Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia malého bytu v katastrofálnom stave

24.01.2018  |     

Klient si kúpil malý byt na poslednom poschodí panelákového bytového domu, disponujúci priestrannou terasou a nádherným výhľadom na celú Prahu. Katastrofálny stav nehnuteľnosti predpokladal kompletnú rekonštrukciu.

Zadanie bolo pomerne voľné, byt bol určený primárne na prenájom, v budúcnosti ako prípadné útočisko pre jedného z potomkov. Hlavnou požiadavkou bola účelnosť a estetická kvalita navrhnutého priestoru. 

Pre našu prácu bola veľmi dôležitá investorova otvorenosť a dôvera, ktoré sa odrazili na výsledku. Ten na pomerne malej ploche ponúka v plnej „pohotovosti“ všetky nevyhnutné atribúty súčasného bývania.

 

Priestorové usporiadanie 

Navrhli sme jednoduché členenie na jednotlivé funkčné zóny. Kuchyňa, kúpeľňa a práčovňa sú logicky primknuté k inštalačnému jadru. Kolmo na kuchyňu sú potom zoradené tri trakty: hlavný obytný priestor, pracovňa a spálňa. 

Tieto funkcie sú jasne vymedzené deliacimi panelmi, ktoré umožňujú kombináciu životných situácií. Členenie priestoru podporuje aj osvetlenie, ktoré ponúka rôzne režimy a rôznu mieru intimity.

Podporili sme prirodzenú extenziu obytného priestoru na terasu. Pobyt vonku i vnútri, resp. pohyb tam a späť, spríjemňujú dve široké posuvné krídla novej zasklenej steny a šikmá screenová roleta na celú šírku bytu na vonkajšom líci terasy. 

Otvorenie bytu na terasu si vyžiadalo špecifické riešenie radiátorového sokla, ktorý je vyzdvihnutý nad podlahu. Obklad kaučukom a mriežka vykurovania v rovnakom odtieni prispievajú k ľahkosti tohto elementu a súdržnosti celého interiéru.

Vybavenie bytu je vytvorené na mieru a v maximálnej miere integrované. V predsieni je umiestnená priestranná šatníková skriňa so skrinkou na topánky a skriňa na čistiace a upratovacie prostriedky so vstavanou práčkou, sušičkou a košom na bielizeň, do ktorej vedie šachta na bielizeň. Na žiadosť klienta je byt vybavený akustickými predstenami a klimatizáciou integrovanou do horných skriniek kuchynskej linky.

 

Byt RK 20

Klient: súkromná osoba

Lokalita: Praha-Libeň

Typ stavby: rekonštrukcia bytovej jednotky

Projekt: 2016

Realizácia: 2017

Úžitková plocha: 36 m2 + terasa 12 m2

Fáza: dokončené

Autor: Markéta Zdebská, Marek Žáček (BY architects ®)

Fotodokumentácia: Aleksandra Vajd

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
navrhovanie interiéru malé byty rekonštrukcie bytov Interiér roku byty s terasou

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky