10. 09. 2007
Zdieľať

Začiatok stavby sa nemá zbytočne urýchľovať. Potom sa totiž môže stať to, čo našej čitateľke – projekt je hotový, tesne pred realizáciou, ale skôr než sa lyžica bagru po prvýkrát zahryzla do zeme na vybranom pozemku, dostavili sa pochybnosti. Bude projekt naozaj vyhovovať? Naša čitateľka sa na nás obrátila s prosbou o radu. Úlohy záchranára sa zhostila architektka Silvia Husárová.


Záchranná misia

107327

Dobrý deň,
aj keď listujem časopismi o bývaní, hľadajúc inšpiráciu už pomerne dlho, len nedávno som našla odvahu osloviť vás. Riešenia z vašej dielne ma totiž veľmi zaujali. Máme hotový projekt na dom a pripravujeme stavbu, ale… Oproti pôvodnému návrhu potrebujeme presunúť kuchyňu do centrálneho obytného priestoru (s tým, samozrejme, súvisí príprava na odpady a nie je možné začať stavať). Skúšala som rôzne iné varianty usporiadania (tak kuchyne, ako aj nadväzujúcej obývačky), ale žiadna ma príliš nenadchla, nedokážem sa pohnúť z miesta. Ak by ste boli ochotní, trochu nám pomôcť…
Vaša čitateľka Mária Maňasová


Návrh dispozície vychádza z požiadaviek 5-člennej rodiny: deti vo veku 19, 17 a 9 študujú a obaja manželia pracujú doma. To predurčilo takzvaný lokalitný program domu, kde okrem štandardných priestorov bežnej domácnosti treba do pôdorysu zaradiť tri samostatné detské izby, samostatnú pracovňu a hosťovskú izbu, ktorá môže fungovať aj ako malá kancelária.

Pôvodnému konceptu chýba potrebné pracovisko pre rodičov pracujúcich doma . Čitateľka navrhuje dve možnosti začlenenia tejto miestnosti do pôdorysu:
1. Pracovňu umiestniť namiesto kuchyne a niekam do priestoru obývacej izby vtesnať kuchynský kút.
2. Ponechať kuchyňu na mieste a do priestoru obývacej izby včleniť pracovňu, ktorú možno uzatvoriť.
Obe možnosti sme rozpracovali v alternatívach A / B a pri návrhu sme sa usilovali prehodnotiť i ostatné priestory domu.










Záchranná misia

107328


Záchranná misia

107332

Alternatíva A Alternatíva B



Záchranná misia

107341

Alternatíva A

Kuchyňa zostala na svojom mieste a je spojená s obývacou izbou. Oba priestory sú vzájomne priestorovo a dizajnovo prepojené tak, aby vytvárali kompaktný celok. Kuchyňa sa z pôvodného „kúta“ zmenila na neoddeliteľnú súčasť obývacieho priestoru. V centre domu sa nachádza chýbajúca pracovňa s dvoma transparentnými stenami. Prípadný nedostatok svetla možno eliminovať aj použitím svetlovodov.


Záchranná misia

107343

Koncepcia ostatných priestorov domu zostáva nezmenená, je však logicky usporiadaná, steny lícujú, chodby nemajú zbytočné záskoky a jednotlivé priestory majú adekvátne výmery (samozrejme, limitované obvodovými múrmi). Výraznejšie sa rozčleňuje denná a nočná zóna. Náladu v obývacom priestore určuje dominantná farebná stena s posuvnými dverami. Ostatnej časti interiéru vládnu jednoduchá, čistá biela a transparentné plochy.


Záchranná misia

107345

Alternatíva B

Podoba a výmera obývacej časti domu je iná ako v predchádzajúcej alternatíve. Dôvodom bol presun kuchyne dovnútra dispozície a zároveň riadne oddelenie pracovne od ostatného života v dome. Kuchyni sme priradili akýsi do priestoru vložený box. Je v ňom sformovaná jednoduchá dvojstranná priebežná linka, ktorá je navyše obstavaná a od obývacieho priestoru oddelená zasklením.


Záchranná misia

107349

Pracovňa tvorí samostatnú izbu s prirodzeným osvetlením. Ostatné priestory sú riešené v rovnakej zostave, iné rozvrhnutie priečok si však vyžiadalo mierne posunutie naplánovaného vstupného dverného otvoru a jedného okna na bočnej fasáde. Vizualizácia predstavuje jednu z možných alternatív farebného a nábytkového doriešenia interiéru v obývacej časti.

Na záver

Nepodceňujte dôležitosť projektovej fázy v procese vzniku novostavby! Podrobné a dôsledné riešenie individuálnych priestorových koncepcií, ktoré budú užívateľom určovať kvalitu života na nasledujúce roky, sa mnohonásobne vráti!

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byt dispozícia interiér
Zdieľať článok

Diskusia