Garsónková rošáda

09.07.2012  |     

V dnešnom riešení prinášame podobu bývania pre jednu osobu v garsónke. Požiadavkou čitateľky bolo prispôsobiť takýto minimálny priestor tak, aby vyhovoval všetkým jej životným nárokom a potrebám. Zároveň si želala, aby sa dali niektoré časti bytu oddeliť, ale zároveň prepojiť podľa situácie či nálady.

Dobrý deň,
som veľkou fanúšičkou vašich premien starých a neusporiadaných bytov na nové a praktické, tak som sa rozhodla napísať vám a požiadať o radu.
Kúpili sme starší jednoizbový byt v pôvodnom stave v panelovom dome. Je určený pre mamičku a chceli by sme ho rekonštruovať týmto spôsobom: šikovne oddeliť spaciu časť od kuchyne a obývacieho kúta tak, aby sa dali užívať ako dve oddelené miestnosti a aby sa v prípade početnejšej návštevy miestnosť dala prepojiť v jednu.
Môže byť aj variant spacieho a obývacieho kúta v jednom a zvlášť oddelená kuchyňa. Nevieme, kam vhodne umiestniť kuchynskú linku a menší stolík s dvoma stoličkami (môže byť aj pohodlný barový pult). Byt je naozaj maličký (hlavná miestnosť je len 20 m2 + kk 5 m2).
Zároveň by sme sa chceli poradiť, čo s kúpeľňou a WC. Obe hygienické miestnosti môžu byť prepojené alebo samostatné.

Ďakujem za radu.  S pozdravom vaša verná čitateľka Pavla

Našou snahou bolo vniesť do bývania maximálnu mieru funkčnosti a usporiadania priestoru, pri súčasnom vytvorení estetických a výtvarných hodnôt.
Rozčlenenie bytu prichádzalo do úvahy pri kuchynskej alebo spálňovej časti. Jestvujúci priestor sme rozanalyzovali a navrhli dve odlišné dispozičné schémy, na ktorých staviame dva odlišné priestorové koncepty.

Alternatíva A

Prvé riešenie vychádza z pôvodnej dispozície. Zakladá sa na oddelenej predizbe a kuchyni. Obývacia izba plní úlohu dennej aj nočnej zóny – akejsi multifunkčnej izby s obývacím nábytkom, ale aj so zabudovaným sklopným lôžkom a šatníkom. Pôvodne samostatné WC a kúpeľňu sme spojili do jedného celku, ktorý pôsobí opticky menej stiesnene a lepšie využíva priestor. Priestorovo komfortný sprchovací kút a kúpeľňu sme doplnili umývadlom a závesným WC so zabudovanou nádržkou. V predizbe navrhujeme zrušiť a eliminovať úzke dverné otvory a nahradiť ich zasklenými posuvnými systémami. V kuchynskom kúte je zabudovaná chladnička s mrazničkou, rúra s varným panelom, drez a práčka. Príborník je samostatný a poskytuje dostatok miesta na kuchynské a stolovacie doplnky. Jedálenský kút je umiestnený mimo kuchyne, v obývacej izbe. V malom byte meníme jeho tvár jednotným zariadením. Televízor je integrovaný do panelu so sklopným lôžkom. Rohová pohovka, doplnená kreslom, pohodlne usadí aj početnejšiu návštevu. Farby a materiály sme zvolili citlivo s ohľadom na celkovú miniatúrnu plochu bytu. Vybrali sme svetlé dreviny v kombinácii s bielou, ktorým kontrastuje sýta žltozelená farba. Svetelné scény a okruhy určuje centrálne dominantné kruhové svietidlo, rad bodových spotov a líniové svietidlá integrované v nábytku.

Alternatíva B

V druhom návrhu sme vybúrali všetky priečky a ponechali len šachtu so zvislými rozvodmi. Vytvorili sme novú dispozíciu, kde principiálne meníme rozloženie priestoru. Zrušili sme vstupnú predsieň a navrhli veľkorysejší spojený priestor: kuchyňa – jedáleň – obývačka. Intímnu zónu tvorí samostatná spacia časť so šatníkom a väčšou kúpeľňou. Kuchynská linka je lomená v tvare L. Vysokú zostavu tvorí chladnička a úložný priestor na malé spotrebiče so zabudovanou roletkou. Nízka časť kuchynskej linky pokračuje drezom, pracovnou doskou a varným centrom. Oproti linke je umiestnený malý jedálenský stôl, opretý o dyhovaný jednotiaci drevený obklad pozdĺž celej steny. Denná zóna je od nočnej oddelená červenou sklenenou posuvnou stenou, ktorá sa zasúva do stavebného puzdra. Obývačku tvorí rohová pohovka s konferenčným stolíkom a priestorová knižnica s audiovizuálnou technikou. V spálni je umiestnené plnohodnotné lôžko a vstavaná šatníková skriňa. Posledné krídlo šatníkovej skrine tvorí priechod do kúpeľne. V kúpeľni je, na rozdiel od predchádzajúceho variantu, umiestnená vaňa a práčka. Kompozíciu dotvára svetelná línia nepriameho stropného osvetlenia osvetľujúca drevený panel. Elegantnú krivku v priestore vytvára stojanové svietidlo. Dominujúcim prvkom sú tmavé dreviny a červené akcenty na skle a textilných doplnkoch.


Ing. arch. Silvia Husárová, Ing. arch. Pavol Husár
H&H architecture, s. r. o.
Kukučínova 2
940 62 Nové Zámky
tel.: 035/6422 423
mail: hharchitecture@mail.t-com.sk

NÁVRHY a 
Text: Ing. arch. Silvia Husárová a Ing. arch. Pavol Husár Zodpovedná redaktorka: Jana Veselská
Zdroj: časopis môj dom, JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 9/2019 v predaji


8 originálnych návštev




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky