Súťaž Interiér roku: Rekonštrukcia bytu vo funkcionalistickej vile z roku 1930

17.06.2018  |     

Dispozičné úpravy a návrh interiéru v byte vo funkcionalistickej vile z roku 1930, nazývanej aj Haasova vila a navrhnutej architektom Ernstom Wiesnerom. Vila bola v osemdesiatych rokoch doplnená o prístavbu k strešnému bytu, z ktorej sa vystupuje na hlavnú terasu.

Stavebné úpravy riešia maximálne využitie priestoru vzhľadom na požiadavky investora, a to odstránením nenosných priečok a vložením dreveného boxu s hygienickým zázemím do stredu dispozície. Prebúraním časti nosnej steny dochádza k požadovanému prepojeniu kuchyne (s jedálňou) a obývacej izby. Vzniká vzdušnejší a svetlejší priestor.

Obývacia izba je navyše prepojená s terasou novým francúzskym oknom, umiestneným na južnej fasáde.

 

Ústredným motívom, opakujúcim sa v celom byte, je systém drevených obkladov s čiastočným perforovaním. Umožňuje decentné až mystické presvetlenie interiéru bez toho, aby narušoval pocit súkromia.

Pôvodný byt sa skladal z dvoch malých izieb, hygienického zázemia, kuchyne a obývačky.  Klient požadoval zmenu kategórie na 4 + kk a celkovo chcel byt zmeniť na priestrannejší. 

Preto koncept na mnohých miestach pracuje s variabilnou dispozíciou. Vo východnom krídle možno drevenou skladacou stenou rozdeliť miestnosť na spálňu a obývačku. V južnej chodbe medzi kuchyňou a obývačkou možno otvorením perforovaných kúpeľňových dvierok vytvoriť miestnosť na domáce práce. 

Každá nika či voľný priestor sa maximálne využili na ukladanie. Nové funkčné celky budú v ďalšej etape zrealizované i na terase, a to v podobe slnečných kúpeľov, záhonov s extenzívnou či intenzívnou zeleňou (oboje odkaz na Wiesnerov zámer), posedenia s grilom a detského kútika. 

V ďalšej fáze bude hmota prístavby exteriérovo zvýraznená popínavými rastlinami, ktoré budú postupom času meniť vzhľad. Podčiarknu tak historickú premenu domu s vrstvením čiastočných zásahov. Ústrednou myšlienkou bolo navrhnúť „dom so záhradou na streche“.

 

Autori: studio AEIOU s.r.o. – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Spolupráca: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá

Projekt: 2016

Realizácia: 2017

Fotograf: Jakub Holas

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Tagy:
byty rekonštrukcia bytu návrhy interiérov Interiér roku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky