Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

22.05.2018  |     

Riešený priestor sa nachádza v rodinnom dome na pozemku s priamym výhľadom na Brnenskú priehradu. Ide o dvojpodlažný domček zo 70. rokov, ktorý bol pôvodne určený na rekreáciu.

 

Prvé poschodie je spoločenské, na druhom poschodí sú dve spálne a kúpeľňa. Predmetom rekonštrukcie bolo práve prvé poschodie, a to obývacia izba s jedálňou a kuchynským kútom. V pôvodnom stave trpela spoločenská miestnosť predovšetkým nedostatkom svetla a zlou orientáciou priestoru. Dispozícia je navyše pomerne hlboká a schodisko zaberá podstatnú časť miestnosti. Priestoru tiež nepomáhala prílišná rôznorodosť povrchov, ktoré spolu neladili.

Obývačku s kuchyňou sme poňali ako jeden celok s rôznymi zákutiami. Celý interiér je prevedený vo výraznej čierno-bielej kombinácii, doplnený drevenými prvkami, ktoré celkový výraz zjemňujú. Zjednotením farieb a povrchov sme roztrieštenú miestnosť spojili do jedného spoločného priestoru. Ten však nie je monotónny – pri okraji izby sme vytvorili niekoľko zákutí na rôzne príležitosti, činnosti a nálady.

Každý pobytový kút je okrem iného definovaný odlišným svetelným prostredím a tiež výrazným svietidlom. Drevené schodisko sme čiastočne zakryli pohľadovou policovou stenou, ktorá okrem schodov ukrýva aj úložné priestory – police sú hlbšie, než sa zdajú. Zadná časť tejto knižnice je čiastočne plná a sčasti voľná, takže vizuálne prepojenie so schodiskom zostalo zachované. Nevýhoda schodiska, vytvárajúceho nevyužiteľný priestor, bola obrátená na výhodu. Ďalšie úložné priestory sú umiestnené pod sedacou súpravou pri najhlbšej stene dispozície.

 Výrazná zmena sa odohrala v kuchynskom kúte, kde sme dve malé, vysoko umiestnené okná nahradili jedným poriadnym, ktoré pridalo do miestnosti svetlo navyše a výhľad do záhrady na zeleň, ktorým sa teraz môžu užívatelia domu pri práci v kuchyni kochať. K zlepšeniu vnútornej pohody prispelo tiež nové podlahové kúrenie, a predovšetkým, výmena pôvodnej, zle tiahnucej kachľovej pece za nové, funkčné kozubové kachle.

 

Hlavným zámerom tejto zmeny bolo zvýšenie celkového komfortu a dodanie vlastného charakteru priestoru. Na výsledku sa ukazuje hlavne to, že aj v malom priestore sa môžu diať veľké zmeny.

Autori interiéru: SENAA, Ing. arch. Václav Navrátil, Ing. arch. Jan Sedláček

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
navrhovanie interiéru rodinné domy riešenie interiéru Interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/06 v predaji


Darček k časopisu katalóg projektov rodinných domov




Predplatné

E-shop

E-verzia časopisu

Najnovšie príspevky