Veľká domácnosť v malom byte

30. 07. 2007
Zdieľať

Dvojizbový byt v staršom tehlovom dome, v širšom centre mesta. Obýva ho mladý pár, ktorý stojí pred rozhodnutím, či si byt ponechať a rekonštruovať, alebo kúpiť väčší. Riešenie vychádza z konkrétnych predstáv mladej dvojice o budúcej podobe a fungovaní bytu. Zmena v dispozícii smeruje k vytvoreniu ďalšej miestnosti – detskej izby. Predstavujeme dve alternatívy možnej rekonštrukcie, pri ktorých zvyšujeme štandard bytu tak, aby vyhovoval troj- až štvor-člennej rodine


Vážená redakcia,
Bývame spolu s priateľom v dvojizbovom byte v staršom dome zo 70. rokov. Ide o tehlový dom v širšom centre mesta s celkovou rozlohou 58 m2. Je orientovaný na juhozápad (najväčšia izba s balkónom) a severovýchod (spálňa a kuchyňa). Práve teraz stojíme pred rozhodnutím, či si byt ponechať a zrekonštruovať ho pre potreby štvorčlennej rodiny, alebo si kúpiť nový väčší byt.

Býva sa nám tu veľmi dobre, aj poloha bytu je výborná, dali by sme prednosť rekonštrukcii. Jej výsledkom by mal byť byt, kde by sme mohli pohodlne žiť s dvomi deťmi. Na druhej strane – máme veľmi radi priestor a pocit voľnosti v byte. Nie som si istá, či by sme prestavbou nezískali len viac izieb, ale výsledný pocit by bol veľmi stiesňujúci. Najviac nás trápia odkladacie priestory…

Do rekonštrukcie by sme chceli investovať približne pol milióna korún, hodnota bytu je v súčasnosti okolo 1,3 milióna. Našťastie sme obaja mladí ľudia, takže v prípade nutnosti si môžeme zobrať hypotéku a kúpiť nový byt. Radi by sme však poznali váš názor.

S pozdravom
Vaša čitateľka Táňa Turková


Veľká domácnosť v malom byte

102229

Naša čitateľka dokonca poslala i vlastný návrh rekonštrukcie. Architekt však ponúka iné riešenia. Posunutím priečky medzi dvoma izbami sa zväčší obývacia miestnosť, v rámci ktorej možno zriadiť novú kuchyňu. V oboch alternatívach je presunutá spálňa za hygienické jadro, kde nahrádza bývalú kuchyňu.

Prestavba teda spočíva v dispozičných zmenách jednotlivých priestorov, posúvajú sa príslušné priečky, presúvajú dverné otvory a menia sa všetky inštalácie (aj v suteréne priamo pod bytom). Z dôvodu doriešenia odsávania pár nad varným centrom je v niektorých priestoroch vytvorený znížený podhľad.

Alternatíva A


Veľká domácnosť v malom byte

102230

Ťažiskovým priestorom je obývacia izba. V obývacom priestore vznikla nová kuchyňa v tvare L, ktorá je od obývacej a jedálenskej časti oddelená transparentnou zasklenou stenou. Pozdĺž dlhšej steny si našla svoje miesto knižnica s audio- a videotechnikou. Oproti sa nachádza sedacia súprava v štandardnej zostave 3 + 1 + 1. Je dôležité vyberať sedaciu súpravu veľmi citlivo, odkloniť sa od moderných robustných tvarov a hľadať skôr subtílnejšie kusy nábytku.

Pocit stiesnenosti však napriek tomu zostane zachovaný… Spálňa je najmenšou z izieb a okrem dvojlôžka sa do nej vošli už len vstavané šatníkové skrine. V detskej izbe sa počíta s poschodovou posteľou. Vo vstupných priestoroch nájdeme plytkú vstavanú skriňu, slúžiacu na skladovanie domácich potrieb v byte. Kúpeľňa sa spojila s WC, presvetlená je zo spálne. Byt však nie je nafukovací a naša čitateľka bude mať určite problém s nedostatkom odkladacích priestorov. Využitie pivnice je nutnosťou!







Veľká domácnosť v malom byte

102314


Veľká domácnosť v malom byte

102315



Alternatíva B


Veľká domácnosť v malom byte

102238

Koncepcia a rozvrhnutie dispozície zostávajú nezmenené. V najdôležitejšej obytnej časti je kuchyňa v tvare U, pričom pult v priestore tvorí rozhranie medzi kuchynskou a obývacou zónou. Dlhá stena je obložená tmavým lakovaným obkladom, ktorý tvorí neutrálne pozadie pre kompozíciu ostatného zariadenia v interiéri. Väčšiu intimitu spálne zabezpečuje posunuté lôžko, opierajúce sa o kúpeľňovú stenu. Šatníková stena v spálni pokračuje v chodbe nad dverami a poskytuje ďalšie možnosti odkladania sezónnych vecí.

Kúpeľňa je veľmi podobná riešeniu predchádzajúcej alternatívy, ale svetlo sa do miestnosti dostáva sekundárne z chodby – keďže ani chodba nemá priame osvetlenie, denné svetlo v kúpeľni je len pre lepší pocit, než aby spĺňalo svoju funkciu. Celkový dizajn interiéru by mal smerovať k jednoduchým formám a vzdušným solitérnym nábytkovým kusom, ktoré zbytočne nezaťažujú a nestiesňujú nastolený priestorový koncept v oboch alternatívach.







Veľká domácnosť v malom byte

102317


Veľká domácnosť v malom byte

102318


Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie návrh interiéru
Zdieľať článok

Diskusia