Ako z jednej izby vytvoriť kompletný byt

18.09.2015  |     

Architekti zo susedného Poľska vytvorili interiér, ktorý nazvali 29 Square Meters – výstižne a jasne podľa jeho podlahovej plochy, ktorá je na byt skutočne veľmi malá. S výzvou sa architekti popasovali statočne a splnili klientove očakávania. Byt poskytuje aj v rámci obmedzeného priestoru všetko potrebné – priestor na relax, priestor na prácu, na spánok, na stravovanie, hygienu a dokonca aj postačujúci úložný priestor.

Byt sa nachádza v meste Vroclav v historickej budove, ktorá našťastie poskytuje vysoké stropy – v tomto prípade je to až 3,7 m. Vďaka tomuto faktoru mohli architekti byt prerozdeliť vertikálne a vytvoriť samostatnú spálňu v semi-mezonetovom štýle. 

Nad novovytvorenou kúpeľnou a vstupnou halou sa podarilo vytvoriť priestranný spálňový kút, ktorého stropná výška je 1,35 m. Vedie k nemu "chodba", ktorá sa tiahne od schodíkov a jej stropná výška je dokonca pohodlných 1,85 m. Schodisko slúži ako úložný priestor, tak isto ako šatník umiestnený pod "chodbou" vedúcou do spálne.

Pôdorysy bytu nájdete vo fotogalérii.

Výbornou voľbou boli kontrastné podlahové dlaždice umiestnené vo vstupnej chodbe do bytu. Vďaka nim je priestor opticky predelený a predĺžený a pôsobí tak väčším a diferencovanejším dojmom. Zaujímavým prvkom je umiestnenie slepých dverí (ktoré nikam nevedú) na stenu protiľahlú ku vchodu. Vďaka týmto dverám má návštevník bytu pocit, že k nemu patria ešte ďalšie miestnosti a tým pádom je rozľahlejší. Hoci sa tento nápad zdá na prvý pohľad pomerne nepochopiteľný, jeho funkcia možno spočíva práve v psychologickom efekte, ktorý vyvoláva.

Pred renováciou daný priestor tvoril iba samostatnú prázdnu izbu, bez akéhokoľvek vnútorného členenia. Hlavným želaním klienta bolo zahrnutie všetkých potrebných funkcií do priestoru pri maximálnom využití vysokého stropu. Pôvodným zámerom architektov bolo vybudovať dvojposchodový byt (mezonet), avšak napokon od tohoto zámeru upustili, pretože napriek vysokému stropu by bol objem oboch podlaží – v prípade ak by boli kompletne oddelené – veľmi stiesnený a nespĺňal by kritérium vzdušnosti a primeraného toku denného svetla.

Pôdorysy bytu nájdete vo fotogalérii.

Materiálovo autori projektu vsadili na pôvodnú drevenú podlahu doplnenú preglejkovými konštrukciami spálňovej časti, schodiska aj jedálenského kúta. S cieľom dosiahnuť čo najväčšiu optickú veľkosť priestoru, prevláda v interiéri biela farba a kontrastné čierne doplnky (čierna stena medzi kuchyňou a kúpeľňou, lampy, stoličky či vankúše na sedačke). Architektom sa podarilo v rámci daného minimálneho priestoru skĺbiť všetky požadované funkcie a dopriať klientovi pocit, že býva v klasickom, "skutočnom" byte.

Pôdorysy bytu nájdete vo fotogalérii.

Prehľad:

•    Štúdio: 3XA
•    Hlavný architekt: Ewa Czerny
•    Lokalita: Vroclav, Poľsko
•    Podlahová plocha: 29 m²
•    Realizácia: 2012

Text: Anna Martausová
Foto: S. Zajaczowski
Zdroj: homedsgn.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 09/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky