Súťaž Interiér roku: Zmenšenie panelákového bytu 1 + 1 na garsónku

06.04.2018  |     

Vzhľadom na to, že som si bývanie navrhovala sama pre seba, zadanie som mala jasné: priestor bytu musí byť otvorený a vzdušný. Zároveň som si chcela splniť dávne želanie – mať zasklenú kúpeľňu.

Pretože sa nezaoberám iba navrhovaním interiérov, ale často aj prednášam a organizujem u seba doma individuálne školenia pre tých, ktorí sa zaujímajú o interiérový dizajn, chcela som vytvoriť taký priestor, v ktorom bude použité veľké množstvo materiálov a technických riešení tak, aby všetko navzájom ladilo.

Od začiatku som sa teda usilovala o návrh netradičného bývania, kde by som mohla aj prednášať a priamo demonštrovať technické riešenia a vychytávky súvisiace s moderným bývaním. Svoj domov som teda zamýšľala aj ako skrytý „showroom“.

Hoci som v panelovom dome nikdy nebývala, milujem staré paneláky. Ten „môj“ bol skolaudovaný v roku 1980. Pretože sa mi nepáči súčasná nekoncepčnosť panelových sídlisk pri ich revitalizácii, chcela som v paneláku vytvoriť útulný priestor s použitím prvkov, ktoré budú ctiť vtedajšiu architektúru a budú s ňou v súlade.

 

Hoci mám rada drevo i bielu farbu, moje rozhodnutie nepoužiť ich u seba v byte vychádzalo z presýtenosti drevom i bielou. Túto kombináciu totiž vyžadujú takmer všetci moji klienti, a tak som chcela dokázať, že interiér bytu v paneláku môže vyzerať zaujímavo i bez toho, že by v ňom bol zastúpený drevodekor.

Výraznými prvkami v byte sú umakart so vzhľadom čiernej tkaniny – bol použitý na všetkom nábytku i na vstupných dverách – a kombinácia veľkoformátových keramických obkladov so vzhľadom protisklzového plechu s veľkoformátovými obkladmi s dekorom svetlého betónu. Všetky steny garsónky sú vytapetované (okrem stien s oknami). V priestore boli použité spolu 4 druhy rôznych tapiet tak, aby sa vzájomne nerušili.

Podlaha je pokrytá mäkčeným vinylom v rolkách so štruktúrou lykovej rohože. Markantnou dominantou celého priestoru je vymurovaná odpadová šachta obložená lešteným drôtosklom, ktoré je podsvietené LED pásikmi. Osvetlenie tohto centrálneho stĺpa sa dá ovládať z piatich rôznych miest v byte vypínačmi i diaľkovým ovládaním. Na koncové prvky elektroinštalácie boli v celom priestore použité moderné sklenené dotykové vypínače a zásuvky v čiernom a bielom vyhotovení.

Vzhľadom na to, že odpadová šachta stojí teraz samostatne a nie je obstavaná umakartovým jadrom ako v pôvodnej dispozícii, musel byť v novej kúpeľni, ktorá sa šachty nedotýka, dodržaný požadovaný spád odpadových rúrok. Preto bolo nutné postaviť v časti bytu zvýšené pódium, ktoré oddeľuje obytnú zónu od oddychovej.

Pódium v sebe skrýva aj úložný priestor a je postavené z masívnych drevených hranolov (jediné drevo, ktoré bolo pri rekonštrukcii použité), na nich sú drevotrieskové dosky s perodrážkou zakryté vinylovou podlahou. Rovnaká podlaha je použitá v celom byte vrátane kúpeľne, vďaka tomu byt pôsobí celistvo. Ďalšou zvláštnosťou je aplikácia spolu piatich rôznych druhov podlahových a schodových líšt. V kúpeľni je ukončenie podlahy riešené iba precízne aplikovaným svetlosivým sanitárnym silikónom. Hoci je kúpeľňa zasklená, sklenená priečka je zvukotesná a celý priestor možno znútra zakryť závesom. Takže súkromie zostáva nenarušené.

Špecifikum celej rekonštrukcie vidím vo vybúraní dvoch otvorov so šírkou 135 a 65 cm. Novovzniknuté otvory sa spevnili statikom predpísanou oceľovou konštrukciou a musela sa zachovať časť nadpražia, ktoré spolu s vyvýšeným pódiom garsónku opticky delí. Kvôli odhlučneniu bytu sadrokartónovou konštrukciou s cieľom zvýšiť komfort bývania som počítala i so zmenšením výmery bytu. Napriek tomu, že sa byt zmenšil o 2,5 m2 (z pôvodných 40 m2 na súčasných 37,5 m2), novovzniknutý priestor pôsobí vzdušným a omnoho väčším dojmom, ako ponúkala pôvodná dispozícia.

Pokiaľ ide o koncept celého interiéru z pohľadu dizajnérky, cieľom bolo skĺbiť môj obľúbený retro štýl s čisto industriálnymi prvkami tak, aby celok pôsobil útulne a zodpovedal môjmu životnému štýlu. Zároveň som chcela do interiéru premietnuť ženský aj mužský element. Preto sa napríklad motív surového betónu mieša s kvetinovým vzorom na veľkoformátovej tapete, čierna farba umakartu použitá na nábytku je doplnená ružovými, striebornými a zlatými dekoráciami, 3D keramický obklad s dizajnom protisklzového plechu kontrastuje s krištáľovými svietidlami v kúpeľni, ostré línie minimalistického nábytku zjemňujú kusové koberce a leštené drôtosklo je v protiklade s jemnou plastickou látkovou štruktúrou na vinylových tapetách.

I keď som mala jasnú predstavu o rekonštrukcii a vedela som presne, čo chcem, rekonštrukcia prekonala moje očakávania. Žijem tu a pracujem v úplnej harmónii, a to vďaka novej dispozícii, technickým riešeniam, zvoleným farbám a materiálom, ktoré spĺňajú všetko, čo pri svojom životnom štýle potrebujem.

 

Autor interiéru:

Hedvika Novotná
NOVOdesign
www.novodesign.cz

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
garsónky jednoizbové byty Interiér roku panelákové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky