Predeľuj, ale nerozdeľuj

18. 09. 2006
Zdieľať

Prekvapenie sa nekoná. Ide o poličku, no nie hocijakú. Nijaká jednostrannosť. Z oboch strán sa musí prezentovať na úrovni. Plochy ako úložný priestor na knihy, sklo, spomienkové predmety alebo ako spôsob poskytnúť moderným plastikám či keramike trochu vzduchu. Rôznorodosť stuženia konštrukcie. Raz drevo, inokedy sklo, chróm. Nič nové na svete. Voľne stojaca polica, ktorá obyčajne nedosahuje konštrukčnú výšku miestnosti. Niekedy obľúbená, inokedy zaznávaná. V jednom z prvých panelákových bytov v Bratislave sa stala nevyhnutnou súčasťou obývacej miestnosti.


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64431

Prečo toľko rozruchu? Pre priestor. Poznáte tie dlhé obývačky – do štvorcového pôdorysu majú ďaleko. Skúste v nich rozmiestniť nábytok bez toho, aby ste nakoniec aj tak nemali pocit, že sa nachádzate vo vagóne. Asi každý už prišiel na to, že zabehnutý recept s obývacou zostavou pozdĺž stien sa neosvedčil ani našim rodičom. Na dôvažok v byte u mladej ženy komplikovali situáciu dvoje dverí, ktorými sa prechádzalo zo vstupnej chodby cez inkriminovanú miestnosť do kúpeľne a k ďalším dvom izbám.


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64438

Veľká premávka najmä v čase najvyššej vyťaženosti bytu uberala zo súkromia oddychovej zóne. Pre poriadok treba povedať, že milá polica bola iba dôsledkom zmeny, ktorú nutne potreboval celý byt. Andrea sa vrátila po niekoľkých rokoch pobytu v zahraničí do domova, ktorý pred dvoma desaťročiami zariaďovala jej mama. V takom prípade lúčenie s vecami a kupovanie nových nie je až takou veľkou zábavou, skôr novým začiatkom.


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64440
Dominik Vlaheko

Po vyprázdnení celého priestoru a po mierne živelnom nákupe sa začalo veľké premiestňovanie. Andrea doslova točila nábytok niekoľkokrát v priestore, kým neprišla na to, že poličku pôvodne prilepenú k stene môže pokojne pristaviť kratšou stranou k múru, naprieč izbou. Ani na sekundu jej neprišlo na um, že by v tomto mieste niekedy chcela dať postaviť priečku; avšak poličky s knihami a fotografiami budú poruke hneď zo sedacej súpravy. Za takýmto paravánom vzniklo menšie obývacie zázemie, ktoré sa stalo čitárňou a miestom krátkeho zastavenia pred „dobrou nocou“. Výhodou je aj v prípade väčších návštev, keď sa podľa priania môže menšia časť spoločnosti zarozprávať v separé.

Tak teda. Ak ide o dispozíciu miestností, klamte, koľko sa dá a kde sa dá. Naše oko sa poteší. Ak je miestnosť dlhá, pomôže nábytok v priečnom smere: najlepšie čo najmenej zaťažený vecami. Ak ste typy, ktoré potrebujú na poličky naložiť, koľko sa do nich vmestí, potom zvoľte svetlejšie drevo a opticky ľahšie konštrukcie. Riešením sú aj vkladané moduly so skrytým úložným priestorom. Masívne drevo by mohlo pôsobiť ťažkopádne.










Predeľuj, ale nerozdeľuj

64442
Dominik Vlaheko


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64441
Dominik Vlaheko

Ak máte potrebu využiť poličky do posledného miesta, zvoľte svetlejšie drevo a opticky ľahšie konštrukcie. Na dosah od stola ku knižnici. Za policou je dobre „odložený“ priechod medzi jednotlivými izbami.


Tento druh nábytku sa drží už niekoľko sezón v ponuke renomovaných značiek. Skutočne platí, že miestnosť diplomaticky predelí, ale nerozdelí. Pri dobrom výbere sa môže stať zaujímavým výtvarným prvkom. Dokonca priam katalógové minimalistické interiéry sa často predvádzajú s predeľovacími policovými stenami. Ak potrebujete občas šachovať so svojím zariadením, potom túto diplomatku radšej postavte na kolieska: vôbec nemusia byť iba štyri.
















Predeľuj, ale nerozdeľuj

64434


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64436

Loop – deliaca policová stena: vďaka pevnej a členitej konštrukcii znesie rôzne rozmery a hmotnosť uložených predmetov. (BRF) Loop v červenom vyhotovení naplno rozprúdi priestor a originálne predelí bytové zóny. (BRF)


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64432


Predeľuj, ale nerozdeľuj

64433

Knižnica EX (2200 × 350/1 860 mm) ozvláštnená konštrukčným prvkom zapôsobí čistými líniami. (Brik) Knižnica BOOGI WOOGY1 (2400 × 350/1500 mm). Ak ste typy, ktoré potrebujú na poličky naložiť, koľko sa do nich zmestí, potom riešením môžu byť vkladané moduly so skrytým úložným priestorom. (Brik)

Kategória: Nábytok Navrhovanie interiéru
Tagy: knižnica
Zdieľať článok

Diskusia