnenia celého interiéru, aby vybraté schodisko v konečnom dôsledku harmonicky ladilo s okolitým interiérom a bolo skutočnou a plnohodnotnou dominantou priestoru.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57167

V našich zemepisných šírkach je veľmi obľúbeným materiálom na zhotovenie schodiska drevo. Inklinujeme k nemu azda aj preto, že v našich génoch je ešte stále zakódovaná informácia o minulosti slovenských príbytkov, ktoré boli s drevom bytostne spojené. Drevo pozitívne vnímame zrakom, hmatom a dokonca aj čuchom, takže kvalitné celodrevené schody v domácnosti určite prispievajú ku skvalitneniu a k zútulneniu celého bývania. Môžeme ho rôzne tvarovať – schody môžu byť rovné, zatočené alebo aj vretenové. Samotné schodisko je vystavené značnému opotrebeniu pri používaní, na čo by sa malo prihliadať pri výbere dreva na jednotlivé časti schodiska. Na najviac exponované časti, ktorými sú nášľapné plochy a podesty (oddychové miesta na schodisku), sa musí použiť tvrdé drevo.

Zvyčajne sa využíva dub alebo buk, ale do úvahy prichádzajú aj čerešňa, jaseň, javor, mahagón, tík alebo oliva. V porovnaní so smrekom alebo s borovicou sú odolnejšie proti opotrebeniu. Uplatňujú sa pri výrobe zábradlí a doplnkov, kde je predsa len menšia pravdepodobnosť, že sa zničia. Nemusíme sa pritom báť kombinácie viacerých druhov dreva. Varianty povrchovej úpravy umožňujú optimálne zladiť farebné odtiene alebo môžeme pomocou prirodzených farieb jednotlivých drevín zaujímavo kombinovať časti schodiska, napríklad v kontexte s okolitým nábytkom.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57171

Doteraz sme hovorili o masíve. Drevo však ponúka viac podôb, ktoré sú vhodné pre schodiskové konštrukcie. Ak sa teda niekomu nehodí do moderne zariadeného interiéru klasický dekor dreva a nechce siahnuť po úplne odlišnom materiáli, v ponuke môže nájsť aj škárovku, biodosku, MDF dosky s rozličnými povrchovými úpravami či dokonca aj preglejku.

Čo však s interiérom, kde sa nám drevo naozaj nehodí? Dnešní producenti ponúkajú riešenia aj pre takéto priestory. Cenovo dostupným je napríklad betónové schodisko. Nemusíme sa báť o stabilitu a nosnosť a do industriálne poňatého interiéru by tento variant mohol spokojne zapadnúť. Okrem toho vyhneme sa vŕzganiu a duneniu pod váhou krokov. Problém môže nastať pri povrchovej úprave, ktorá pôsobí v prípade „holého“ betónu dosť chladno. Riešením sú rôzne druhy obkladov, ktoré však treba esteticky prispôsobiť celému interiéru, aby masív betónového schodiska nebol vytrhnutý z kontextu.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57174

Čoraz častejšie sa dnes využíva na konštrukciu interiérových schodísk oceľ. Tento ušľachtilý materiál sa najviac uplatňuje v moderných obytných interiéroch alebo administratívnych priestoroch. Najvyššou formou tohto materiálu je antikoro – druh nehrdzavejúcej ocele. Ak teda ponímame interiér tak trochu futuristicky – antikorová konštrukcia schodiska môže byť pre nás riešením. Nemusíme pritom ostať len pri samotnej oceli alebo antikore. Takmer nesmrteľná oceľová konštrukcia je ľahko kombinovateľná s drevom, so žulou, s mramorom alebo so sklom. Takéto interiérové schodisko pôsobí veľmi odľahčeným a vzdušným dojmom, hoci je to kov.

Kovový základ majú aj tzv. modulové schodiská. Zvyčajne sú riešením pre zložitejšie alebo menšie priestory, kam treba schodisko umiestniť. Tieto schodiská sa montujú z viacerých dielov, preto možno navrhnúť v podstate akýkoľvek tvar, ktorý najlepšie vyrieši problém presunu na poschodie. Uplatnenie nachádzajú aj v extrémnych priestoroch ako samoskladacie mechanické moduly sprístupňujúce povaly, podkrovia alebo strmé vchody do pivničných priestorov.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57172

Apropo – tvar

Tvar schodiska je asi najťažším orieškom celého rébusu s názvom Postavme si schody. Architekti a projektanti dokázali za ten dlhý čas, čo nám schodiská uľahčujú život, vymyslieť naozaj nepreberné množstvo tvarových variácií na tému schody. V zásade síce rozlišujeme základné druhy, o ktorých sme hovorili, ale jednotlivých dizajnérskych riešení všetkých súčastí a doplnkov je toľko, že je skutočne ťažké vybrať si spomedzi nich. Výber nám trochu uľahčuje spomínaný priestor, do ktorého máme schodisko osadiť. Ak ide o komplikovanú, na priestor skúpu, dispozíciu, máme výber jednoduchší. Zväčša sa k slovu dostanú vretenové systémy, ktoré na jednej strane šetria priestor, ale ponúkajú aj celkom zaujímavé dizajnérske riešenia. Klasický interiér dokážu oživiť a zatraktívniť, pričom ich aplikácia je veľmi jednoduchá. Základ tvorí stredová os, z ktorej vychádzajú jednotlivé schody, ale môžeme sa stretnúť s točitými schodmi aj bez stredovej osi. Dôkazom obľúbenosti schodísk s kruhovým pôdorysom je aj to, že sa používatelia rozhodnú pre ne aj vtedy, keď majú dostatok priestoru na klasické tvary. Jednoducho vretenové riešenie ich láka viac.

Interiérové schodiská však nemusia pôsobiť exkluzívne, len ak sú tvarovo netradičné. Elegantné riešenia sa dajú dosiahnuť aj vtedy, keď zvolíme jednoduché tvary. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása. Ak nám priestor ponúka široké možnosti, môžeme vytvoriť schodisko, ktoré poskytuje veľké pohodlie, a môžeme ho využiť aj ako miesto na bytové doplnky, ba aj na časti nábytku.

Estetika


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57165

Interiérové schodiská v súčasnosti plnia nielen svoju funkciu, ale sú aj estetickou hodnotou bytu alebo domu. Dizajn posúva tento interiérový segment do dimenzií, kde radíme umelecké doplnky, atypický nábytok alebo tvarovo extravagantnú elektroniku. Vďaka tomu, že konštrukcie sú čím ďalej, tým spoľahlivejšie a dokonalejšie, dizajnéri si môžu dovoliť riešenia, ktoré niekedy môžu vzbudiť v používateľovi až nedôveru. Priznajme si, nie každému robí dobre prechádzať sa po sklenených schodoch s priehľadom na dolné podlažie alebo používať vretenové schodisko bez zábradlia. Dizajn však nemusí byť až taký extravagantný, aby zaujal. Najdôležitejšie je, aby korešpondoval s okolím a nenarúšal interiér.

Popri tradičných materiáloch na konštrukciu schodísk sú prostriedkom na dizajnérske oživenie najmä povrchová úprava a doplnky. Napríklad v prípade dreveného schodiska môžeme využiť vysokolesklé lakové nátery, ktoré sú aj protisklzové. Na jednej strane ochránia materiál pred poškodením a na strane druhej drevo pôsobí elegantnejšie. Rovnako môžeme využiť farebné laky vo vhodnej kombinácii s okolitým nábytkom. Ako doplnok k drevenému schodisku možno použiť napríklad konopné laná slúžiace ako zábradlie. Nie je to riešenie pre každý interiér, ale pre víkendové domy alebo chaty to môže byť vítaným spestrením.

Antikoro je samo osebe exkluzívnym materiálom. Väčšinou sa využíva na konštrukcie zábradlí, kde ho môžeme efektívne kombinovať s oceľovými lankami alebo jemnou sklenou výplňou.

Ak máme starší dom a v ňom murované alebo betónové schodisko, riešenie existuje v podobe kamenných pochôdznych vrstiev zo žuly alebo z mramoru, no zaujať môžeme aj keramikou. Chladný imidž týchto materiálov môžeme eliminovať napríklad kombináciou s drevom.


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57170

K dizajnu a konštrukcii schodísk neodmysliteľne patrí aj osvetlenie. Jednak sčasti plní aj funkciu väčšej bezpečnosti pri používaní, ale predovšetkým dotvára celkový vzhľad. Nemali by sme preto podceniť výber osvetľovacích telies a ich inštaláciu. Napríklad príliš industriálne pôsobiace schodisko môžeme do veľkej miery „zmäkčiť“ vhodným osvetlením, ktoré ho predstaví doslova v inom svetle. Takisto, ak sa nám časom zdajú drevené schody z masívu príliš staromódne, stále ich možno oživiť zaujímavým svietidlom. A ešte jedna rada v súvislosti s estetikou: ak sa schody nachádzajú v blízkosti zdroja prirodzeného svetla, teda pri okne, balkóne alebo sklobetónovej stene, použime radšej schodisko bez podstupníc (výplne medzi jednotlivými schodmi). Získame tak svetlo pre priestor za nimi a nemusíme rozmýšľať nad dodatočným osvetlením.

Cestou k schodom…


Bezpečnosť, funkčnosť, estetika

57168

Ak by existoval jednoznačný a zaručený postup, ako vytvoriť najvhodnejšie interiérové schodisko pre konkrétny priestor, bolo by to asi príliš jednoduché, a tým aj stereotypné. Dopredu jasné schémy by nás nedonútili špekulovať nad tým, ako by to vyzeralo, keby sme to spravili takto, a či by bol vhodnejší tento materiál alebo úplne inakší. Práve množstvo rozmanitých variácií robí z konečného rozhodnutia pre konkrétne interiérové schodisko niekedy vážny problém. Ak sa však už tento problém vyskytne, najrozumnejším riešením je zájsť za odborníkmi, ktorí určite budú vedieť poradiť aspoň v otázkach konštrukcie, tvaru a základných materiálov. Okrem toho kvalitné firmy ponúkajú aj možnosti počítačových vizualizácií, ktoré umožnia budúcemu užívateľovi urobiť si aspoň základný obraz o tom, ako by malo jeho budúce schodisko vyzerať. Možno sa poradiť aj s architektom alebo projektantom, ktorý je autorom stavby, kde sa má schodisko inštalovať. No ak si nebudete istý konečnou podobou dizajnu, skúste osloviť interiérových dizajnérov alebo nájsť konkrétnu inšpiráciu v už existujúcom schodisku. Nebude to ľahké rozhodovanie, ale veríme, že sa vám to podarí a nakoniec budete so svojou novou dominantou interiéru spokojní. Azda k tomu trochu prispejeme našimi radami aj my.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: schodisko schody
Zdieľať článok

Diskusia