Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia domu v historickom centre Levoče

10.01.2018  |     

Rekonštruovaný dom, naposledy využívaný ako vegetariánska jedáleň, sa nachádza priamo v historickom centre mesta Levoča – „za hradbami" neďaleko Námestia Majstra Pavla.

Odhaľovanie skrytých krás

Keď pred necelými troma rokmi klient kúpil dom, nebol z neho nadšený. Podľa jeho vlastných slov to mala byť skôr rozumná investícia. Neskôr sme postupne my, ako architekti, klient, jeho priatelia, ktorí sa naň postupne prichádzali pozrieť, deň čo deň odhaľovali skryté krásy. Takto klient začínal pripúšťať i iné dispozičné riešenia než tie, ktoré sa mu núkali na začiatku.

Kompletná rekonštrukcia domu  

Zadaním bola realizácia projektu celkovej rekonštrukcie, zmena dispozičného riešenia, nahradenie nevyužitých pôjdových priestorov vstavbou obytného podkrovia s kompletnou výmenou strešnej krovovej konštrukcie a vytvorením nových prvkov (západnej terasy a vikiera na severnej strane).

Ďalej malo ísť o rekonštrukciu fasády a dôkladnú sanáciu pivničných múrov. Projektová dokumentácia bola vypracovaná v rozsahu od štúdie až po dielenskú dokumentáciu kompletného interiérového zariadenia. Všetko s jediným cieľom – dať domu znovu dušu a vytvoriť atmosféru pre pulzujúci rodinný život.

 

Základným cieľom rekonštrukcie sa stalo nenútené hľadanie skrytých pôvodných kvalít domu, súladu s duchom samotného miesta a mesta, ich doplnenie súčasnými požiadavkami na kvalitné a energeticky úsporné bývanie.

Architektúra

Zmyslom rekonštrukcie bolo vytvorenie živého životného priestoru pre veľkú rozrastajúcu sa rodinu s malými deťmi. Architektonické riešenie prináša na všetky podlažia veľkorysé priestory, v prízemí čo najviac vzájomne poprepájané, s potrebným zariadením, kde nič nie je navyše.

Do objektu sa (rovnako ako pôvodne) vstupuje z južnej strany – z ulice. Niektoré z vnútorných priestorov sa vizuálne a dispozične prepojili – na vstupnú halu nadväzuje kuchyňa, oproti sa nachádza nové drevené schodisko vedúce do podkrovia, naľavo je vstup do obývacieho priestoru.

Kuchyňa

Kuchyňa, jedna z hlavných miestností domu, kde pulzuje rodinný život a prichádzajú skoro každodenné návštevy (dom je v centre, „vidno" doň z ulice, takže pre známych a susedov nie je problém zastaviť sa na kávu...), je taktiež jedálňou, komunikačným priestorom – nielen v sociálnom a horizontálnom rozmere, ale i v rozmere vertikálnom. Nad jej stredom totiž ústi svetlík pretínajúci strechu, podkrovie i trámový strop. Sprostredkúva horné (bazilikálne) presvetlenie denným svetlom tejto vcelku hlbokej miestnosti, spája vzájomne obe podlažia. Zároveň vo večerných hodinách cez v ňom vedené LED osvetlenie „dosvetľuje“ pracovnú časť kuchyne a pôsobí ako svetelný prvok i v samotnom podkroví.

Veľkorysá obývačka

Príjemný spoločenský charakter prízemia podporuje veľkorysá obývačka  v západnej časti, využíva priamy kontakt so záhradou. Dlhá chodba zo strany od susediaceho domu prepája všetky priestory domu na prízemí. Sú ňou sprístupnené  sociálne zázemie, technická miestnosť a schodiskom dolu zasa priestor suterénu – pivnice. Dôležitú úlohu tu zohráva schodisko vložené do pôvodnej voľnej priečnej chodby, ponúkajúce obyvateľom domu priehľady z chodby ponad podestu a pri výstupe schodiskom zasa priehľady smerom dolu do chodby.

Obytné podkrovie

V obytnom podkroví sa nachádzajú rodičovská spálňa, dve detské izby, kúpeľňa a hala so svetlíkom. Spálňa, orientovaná do záhrady, je doplnená o exteriérový priestor – prekrytú terasu. Zo severnej strany je do priestoru vložený vikier, ktorý obyvateľom domu poskytuje krásny výhľad na dominantu Levoče, strmý kopec s neogotickým kostolom – Mariánsku horu.

V rámci celkového stvárnenia interiéru sa dôraz kládol i na materiálovú a farebnú stránku stien. Jedna z vnútorných stien vybraných priestorov sa vždy diferencuje použitím špeciálnej techniky matnej štuky v inom farebnom odtieni tak, aby bol celkový dojem harmonický.  Prihliada sa pritom i na spojenie s ostatnými interiérovými prvkami, ako sú drevené záklopy, s druhom podlahy alebo nábytkovým vybavením.

Pôvodné v novom

V dome počas rekonštrukcie zostalo mnoho artefaktov a prvkov z jeho minulosti. To, čo sa dalo použiť, našlo svoje uplatnenie. Kamenné múry a klenbové konštrukcie sa v suteréne vyčistili a vypieskovali, kamenný nápis jedného z pôvodných majiteľov našiel svoje nové miesto v intarzii do štukovej steny v kuchyni, časti pôvodných drevených trámov krovovej konštrukcie zasa poslúžili ako “nosiče" osvetlenia v pivničných klenbových priestoroch či ako súčasť vonkajšej časti kozubového telesa v obývacej miestnosti.

Celkovo sa prestavba snažila o zachovanie charakteristiky pôvodného levočského domu, o súlad s energiou historického centra mesta, deje sa tak však bez zbytočnej okázalosti, na druhej strane i bez prílišnej opatrnosti pri vnášaní potrebných zmien.

 

Základné údaje

Celková plocha pozemku                               786 m2

Z toho zastavaná plocha                                243 m2

Úžitková plocha prízemia                              177 m2

Úžitková plocha podkrovia                            124 m2

Úžitková plocha suterénu                              55 m2

Úžitková plocha spolu                                   356 m2

Technologické riešenie

Zdrojom tepla je tepelné čerpadlo a vykurovanie miestností je zabezpečené prostredníctvom podlahového/stenového vykurovania s vyregulovaním jednotlivých okruhov. V záhrade sú v zemi v hĺbke 100 metrov umiestnené vrty, z ktorých sa odoberá zemné teplo prostredníctvom uzavretého okruhu soľanky tepelným čerpadlo zem-voda.

V dome je zrealizovaný systém riadeného rekuperačného vetrania.

Autor: Ing. arch. Richard Kráľovič

Spolupráca: Ing. arch. Zuzana Kráľovičová

Stavbyvedúci: Ľubomír Halkovič

Fotografie interiéru: Peter Čintalan –  DYNAMEETstudio

Viac o súťaži interiér roku 2017

Tagy:
rekonštrukcie domov Interiér roku drevené stropy bývanie v Levoči

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/07 v predaji


Darček k časopisu katalóg projektov rodinných domov




Predplatné

E-shop

E-verzia časopisu

Najnovšie príspevky