Súťaž Interiér roku: Oživenie bytu so zlým dispozičným riešením

05.04.2018  |     

Zámerom investora bolo pôvodne iba dovybaviť interiér bytu, ktorý nedávno kúpil. Pôvodní majitelia odviezli skoro všetok použiteľný mobiliár do svojho nového bytu a priestor bolo treba znovu zariadiť.

Po prehliadke bytu sa nám podarilo presvedčiť investora, že vzhľadom na exkluzivitu lokality stojí za to zhodnotiť jeho investíciu lepším riešením a v rozumnej miere vydolovať maximum z ponúkaného priestoru.

Hlavnou slabinou bytu je jeho dispozičné riešenie. Denné svetlo v dostatočnej miere osvetľuje iba hlavný obytný priestor s obývačkou a kuchyňou. Obe spálne sú už „vnútri“ stavby a majú okná za exteriérovou opornou stenou. Okrem obývacej izby je preto byt pomerne tmavý. Spoločne so štandardne riešenými dverami a materiálmi v bielo-čiernej kombinácii, ktoré použili pôvodní majitelia, pôsobil pochmúrne – skôr ako bunker. Pre rodinu investora s dvoma dospievajúcimi mladými mužmi je aj plocha bytu (niečo vyše 90 m2) trochu malá. Museli sme preto uplatniť niekoľko nie úplne obvyklých riešení.

Situáciu nám trochu uľahčil fakt, že investor s rodinou bude byt používať iba na sporadické pobyty v Prahe. Nie je teda primárne určený na intenzívne celoročné bývanie, má ho však umožňovať v prípade potreby. Súčasťou zadania bola požiadavka v rozumnej miere zachovať čo najviac z pôvodného vybavenia. Dohodli sme sa preto, že elektroinštalácie a kúpeľne necháme, pokiaľ možno, v pôvodnom stave s prípadným upgradom.

 

Pôvodný kúpeľňový obklad z čierneho mramoru sme odstraňovať nechceli, ale v rovnakom odtieni ho už nebolo možné zohnať. Preto sme sa rozhodli prepojiť toto materiálové riešenie so zvyškom interiéru obkladom stropu doskami s masívnou dyhou, do ktorých sme zabudovali i nové osvetlenie.

Priamo nad sprchovacím kútom sme strop ochránili doskami Technistone, ktoré sa použili i ako pracovné dosky v kuchyni.

Demontáž pôvodných atypických interiérových prvkov zo sadrokartónu a zmeny v dispozičnom riešení si vyžiadali inštaláciu nových podláh z dubového masívu. Celkovú zmenu atmosféry, presvetlenie a optické zväčšenie priestorov sme dosiahli hlavne zväčšením štandardných dverových otvorov až po podhľady, použitím svetlých materiálov v kombinácii s optimistickou a teplou žiarivou oranžovou farbou. Čierne detaily, vzbudzujúce pocit v exkluzivity, potom tieto kombinácie dopĺňajú. Všetko je podčiarknuté kvalitnou imitáciou svetlého mramoru od Technistone v kuchyni a na niektorých ďalších detailoch v celom interiéri.

Priestor študentskej izby bol skutočne malý na dve postele a pracovný stôl. Chlapci už majú radi svoje súkromie a vo svojej izbe preto potrebujú priestor. Problém sme vyriešili skladacími lôžkami s plnohodnotným matracom, ktoré možno zložiť a ukryť v uzatvorenej časti knižnice. Po vyskúšaní je názor užívateľov na toto riešenie pozitívny…

Návrh elegantného ostrovčeka so zaveseným jedálenským stolom bez nôh narazil na predstavu domácej panej o väčšej pracovnej ploche. Nebezpečenstvo nudného tradičného riešenia odvrátil originálny rozkladací mechanizmus zabudovaný do Technistonom obloženej nadstavby ostrovčeka. Z nej sa vysúva prídavná pracovná plocha z masívneho dreva, ktorá zväčšuje pracovnú plochu ostrovčeka skoro dvojnásobne.

Z nášho návrhu ešte zostáva vybrať a inštalovať obrazy a niekoľko ďalších drobností. Počítame s nimi hlavne v obývačke, kde sme na ne pripravili veľké výrazné plochy. To ale nie je len na nás. Bez nich to ešte stále nie je ono….

 

Autor interiéru:

hotový interier s.r.o.
Viliam Ladziansky
www.hotovyinterier.cz  

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
rekonštrukcie bytov byty v Prahe Technistone Interiér toku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky