Súťaž Interiér roku: Záchrana chalupy v Českom raji

22.03.2018  |     

Pôvodne zrub, pravdepodobne zo začiatku 19.storočia, sa už niekoľko desaťročí používa ako rekreačný objekt. Vzhľadom k stále častejšiemu pobytu majiteľov a dlhšiemu časovému intervalu od posledných zásahov, bolo potrebných niekoľko stavebných úprav.

Rekonštrukcia strechy ako prvý krok

V prvom rade bolo nutné urobiť novú strechu, čo bol, vzhľadom na jej rozlohu takmer 750 m2, najzásadnejší a zároveň najpotrebnejší zásah. Ako strešná krytina bola zvolená eternitová šablóna antracitovej farby, ktorá dobre korešponduje so starým objektom a zároveň zásadným spôsobom nezaťažuje krov.

 

Havarijný stav elektriny

Hneď potom sa musel vyriešiť havarijný stav elektriny, objekt sa tak dočkal nových rozvodov, vypínačov, zásuviek. Okrem iného prebehla v interiéri rekonštrukcia kúpeľne s komorou a modernizácia a rozšírenie kuchyne. 

Zásadná zmena kuchyne

Umiestnenie kuchyne v obytnej miestnosti síce nekorešponduje s pôvodnou dispozíciou, keď sa varilo v tzv. „čiernej kuchyni“ (dnes komora), ale na súčasnú prevádzku už „čierna kuchyňa“ nie je vhodná. 

Dlhodobo sa varí na kachliach v izbe a z komory je len zachovaný prístup k peci na chleba. Na pohodlnejšiu prevádzku bolo potrebné kuchyňu (pôvodne iba pult vedľa kachlí) zásadným spôsobom rozšíriť. Ako najlepšie riešenie sa ukázala koncepcia kredenca, ktorý v konštrukcii z masívneho dreva ukrýva súčasné spotrebiče (umývačku riadu, drez, indukčnú varnú dosku atď.). Nenarušuje tak pôvodný ráz miestnosti. V celom objekte sa stále kúri drevom v kachliach.

 

Autor interiéru:

Ing.arch. Barbora Kopečná

www.kooa.cz

foto: Juliana Vlčková

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
rekonštrukcia chalupy chaty chalupy zruby Interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky