Návrh interiéru do katalógového rodinného domu

03.07.2014  |     

V návrhu interiéru rodinného domu sme sa zamerali hlavne na dennú časť. Podľa všetkého ide o katalógový rodinný dom. Zostavovatelia týchto katalógov a publikácií s rodinnými domami často zámerne zmenšujú zariaďovacie predmety, aby samotný dom a jeho priestory pôsobili väčšie. Tak to bolo aj v tomto prípade.

Snažili sme sa preto tento priestor opticky zväčšiť – na základe uváženia sme sa rozhodli zrušiť zbytočnú priečku medzi kuchyňou a obývačkou. Radikálnejším zmenám sme sa chceli vyhnúť.

Pri návrhu vzniklo viacero variantov, ale nakoniec sme si zvolili poradie: kuchyňa, obývačka a jedáleň (v smere hodinových ručičiek). Pri tomto variante sme získali opticky najväčší priestor, peknú a priestrannú kuchyňu, pomerne veľkú obývačkovú časť a jedálenský stôl umiestnený v priestore – nie prirazený k stene.

Základný princíp kuchyne zostal zachovaný. Pracovná doska so spodnými skrinkami má tvar písmena L. Elektrické spotrebiče a vysoké potravinové skrine sme zabudovali do „drevenej steny“, ktorá pokračuje aj za rohom až po spálňové dvere. V rámci drevenej steny je aj vstup do komory – v jednej úrovni s čielkami skríň a zabudovaných spotrebičov. Keďže kuchynské okno má parapet vo výške pracovnej dosky, mohli sme pracovnú dosku v tomto mieste rozšíriť o šírku parapetu. Samotná pracovná doska je z umelého svetlosivého kameňa s jemnou zrnitosťou. Korpusy a čielka sú biele, polomatné a sokel bledosivý (hliníkový). Zvolili sme čielka s vyfrézovanými úchytmi. Drez sme navrhli tmavý silgranitový, takže bude v kontraste s plochou pracovnej dosky. Pripevní sa zospodu do vyrezaného otvoru v kameni. Odkvapkávač tvoria vyfrézované kanáliky v kamennej doske vyspádované smerom do drezu. Digestor je navrhnutý chrómový tubusový, mal by byť zavesený nad sklokeramickou varnou doskou. 

Zvýšený panel, ktorý bráni nečistotám z varenia preniknúť do obývačkovej časti, je tiež biely s polomatným leskom, ale zo strany kuchyne je obložený umývateľným kaleným sklom so zakomponovanou lištou na nože a iné kuchynské náradie.

V obývačkovej časti nadväzuje na kuchynský panel biela knižnica, ktorá má rovnaké vertikálne, ale dvojaké horizontálne delenie. V spodnej časti (za sedačkou a taburetmi) a v časti napravo má knižnica skrinky s plnými čielkami. Rohovú sedačku sme doplnili veľkými taburetmi, ktoré sa dajú v prípade potreby presunúť tak, aby vytvárali spoločenský kruh okolo konferenčných stolíkov. Týmto sa docieli mobilnosť a modifikovateľnosť obývačky.

Sedačku a taburety sme zvolili tmavosivé, takže kontrastujú s bielou knižnicou. Doplnia sa vankúšikmi rôznych farieb a tvarov, ktoré budú čiastočne korešpondovať s kobercom. Svietidlo v obývačke je kruhové, prisadené s priemerom 1,2 m. Teleso televízora je zavesené na stene so svetlou betónovou stierkou. Aby sme interiér zútulnili, zvolili sme čiastočne transparentné svetlokrémové závesy.

Jedálenský stôl aj stoličky sú drevené, pričom ich čalúnenie sa dá doladiť s nastavenou farebnosťou interiéru. Nad jedálenským stolom je zavesené dominantné svietidlo. Akcentom tejto časti je obraz.

Kozub bielej farby nadväzuje na bielu šatníkovú stenu a je doplnený výraznou antracitovou nikou na odkladanie dreva. Namiesto kozuba sa dá použiť policová zostava, ktorú možno doplniť napríklad akváriom.

V celom priestore, okrem izieb a spálne, je použitá polomatná veľkoformátová dlažba svetlokrémovej farby.

Podlahová plocha riešeného priestoru dennej časti bola v skutočnosti menšia ako sa zdalo z obrázku zariadeného katalógového domu s menšími zariaďovacími predmetmi. Vhodným návrhom a premysleným riešením môže byť aj z menšieho zaujímavý priestor...

Ing. arch. Marek Pavlech  pavlech.marek@gmail.com

Ing. arch. Michal Paulišin  paulisin.michal@gmail.com

architektúra_urbanizmus_dizajn

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Staviame a rekonštruujeme


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky