Súťaž Interiér roku: Rodinná vila s ateliérom v Brne

17.05.2018  |     

Interiér rodinnej vily s ateliérom je koncipovaný s ohľadom na exteriér, ktorý je veľmi strohý až puristický.

 
V exteriéri vily dominuje výhradne biely pohľadový betón v kombinácii so sklom vo forme bezrámového zasklenia celej juhozápadnej fasády. Tá sprostredkúva vizuálny kontakt medzi interiérom a exteriérom, ktorý tvorí súkromné átrium. 
 
 
Dizajnová koncepcia interiéru spočíva vo voľbe kombinácie dvoch ťažiskových materiálov. Prírodná lakovaná dyha wenge, biele plochy sadrových omietok a na zákazku vyrobených solitérov z bieleho corianu. Na druhej strane tvoria významnú časť interiéru na zákazku vyrobené prvky z čierneho duralového plechu, napríklad šatníková zostava, police a rôzne doplnky. Spolu so svetlou polyuretánovou podlahou je táto kombinácia základom dizajnového riešenia celého interiéru. 
 
 
Oživenie a pocit tepla prinášajú do interiéru veľkoformátové fotografie s exotickou tematikou. Farebný fragment z týchto fotografií sa opakuje vo vybraných nábytkových solitéroch či na čalúnení.
 
 
Ateliér je súčasťou vedľajšej stavby, ktorá vytvára s hlavným objektom súkromné átrium. Je koncipovaný v rovnakom duchu s inovatívnym riešením osvetlenia v podobe svietiaceho stmievateľného stropu. Všetok nábytok vyrobili na mieru. 
 
 
Celková koncepcia stavby vytvára predpoklady na splnenie požiadaviek na súkromie, bezpečnosť a intimitu. 
 
 
Vila je posadená pod úrovňou okolitého terénu, čím vytvára vlastné súkromné átrium s dostatkom slnečného svetla bez vizuálneho kontaktu so susedmi. 
 
 
Bezpečnosť zaisťuje už samotná koncepcia, keďže pri pohľade z ulice nie je viditeľná žiadna zástavba, takže vila na seba nepúta pozornosť okoloidúcich. 
 
 
Intimita, ukrytie sa pred zrakmi iných do vnútra – presne to som chcel zvolenou koncepciou dosiahnuť a myslím, že sa to podarilo.
 
 
Inovácie pri riešení interiéru
 
Bezrámové zasklenie podlaha – strop s absenciou nosných stĺpikov.
Kyvné dverné krídla od podlahy po strop s kyvným mechanizmom v konštrukcii podlahy.
Levitujúci jedálenský stôl bez podnoží.
Barrisolová svetelná stena v šatníku a na strope v ateliéri.
 
Autor návrhu: Ing. arch. Petr Skrušný, www.mensikskrusny.cz
 

Tagy:
átrium rodinné domy vily interiér roku bývanie v Brne

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Zdravé bývanie


Ako vybudovať zdravý a bezpečný domov




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky